Kurs K20 - Lägg en sida i menyn

Det finns två sätt att lägga en sida i menyn:

  1. Halvautomatiskt, direkt efter att sidan har skapats
  2. Manuellt, genom att först välja sida i en lista

Det första alternativet är att rekommendera, men du kommer säkerligen hamna i situationer där du måste använda även det andra alternativet.

Lägg till sida halvautomatiskt

När du klickar på Spara efter att en sida skapas får du följande meddelande:

Genom att klicka på Klicka här kommer du till följande sida som är en del av menyhanteraren:

De två inringade alternativen är viktiga:

Titel på menylänken
Titeln är alltså inte detsamma som titeln eller rubriken på sidan utan det är helt enkelt den text som visas i menyn. Vi rekommenderar att du använder ett eller ett par ord. Avsikten med menyalternativet är att det inte ska ta alltför mycket plats, men samtidigt ska läsaren kunna förstå vad du avser med texten. Det är lättare sagt än gjort att få till en balans mellan de två önskemålen.
Sökväg
Sökvägen är lite klurigare. I exemplet ovan står det ”node/2680” vilket motsvaras av den interna benämningen på den nyligen skapade sidan. Turligt nog får du den helt automatiskt eftersom du valde att lägga till sidan i menyn direkt efter att sidan skapades. Det är alltså anledningen till att den halvautomatiska metoden beskriven ovan är att föredra.

Ange position i menyn

När du har angivit menyalternativets namn och sökvägen är det dags att välja var i menyn du ska hitta det nya alternativet. Tänk på följande sätt:

  1. Överst på den röda bakgrunden har du din huvudmeny. I basutbudet finns fem menyalternativ som hör till klubbsidorna.

  2. När du klickar på ett huvudmenyalternativ visas en undermeny för respektive huvudmenyalternativ. Detta är 2:a-nivåmenyn.

  3. Det går också att visa ytterligare en nivå under 2:a-nivåmenyn som följaktligen kallas 3:e-nivåmenyn.

I alla fall, om du rullar ned lite på sidan hittar du följande två alternativ:

Ovanliggande länk
Här ser du namnet på din klubb. Det kan man beskriva som ”noll:te” nivån. Det betyder alltså att om du vill lägga till den nya sidan i huvudmenyn (nivå 1) anger du klubbsidan (nivå 0) som ovanliggande länk. Om du i stället vill lägga den nya sidan under huvudmenyalternativet TÄVLING så klickar på du den nedåtriktade pilen och väljer sedan Tävling i listan du sedan får upp. Då kommer dina sida att hamna i undermenyn till huvudmenyalternativet TÄVLING. Notera att det finns ett alternativ som heter ”Tävling” och ytterligare ett som heter ”TÄVLING”. Det är det första du ska välja även om det känns lite bakvänt.
Vikt
Detta alternativ styr var i menyn det nya menyalternativet visas. Du klickar på den nedåtriktade pilen och väljer ett tal mellan -50 och 50. Ju högre nummer desto längre till höger visas menyalternativet. Basutbudet visas alltid längst till vänster, så det går inte att kila in nya alternativ mitt i basutbudet.

Avsluta med att klicka på Spara längst ned på sidan. Nu kommer du att hitta din sida på önskad plats i menyn.

Lägg en tidigare skapad sida i menyn

Detta går till på följande sätt:

  1. Hitta sidan i fråga som ska läggas till i menyn
  2. Kopiera internetadressen till sidan
  3. Klicka på Redigera meny i admin-menyn
  4. Lägg till ett menyalternativ enligt ovanstående instruktioner
  5. Klistra in den kopierade internetadressen i Sökväg
<< Först < Förra Index Nästa > Sist >>