Kurs K5 - Kom igång efter kursen

Utskriftsvänlig version av denna sida

En kurs i klubbsidor med en av Svenska Bridgeförbundets konsulenter är visserligen heltäckande, men endast översiktlig. Därför föreslår vi följande tågordning när du påbörjar arbetet med dina klubbsidor:

  1. Öppna dina klubbsidor
  2. Bekräfta att du kan redigera sidor
  3. Bekanta dig med basutbudet
  4. Mata in följande information:
    a. Klubbinformation
    b. Spelprogram i klartext
    c. Uppdatera startsidan
    d. Styrelsen
    e. Kontaktuppgifter
  5. Grundläggande formatering
  6. Publicera ytterligare information

Det krävs ytterst liten insats av dig innan klubbsidorna kan visas upp för dina medlemmar. Dina klubbsidor är fullt användbara efter punkt 4.

Kurs K finns alltid tillgänglig som stöd. Klicka på frågetecknet i övre högra hörnet, eller använd följande internetadress:

Om du vill ha stöd i form av videokurser kan du gå till videokursavsnittet som täcker klubbsidor:

Öppna dina klubbsidor

Gå till Svenska Bridgeförbundets hemsida, skriv ditt klubbnamn i slutet av internetadressen, och ersätt alla mellanslag med bindestreck. Då kan det se ut så här:

Bekräfta att du kan redigera sidor

Börja med att logga in. Nu ska du se administrationsmenyn. Den ser ut ungefär så här: ”Ny tävling … Ny nyhet … Ny sida … ” (se Kurs K7). Du ska också se flikarna Visa och Redigera under sidrubriken. Om inte, kontakta Svenska Bridgeförbundet för hjälp.

Bekanta dig med basutbudet

Basutbudet ger dig mycket gratis. Det finns …

  • en startsida med både nyheter och tävlingar
  • sidor för tävlingskalendern
  • sidor för spelade respektive kommande tävlingar
  • ett nyhetsflöde för publicerade nyheter, med eller utan bilder
  • en toppmeny på den röda bakgrunden
  • flera undermenyer under toppmenyn
  • mycket, mycket mer

Mata in klubbinformation

Klicka på HEM, välj fliken Redigera, och välj sedan fliken Klubbinfo. Här kan du mata in klubbens adress, telefon och e-post samt (valfritt) ladda upp en klubblogotyp. All denna information visas sedan i sidfoten på alla klubbens sidor (se Kurs K8). Klicka på Spara för att avsluta.

Mata in spelprogram i klartext

Klicka på TÄVLING, välj Spelprogram, och välj sedan fliken Redigera. Här kan du mata in hur klubbens översiktliga spelprogram ser ut. För det exakta spelprogrammet kan spelarna gå till TÄVLING > Kommande eller TÄVLING > Kalender. Klicka på Spara för att avsluta.

Uppdatera startsidan

Klicka på HEM och välj fliken Redigera. Här finns flera alias som rör nyheter och tävlingar. Dessa kan du redigera om du önskar. Det finns också en text och en länk som leder till spelprogrammet. Den texten måste uppdateras. Klicka på Spara för att avsluta.

Mata in styrelsen

Klicka på KLUBBEN, välj Styrelse, och välj sedan fliken Redigera. Här ser du hur en tabell är formaterad. Du ser också hur alias kan användas för att via medlemsnummer visa namn och e-post. Naturligtvis kan du skriva informationen i klartext. Klicka på Spara för att avsluta.

Mata in kontaktuppgifter

Klicka på HEM, välj Kontakt, och välj sedan fliken Redigera. Här kan du mata in allmänna kontaktuppgifter till klubben. Se även nästa stycke för förklaring av formateringsexemplen. Klicka på Spara för att avsluta.

Grundläggande formatering

Kontaktsidan innehåller en stor mängd formateringsexempel, något som också är dokumenterat i Kurs K17. Exemplen är till för visa vad som går att göra avseende rubriker, fetstil, kursiv stil, listor och en del annat.

På sidan, liksom på styrelsesidan, finns en förberedd tabell som kan användas som mall. Du kan lägga in medlemsnummer för att visa korrekta namn och e-postadresser till era kontaktpersoner.

Publicera ytterligare information

Vid det här laget borde du ha en del frågor:

  • Vilken information vill du ge till spelarna?
  • Vill du ge mer information till spelarna än vad basutbudet erbjuder, och var vill du skriva den?
  • Vill du utöka menyerna med nya alternativ?
  • Hur kan du använda nyhetsflödet för att ge smakfulla rapporter från klubbens spelade tävlingar och klubbfester?

Planeringen av klubbsidorna sker bäst med penna och papper i goda vänners lag. När ni till slut vet hur ni vill strukturera informationen, först då är det dags att börja redigera sidor och se till att det ser bra ut.

Kom ihåg att det är långt ifrån enkelt att få till hemsidan så att det alltid finns enkla och logiska vägar till all information. Lösningen är inte att lägga all information på samma sida, men inte heller att skapa nya menyalternativ för allt ni vill dela med er av.

Så länge era problem endast är tekniska kommer Kurs K och Kurs K* att räcka en bra bit på vägen.

<< Först < Förra Index Nästa > Sist >>