A12 - Filer som bilagor

Det går att ladda upp filer som bilagor till nyheter, sidor eller händelser. Sådana filer placeras längst ned på sidan när den visas. Du laddar upp filerna via fliken Bilagor.

När sidan visas kommer du att se filnamnet i listan med filer. Det gör att du rekommenderas att döpa filerna till något lättförståeligt.

Utöver filnamnet visas också en valfri beskrivning som du kan mata in på samma ställe som du laddar upp filen. Beskrivningen tar upp ca 25% av sidbredden, så hur mycket du får plats med utan att få ett radbryt är begränsat. Se längst ned i detta dokument för två exempel, ett utan beskrivning och ett med.

Avsikten med beskrivningsfältet är att antingen manuellt mata in ett datum för att illustrera när filen publicerades, eller mata in Nytt eller OBS! eller något liknande för att framhäva filen.

Se även Dokumenthantering.

Intern länkning till bilagorna

I vissa lägen kan läsaren, till exempel vid mycket långa sidor, missa att det finns bilagor. Lösningen är att utöver listan med bilagor längst ned, även manuellt länka till bilagorna på lämplig plats i det övriga innehållet.

Exempel på intern länk till en av bilagorna nedan

Varje bilaga har sin unika sökväg. Denna får du fram genom att högerklicka på länken till bilagan och välja Kopiera genväg (eller något liknande beroende på internetläsare).

Gå därefter upp till lämplig plats i brödtexten, höger-klicka och välj Klistra in. Därefter skapar du en helt vanlig länk som beskrivs i kurs A4. Det gör att läsarna på ett enklare sätt får åtkomst till bilagorna.