Minnesanteckningar TK-möte 2023-11-01

Minnesanteckningar förda vid TK-möte via Teams, 1 november 2023

Närvarande TK: Carl Ragnarsson (CRA) ordf, Tommy Andersson, Zennica Hammar (ZHA), (TAN), Anders Landmark (ALA) och Ryszard Sliwinski (RSL).

Närvarande (anställda): Carina Wademark (CWA) sekr, Johan Grönkvist (JGR) och Thomas Winther (TWI).

PDF-fil för utskrift

1. Mötets öppnande

CRA öppnade mötet kl. 17:00 och hälsade alla deltagare välkomna.

2. Ekonomi

Verksamhetschef Suzanne Lemborn hade via e-post skickat en översikt av resultatet för alla förbundstävlingar, med jämförelser mellan 2021/2022 och 2022/2023. Då höjningar genomförts inför 2023/2024 föreslås i nuläget inga ytterligare höjningar inför 2024/2025.

3. Allsvenskan

  • BK Björken, GSG, i div 3 Mellersta Norrland, spelade ej de tre sista matcherna i serien. Regelverket föreskriver att w.o. ska utdömas och tabellen räknas om utan lagets resultat.
    Beslut
    BK Björken, GSG, diskvalificeras och serien räknas om, som om laget aldrig deltagit i den. Mästarpoäng utdelas dock i de matcher laget redan spelat. Klubben ska erlägga stipulerat bötesbelopp i enlighet med Tävlingsbestämmelser för Allsvenskan 2023.
    Kansliet (JGR) uppdras att informera berörda parter.

  • Under årets allsvenska har förekommit ett antal misstag, bland annat har fel givar spelats i några av heaten eller att man spelat givar som hör till en annan rond den aktuella centraldagen.
    Till nästa års allsvenska ska instruktioner till de lokala arrangörerna stramas upp och där vikten av kontroll, såväl hos brickläggare som tävlingsledare betonas.
    Beslut
    • I mejlet med givfiler till brickläggare ska PDF-fil med respektive matchs första giv i dess halvlek 1 och halvlek 2 bifogas.
    • Till tävlingsledaren (om spelande TL: till utsedd spelledare) ska samma PDF-filer som i föregående punkt skickas.
    • Kansliet ska, i informationen som skickas ut till brickläggare och tävlingsledare i division 2 och division 3, betona vikten av att:

    • brickläggaren kontrollerar att giv 1 i varje fil överensstämmer med giv 1 i den medskickade PDF-filen;
    • tävlingsledaren kontrollerar att varje halvleks första giv överens-stämmer med den medskickade PDF-filen;
    • tävlingsledaren i det aktuella heatet, genom Ruter-rapporten ”Misstänkta resultat”, kontrollerar och rättar till sådana, innan filerna skickas in för central sammanställning av IAF.
      Kansliet uppdras effektuera beslutet.*
  • Flertalet distrikt önskar en framflyttning av sista datum för anmälan av antal lag till, samt sista speldag för, division 4.
    Beslut
    Datum för anmälan av lag till, samt sista speldag för, allsvenska division 4 flyttas till den 31 december respektive den 31 januari, fr.o.m. verksamhetsåret 2024/2025.

  • TK har fått förfrågan om det är möjligt för två (eller flera) distrikt att gå samman för att få ihop tillräckligt med lag för att kunna arrangera division 4-spel. TK ser inga formella hinder i att tillåta distrikt att gå samman.
    Beslut
    TK tillåter att två (eller flera) distrikt går ihop beträffande allsvenskan division 4, under förutsättning att de inblandade distrikten är överens och att SBF:s kansli informeras därom innan datum för anmälan av antal lag gått ut. Distrikt som slagits samman räknas i kvothänseende då som ett (1) distrikt. Beslutet gäller fr.o.m. innevarande verksamhetsårs division 4.
    Uppdras åt JGR att meddela Göteborgs BF och åt CRA att meddela Hallands BF (Christer Grähs).
    Möjligheten att slå samman distrikt ska dels informeras om vid DTL-träffen varje höst, dels i information via mejl till distrikten vid verksamhetsårsstart, men också föras in i tävlingsbestämmelserna för allsvenskan 2024.

