Utbildningsplan 2024-2026

Svenska Bridgeförbundets styrelse antog vid styrelsemöte den 3-5 maj 2024 en ny utbildningsplan för funktionärsutbildningar 2024-2026.

PDF-fil för utskrift: Utbildningsplan 2024-2026

Utbildning av nya spelare och funktionärer är centralt för bridgens överlevnad. Påfyllnad av båda kategorierna måste konstant ske i alla led för att inte klubbar, distrikt och förbund ska elimineras. Att ha välutbildade spelare och funktionärer borgar vanligtvis för bättre kvalitet och fler lyckade resultat, oavsett om det gäller utbildning, tävling eller något annat som vi lägger ned tid, kraft och resurser på.

Bakgrund

Svenska Bridgeförbundet har haft en utbildningsplan som gick ur tiden vid 2019. Det skulle göras ett omtag, men en pandemi kom emellan. Mycket har sedan hänt och förändrats vad gäller rörelsemönster hos människor, hur utbildningar arrangeras och vad som hänt på den tekniska sidan som drevs på otroligt snabbt under pandemin.
Med anledning av detta har vi sett (och ser konstant över) till att korrigera vårt upplägg vad gäller utbildningar för funktionärer.

Allmänt

En allmän målsättning har varit att Steg 1 utbildningar ska hållas på distrikt eller regionalnivå, av förståeliga skäl är det helt omöjligt att tex hålla en Bridgelärarutbildning bara för en klubb då det behövs kring 20 deltagare eller fler för att den ska kunna genomföras. Skälet till detta är att policyn är att minimera resande och boenden för enskilda deltagare vid ett utbildningstillfälle.

Det finns fler utbildningsområden som inte är upptagna i denna utbildningsplan och SBF:s kansli är alltid behjälpliga när klubbar eller distrikt har önskemål kring sådana. Det som det framförallt efterfrågas utbildningar om är BridgeMate, Ruter, administration av hemsidan. Dessa löses från fall till fall.

Översikt utbildningar

Utbildning Nivå Arrangör Var?
Tävlingsledare Steg 1 Distrikt Lokalt
Steg 2 Distrikt Regionalt
Steg 3 Förbund Nationellt
Steg 4 EBL Europa
Bridgelärare Steg 1 Förbund Regionalt
Steg 2 Förbund Nationellt
Klubbfunktionärer Steg 1 Förbund Nationellt
Kf-handbok Klubb Lokalt
Kompletterande Tematräffar Förbund Digitalt

SBF har tagit fram utbildningsmaterial och presentationsmaterial för att genomföra samtliga utbildningar, oavsett vem som är arrangör. Dessa kan naturligtvis när det gäller att klubb eller distrikt är arrangör modifieras.

Kompletterande utbildningar

Diskussioner förs kring hur vi skulle kunna använda oss av fler digitala utbildningar för att stötta och kanske vara mellansteg för vidareutbildningar. Dessa går vanligtvis under beteckningen; Tematräffar.

SISU Idrottsutbildninar

Sedan 1999 är Svenska Bridgeförbund en av medlemsorganisationerna (finns 77) i SISU Idrottsutbildarna. Detta är därmed ”vårt” studieförbund. SISU Idrottsutbildarna är att jämställa med ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan med flera som alla uppbär statliga stöd för att bedriva sin verksamhet. Detta innebär att när vi arrangerar utbildningar kan vi få statliga anslag på olika sätt för att få stöd till vår utbildningsverksamhet. En förutsättning för att få det är att man är ansluten till IdrottOnline. Förutom att detta kan inbringa resurser
(kronor och ören) till våra olika verksamheter är SISU ett stöd som man kan använda sig av vid olika processarbeten, kulturevenemang, föreläsningar eller annat. Det vanligaste skälet till att SISU kontaktas är att man är på gång för att arrangera en nybörjar- eller fortsättningskurs i Bridge.

Mer information om SISU Idrottsutbildarna finns på denna sida

IDROTTONLINE

IdrottOnline har funnits sedan vi blev medlemmar i SISU. Då vi är en medlemsorganisation (MO) och inte ingår i RF-familjen som specialförbund (SF) hade vi under många år inte möjlighet att använda oss av IdrottOnline som rapportverktyg och det var speciallösningar varje gång det var på gång. Vid 2019 beslutade SISU att även MO-förbund skulle få access till IdrottOnline. Efter det har vi permanent försökt ansluta våra klubbar.

Några år senare vid utgången av 2022 fick även distriktsförbunden möjlighet att ansluta sig. Vi har just nu ca 80 anslutna klubbar och distrikt som frekvent använder sig av IdrottOnline och får resursstöd som kan användas för att utbilda funktionärer, köpa kurs- eller andra materiel som behövs för verksamheten.
Mer information om hur man ansluter sig till IdrottOnline finns på denna sida

Svenska Bridgeförbundet 2024