Minnesanteckningar TK-möte januari 2022

Anteckningar förda vid TK-möte i Örebro 2022-01-13/14

PDF-fil för utskrift (uppdaterad 22-02-07)

Närvarande TK:Carl Ragnarsson (CRA) ordf, Ryszard Sliwinski (RSL), Zennica Hammar (ZHA).
Anställda: Thomas Winther (TWI), Johan Grönkvist (JGR), Suzanne Lemborn (SLE) Carina Wademark (CWA) sekr .
Frånvarande: Tommy Andersson (TAN), Henrik Johansson (HJO), Anders Landmark (ALA).

1. Föregående möte och åtgärdslista

Föregående mötesanteckningar ligger publicerade på hemsidan. Åtgärdslistan gicks igenom.

2. Allsvenskan

• Per Capsulam-beslut angående eventuella bötesbelopp för fyra lag som lämnade W.O. p.g.a. sjukdom i sista omgången av division 3.
Beslut: Årets allsvenska bedöms som speciell med anledning av pandemin, varför inga böter utgår för något av lagen.

• Kansliet meddelade att arbetet med 2021 års allsvenska div 3 t.o.m. Elitserien nu är avslutad samt att div 4 lockade 126 lag.

• Från några distrikt finns en önskan om att få flytta fram datum för sista speldag av allsvenskans division 4.
Beslut: TK beviljar flytt av datum för sista speldag i division 4 från 23 januari till 28 februari 2022.

• 2022 års orter för spel samt sammanställningen av serierna gicks igenom. Ett problem har dykt upp i division 3: Om ett distrikt har många lag i serien, kommer det att medföra längre reseavstånd vid nuvarande gruppindelningar. På sikt kan det innebära att vi inför parallella serier på närliggande orter.

TL för Elitserien, Superettan och division 2 ska planeras in. För Elitserien och Superettan gäller Elit-TL, för division 2, lägst Steg 3. En reviewer för Elitserien/Superettan ska utses.

Tabeller. Elitserien och Superettan med spelordning, samt indelning av division 2 kommer att kunna publiceras för påseende inom någon vecka.
Division 3 kan publiceras för påseende när division 4 är färdigspelad. Vid eventuella avhopp från division 3 kan det komma att bli en del ändringar som innebär byte av serie efter publicering. Serierna kommer att fastställas i början av maj.

• SLE gick igenom ekonomin för Allsvenskan. Ekonomiansvariga har beslutat om nya rutiner där det ska finnas tydliga instruktioner och krävas tydliga underlag för t.ex. resor. Ett tak ska sättas för hur hög ersättning man kan få.
Vid inhyrd arbetskraft ska man så långt det går, utan att för den skull tumma på kvaliteten, använda sig av lokala förmågor. CRA och SLE har tagit fram storlek på arvoden för TL och BBO-operatörer vid förbundets arrangemang samt arvode vid förbundets utbildningar av typen TL steg 3.
Beslut: Startavgifterna för division 4 ska höjas till 400 kr/lag och för division 3 till 1 400 kr/lag.

3. SM Par-disciplinerna 2022

• 2020/2021 fick distrikten mandat att fatta beslut om att spela sina DM-kval och -finaler online. Dagens höga smittoläge ger anledning för TK att överväga spel online även för säsongen 2021/2022.
Beslut: Vid SM-kval (till vilka DM-faserna inräknas) i pardisciplinerna äger dfb rätt att fatta beslut om att dessa ska spelas online innevarande verksamhetsår m.h.t. pandemin. Spelplattform måste då vara RealBridge.

• Gävleborg ifrågasätter rekommenderade spelhelger och menar att de antingen ska tas bort eller beläggas med sanktionsförbud för guldtävlingar.
Beslut: Rekommenderade helger kommer att ligga kvar i kalendern. Om arrangör av guldtävlingar planerar in en tävling under sådan helg bör de kontrollera med närliggande distrikt. TK ska även ta in det i bedömningen vid beviljande av sanktion.

4. SM Lag-disciplinerna 2022

• SM-kval (till vilka DM-faserna inräknas) i lag. Med hänsyn till pandemin äger dfb rätt att fatta beslut om att spela online innevarande verksamhetsår. Då gäller:
a. Matcher som lagen normalt själva bestämmer tid och plats för, får spelas på antingen RealBridge eller BBO.
b. Matcher som ingår i en serie där flera matcher spelas vid ett och samma (central)tillfälle får endast spelas på RealBridge.

• SM Lag Mixed kommer att arrangeras av Falkenbergs BK och spelas den 16-17 juli (under Falkenbergsveckan). Om tävlingen inte kan genomföras live kommer den att spelas online på RealBridge. