Två nya Steg 3-tävlingsledare

12-14 januari var det åter dags för TL Steg 3-utbildning med examination i form av såväl praktiskt (s.k. simuleringsövningar) som teoretiskt prov. Senast det begav sig var för två år sedan, medan det ifjol - som brukligt är udda kalenderår - handlade om enbart seminarium, inte fullt så nervöst för deltagarna..

Scandic Örebro Väst var som vanligt skådeplats för utbildningen. 16 deltagare, varav tio på nivå Steg 2 och med mål att klara kraven för Steg 3-licens. De övriga sex behövde inte oroa sig för just den lilla detaljen, då de redan sedan tidigare har sin Steg 3-licens och var på plats enbart för övnings skull.

Fredagen den 12 januari

Kl. 17 på fredagseftermiddagen hälsade Carl Ragnarsson, tävlingskommitténs ordförande och tillika en av helgens fyra kursledare, deltagarna varmt välkomna och inledde med att presentera kollegorna i kursledarstaben, Tommy Andersson, Ryszard Sliwinski och Thomas Winther. Därefter följde en kort presentationsrunda av deltagarna, innan Calle återtog scenen för en kort föreläsning om syftet med bridgelagarna och dess historik.

Sedan tog Ryszard över med föreläsning på temat SBF:s olika tävlingsregelverk och på vilket sätt de utgör ett komplement till lagboken. T.ex. belystes Generellt regelverk för tävlingar i Svenska Bridgeförbundet och hur det harmonierar med specifika tävlingars egna regelverk (t.ex. Tävlingsbestämmelser för Svenska Mästerskap) och för vilka lagparagrafer SBF av WBF (Världsbridgeförbundet) ges mandat att fatta nationellt beslut.

Också de nya alerteringsreglerna, som trädde ikraft den 1 september 2023, tog Ryszard upp och ett antal frågor ställdes av kursdeltagarna, sådant som de antingen själva funderat över eller fått med sig av spelare på hemmaplan.

Efter en välbehövlig tiominuters bensträckare var det Tommys tur att äntra scenen med 90 minuter till sitt förfogande för ämnet Straffkort. Om han under pausen tyckt 1½ timma vara i längsta laget, blev han snart varse att frågorna var många. Plötsligt började Thomas Winther ivrigt peka på sitt armbandsur. Varför då? Tja, tiden går fort när man har kul - det återstod nämligen bara en minut av de nittio, och halvannan därefter: dags för middag!

Lördagen den 13 januari

Lördagens program vid Steg 3-utbildningarna än en enda lång dags färd mot natt, späckat med i första hand simuleringsövningar. Dagen inleddes emellertid med föreläsning på temat Att vara tävlingsledare - praktiska råd och tips, följt av en kort information om hur simuleringsövningarna går till, vad man som deltagare bör tänka speciellt på och vad det är under övningarna som kursledningen bedömer.

Deltagarna delades in i två simuleringsgrupper om åtta och varje grupp hade ett eget grupprum till förfogande. Prioritet lades på att låta Steg 3-aspiranterna få så mycket övning som möjligt, varför de deltagare som redan har Steg 3-licens fick agera TL vid något färre tillfällen än tidigare gånger.

Simuleringsövningarna, för året helt nya, i varje grupp går till ungefär så här:

  • Fyra deltagare utses att agera spelare vid bordet. Tre eller fyra av de återstående får lämna rummet tillfälligt, de ska inom kort agera TL.

  • Med enbart ”spelarna” kvar i rummet går övningsledaren igenom den händelse som ska spelas upp för var och en av tävlingsledarna. Given och scenariot finns på papper vid bordet, och brickan - för bekvämlighets skull - förduplicerad. När ”spelarna” känner sig redo att spela upp scenariot, kallas tävlingsledarna in - en och en.

  • TL ska nu agera, som om händelsen ägt rum i en verklig tävling.

  • Övningsledarna bedömer bl.a. om rätt lag(ar) har tillämpats, lagboken använts, alla relevanta fakta insamlats, om TL vid bedömningsdomslut gjort en poll (görs genom att fråga övningsledaren), domslutet blivit rätt samt hur man rent allmänt agerat vid bordet. Det sistnämnda en väl så viktig komponent!

  • På varje simuleringsövning kan man få maximalt 100 poäng, men det är ytterst sällsynt att någon når maximum. 75+ får anses vara mycket bra.

  • Varje Steg 3-aspirant genomför mellan sju och nio simuleringsövningar, där man får räkna bort sitt sämsta resultat. För att ha komma ifråga för Steg 3-licens krävs att man har minst 60 poäng i genomsnitt på sina simuleringsövningar. Därtill krävs förstås ett bra resultat på det teoretiska provet.

  • När en simuleringsövning är slutförd återkopplar övningsledarna till gruppen - sådant som varit bra och sådant som varit mindre bra, och som man därför måste tänka på framöver. Tillämpliga lagar m.m. på det aktuella scenariot behandlas.

Ett exempel på hur en simuleringsövning kan se ut finns på denna länk.

Kl. 21:30 var en synnerligen lång och intensiv dag äntligen till ända, och med överlag mycket goda deltagarresultat. Den kämpaglöd med vilken deltagarna tog sig an övningarna var beundransvärd!

Söndagen den 14 januari

Efter en natts synnerligen välbehövlig vila var det dags för det teoretiska provet, vars resultat så småningom vägs samman med de praktiska övningarnas. Också på teoridelen krävs att man har minst 60 poäng (av 100 möjliga) rätt, men för att erhålla Steg 3-licens är det inte tillräckligt med minimipoäng på vardera teori och praktik, man måste uppnå minst 130 poäng sammanlagt.

Toppresultat praktiska övningar
Bland Steg 3-aspiranterna lyckades följande bäst: Lennart Ransnäs (80 poäng), följd av Jerry Mähler (74) och Hans Kvick (71).

Bland de deltagare som redan har Steg 3-licens lyckades Ole Jensen bäst (80 poäng), följd av Ping Huang (76).

Toppresultat teoretiskt prov
Bland Steg 3-aspiranterna:
Lennart Ransnäs (88), Marito Karlsson (80), Hans Kvick (75).

Bland dem som redan har Steg 3:
Ping Huang (92), Zennica Hammar (77).

Toppresultat totalt
Bland Steg 3-aspiranterna:
Lennart Ransnäs (168), Hans Kvick (146), Bengt Adielsson (129)

Bland dem som redan har Steg 3:
Ping Huang (168), Ole Jensen (155).

Två nya Steg 3-tävlingsledare

Två nya Steg 3-TL utnämndes vid kursavslutningen och tilldelades samtidigt sina efterlängtade svarta TL-västar:

  • Lennart Ransnäs, BK Debut
  • Hans Kvick, Uppsalabridgen

Stort grattis!

Förslag inför kommande utbildningar och seminarier

I utvärderingen har flera deltagare framfört önskemål om en separat frågestund någon gång under utbildningshelgen och där deltagarna kan ställa frågor om egna upplevda händelser/problem, både som TL generellt och på den egna klubben.

Kursledningen ser det som ett bra förslag. Sådant pass kommer att läggas in i kommande Steg 3-utbildningar och -seminarier.


Kursledning i januari 2024
Tommy Andersson, Carl Ragnarsson, Ryszard Sliwinski och Thomas Winther.