  • På forum har under hösten framförts synpunkter på att spelare kan delta i två olika divisioner samtidigt. Regelverket tillåter – och har så gjort även tidigare tillåtet – spelare att gå från en lägre division till en högre under en och samma allsvenska säsong, däremot inte tvärtom. Regelverken före 2022/2023 hade tillägget att man inte fick spela i två olika divisioner i en och samma omgång.
    TK tog inför 2022/2023 bort tillägget om ”samma omgång”, då antalet ronder som ingår i en ”omgång” idag skiljer sig betydligt mer åt än för cirka tio år sedan. Med den gamla skrivningen skulle man i så fall behöva definiera vilka ronder i respektive division som anses tillhöra vilken omgång i allsvenskan som helhet.
    Ett vägande skäl vid beslutat att ta bort tillägget var att klubbar tvingades lämna w.o. på tävlingsdagen, t.ex. på grund av akut sjukdom och när de då inte kunde ”låna in” en spelare från ett av sina lag i en högre division och som ännu inte spelat.
    Beslut
    TK ser inga skäl till att ändra de nuvarande reglerna, däremot se till att första sammandraget av Elitserien/Superettan alltid inleder den allsvenska säsongen, därnäst division 2 och sist division 3, vilket minimerar antalet matcher man kan spela i flera divisioner.
    (Detta blev p.g.a. det flyttade VM hösten 2023 inte möjligt, utan att sent flytta alla divisioner framåt i tiden.)

  • Upplägg för division 3 fr.o.m. 2024, då dessa går från tio- till åttalalags-serier diskuterades. Synpunkter och inspel från såväl spelare som distriktsfunktionärer har inkommit under de senaste månaderna.
    TK har diskuterat två huvudspår:

    • tre lördagar, 3 + 2 + 2 matcher; 20-brickorsmatcher
    • en lördag med tre matcher + en lördag-söndag med 2+2 matcher; 20-brickorsmatcher.
      En av svårigheterna att få lag att vilja ta steget upp i division 3 är den större mängden brickor som spelas på en och samma dag. Redan därvidlag är 60 brickor, att jämföra med cirka 40 i division 4. Det finns heller inget som säger att man nödvändigtvis måste ha samma upplägg i precis alla division 3-serier, då geografi (resor) i vissa fall är en betydande faktor.
      Beslut
      Kansliet uppdras att undersöka bland distrikten vilket av de båda uppläggen som passar aktuellt heat bäst. Beslut om upplägg för vart och ett av heaten tas vid januarimötet, då det står klart hur de olika division 3-serierna med största sannolikhet kommer att se ut.
  • Damallsvenska online diskuterades mot bakgrund av att EBL infört en Champions Cup för damlag. Fem lag deltog vid uttagningstävlingen online innevarande verksamhetsår.
    Beslut
    Ingen separat damallsvenska kommer att arrangeras 2024/2025.

4. SM Par-discplinerna

Festivalsidorna för Bridgefestival 2024 finns nu publicerade på hemsidan. Tiderna i välkomstbrevet till SM Par Open 2023 var felaktiga avseende semifinaltiderna.
Beslut
JGR får i uppdrag att korrigera välkomstbrevet för 2024 med korrekta tider.
Vidare gör TK ett medskick till personalen, att vid sina kontakter med distrikten påtala vikten av att aktivt marknadsföra DM-tävlingarna ute på klubbarna.

5. SM Lag-disciplinerna

  • Minisajten för SM Lag Open 2023/2024 är på gång. Även här gör TL ett medskick till personalen, att vid sina kontakter med distrikten påtala vikten av att aktivt marknadsföra tävlingen ute på klubbarna.
  • TK har via enkät till semifinalspelarna 2022 och 2023 undersökt intresset att övergå till att spela semifinalerna i SM Lag Open online (RealBridge). Enkätresultatet visade på att en klar majoritet, ca 70 %, av de tillfrågade anser att de semifinalerna fortsatt ska spelas live och med hittillsvarande upplägg.
    Beslut
    Med stöd av enkätens utslag beslutar TK att inte ändra upplägget av SM Lag Open semifinal.

  • SM Lag Mixed, BK Falkenberg, 13–14 juli.
    Beslut
    TK beslutar att också innevarande verksamhetsårs uppdra åt BK Falkenberg att arrangera SM Lag Mixed. Tävlingen genomförs 13–14 juli 2024 under Falkenbergsveckan.

6. Utbildning

  • TL Steg 3 – utbildning med examination.
    Arrangeras 12–14 januari i Örebro.
    Kursledare: Ryszard Sliwinski, Tommy Andersson, Carl Ragnarsson och Thomas Winther.

  • Micke Melander har skickat över s.k. Flow Charts från ACBL, som hjälp för tävlingsledare att enklare tolka innehållet i lagboken. Dessa Flow Charts bygger dock på 2007 års lagbok och där vissa delar således är inaktuella.
    TK ställer sig tveksam till huruvida dessa Flow Charts verkligen är till hjälp i praktiken för gemene tävlingsledaren. Att översätta den till svensk version kommer att ta rejält med tid i anspråk, allra helst som det samtidigt behöver säkerställas att översättningen innehåller 2017 års lagar. Dessutom är det bara tre år kvar tills en ny lagbok träder ikraft (2027).
    Beslut
    TK kommer inte att översätta översänd Flow Charts till svenska. Huruvida det så småningom kan bli aktuellt för 2027 års version återstår att se.

  • Norge har tagit fram en TL Steg 1-utbildning online. TK har tagit del av materialet och inser att det kommer att krävas en stor portion arbets-insats för en ta fram en svensk motsvarighet. Mot bakgrund av att det inom en treårsperiod kommer en ny lagbok, anser TK det vara lämpligt att invänta den.
    Beslut
    TK avvaktar med att ta fram en eventuell online-utbildning för TL Steg 1 till dess 2027 års lagbok trätt ikraft.

  • Uppdatering av utbildningsmaterialet för TL Steg 1 pågår. CRA beräknar att ha det materialet klart till årsskiftet 1 januari 2024.

7. Ruter och BridgeTime

Då Ruter bygger på gammal teknik och därutöver upplevs av inte så få användare som svårt, har SBF ett pågående projekt tillsammans med företaget BridgeTime. Tester pågår och en första utvärdering kommer i januari 2024. Systemet kommer också att visas upp vid riksstämmohelgens höstsilver.

8. Mästarpoäng, handikapp

  • Beslut per capsulam
    Guldpoängtilldelning vid uttagningstävling till Champions Cup för damlag. I varje match spelas om silverpoäng enligt ”Silverpoäng för lagserie utan upp- och nedflyttning”, dessa konverteras vid seriens slut till guldpoäng.

  • ITK har tagit fram förslag till nya handikappgränser, där maxhandikappet blir 62 istället för nuvarande 52. Skälet är att många av de spelare som idag har hcp=52 i praktiken har ett betydligt högre handikapp, en god bit över 60, och därför missgynnas av nuvarande modell.
    Beslut
    TK har inget att invända mot förslaget. ITK ges fria händer att framlägga förslaget till Förbundsstyrelsen för formellt beslut. CRA uppdrogs att informera Rickard Olsson.

  • TK har fått förslag om att sänka hcp-gränsen för när en guldtävling (per automatik) tilldelas ”guldpoäng med förhöjd skala”, då den nuvarande gränsen max hcp 15 anses vara för hög.
    Beslut
    Kansliet uppdras ta fram statistik från genomsnittshandikapp för alla guldpartävlingar de senaste två åren. Beslut om eventuell sänkning tas först därefter och där även hänsyn till ett eventuellt införande av ny maxgräns (hcp=62) bör tas. Frågan följs upp på januarimötet 2024.

  • ITK (Rickard Olsson) och JGR är i färd med att ta fram en Excel-applikation som ska göra det möjligt för medlemmar att räkna ut hur många mästarpoäng, och av vilken/vilka valör(er), som fattas för att nå upp till nästa mästarvärdighet.

9. DTL-pärm samt DTL-träff

  • DTL-pärmen är uppdaterad.
  • Digital DTL-träff ska arrangeras lördagen den 24 augusti 2024.

10. Fair Play-system

Fair Play-systemet är nu sjösatt och ligger på hemsidan: Fair Play.
Vissa förtydliganden i texten ska göras för att följa GDPR. Detta handläggs av verksamhetschef Suzanne Lemborn.

11. Svenska Cupen (SC)

  • Finalspelet arrangeras på Bridgens Hus i Uppsala 16–19 november.
    Lottningen för Round of 16 är gjord och därmed är slutspelsträdet klart att publicera. Ryszard Sliwinski är TL, BBO-operatörer är kontrakterade och allt i övrigt är under kontroll.

  • Minisajt för Svenska Cupen 2024 är under uppbyggande och ska publiceras i anslutning till slutet av 2023 års finalspel.

  • TK kommer för tillfället inte att göra någon förändring beträffande upplägget av de första ronderna i SC. Således samma upplägg 2024 som för 2023.

  • Björn Holm har tagit fram förslag till datum för spelperioder i SC 2024.
    Beslut
    TK fastställer föreslagna datum och uppdrar åt CRA skriva in dem i tävlingsbestämmelserna SC 2024, vilka sedan skickas över till Björn Holm (samt till CWA för publicering).

12. SM i FunBridge

TK har åter fått förfrågan om att arrangera SM i robotbridge på FunBridge.
Beslut
TK vidhåller sitt tidigare beslut i frågan, att inte arrangera SM-tävlingar där spel med och mot robotar ingår.
CWA uppdras informera frågeställaren beslutet.

13. Guldtävlingar och tävlingsprogram generellt

Beviljade sanktioner sedan föregående möte:

  • 2024-06-27/28: Ölandsveckan A-final, TL Ryszard Sliwinski/Karl Persson
  • 2024-02-24: Munka Ljungby, TL Anders Nordberg

Inkomna sanktionsansökningar hanterade vid mötet:

  • 2024-02-03: BK S:t Erik, Plattliret, TL Mattias Weiler
  • 2024-05-04: BK S:t Erik, Kerstin Strandbergs Minne, TL Mattias Weiler
  • 2024-07-17: BK Falkenberg, Guld Falkenbergsveckan, TL Philip Berggren

Beslut
Samtliga sanktionsansökningar beviljas. BK Falkenberg med förbehåll att det säkerställs att det finns en TL (Philip Berggren har aviserat att han eventuellt inte är tillgänglig).
CWA meddelar klubbarna samt lägger in tävlingarna i kalendern.

14. Simultantävlingar

Simultansäsongen har startat och visar på ett något ökat deltagande:
2 508 deltagande par aug-okt 2023 mot 2 416 under motsvarande period 2022.
Avgiften är fortsatt 10 kr/spelare även efter höjning av den administrativa avgiften från 3.50 kr/spelare till 5 kr/spelare.
Beslut
TK avser att för närvarande inte höja simultanavgiften.

15. Tävlingsbestämmelser och -regelverk

  • Kansliet får frågor om det nya alerteringsregelverket. Dessa ska samlas ihop och gås igenom vid januarimötet 2024. Vissa av dessa frågor, med tillhörande svar, läggs därefter in i den exempelsamling som finns som appendix till alerteringsregelverket.

  • Koordinator för arbetet med ”Systemregelverket” (som är tänkt att ersätta de nuvarande s.k. prickreglerna) är Martin Löfgren.
    För att det ska vara möjligt att sjösätta ett nytt regelverk den 1 september 2024 måste ett första utkast för påsyn till medlemmarna finnas publicerat tidig vår 2024.
    Beslut:
    Uppdrogs åt CRA att informera Martin Löfgren om vikten av att utkastet kommer ut i god tid tidig vår 2024.

16. Lagkommissionen (LK)

Två ärenden har behandlats under verksamhetsårets två första månader. Fallen finns publicerade på hemsidan: https://svenskbridge.se/tk/lk-2023-2024.

17. Övriga frågor

  • Önskemål om att ändra tidsperioden då man fritt kan byta klubb; från nuvarande 15 juni – 15 september till 1 juni – 1 september.
    TK har inga synpunkter på startdatumet 1 juni, men ser det som mera rimligt att hålla kvar vid slutdatumet 15 september, då många klubbyten inför första omgången av allsvenskan sker fram till dess.
    Det är TK:s uppfattning att beslut om ändring av start- och slutdatum bör fattas av Förbundsstyrelsen. I sammanhanget är det dock viktigt att hålla kvar vid regeln att medlem kan byta klubb högst en (1) gång inom en och samma 12-månadersperiod, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
  • MiniBridge Cup (MBC)
    TK anser att själva genomförandet av tävlingen helt och hållet ligger under MK. Regelverket för 2022/2023 års togs fram i samarbete mellan Linnea Edlund och RSL, varefter CRA formaliserade det på standard för SBF:s tävlingsbestämmelser.
    Om motsvarande hjälp med formalisering behövs även för 2023/2024 års upplaga ombeds ansvarig för MBC på kansliet kontakta CRA.

18. Nästa möte

I anslutning till TL Steg 3-utbildningen: torsdag 11 januari (från lunch) – fredag 12 januari kl. 14. Plats: Scandic Örebro Väst.

19. Mötet avslutas

CRA tackade för visat intresse och avslutade mötet kl. 20:30.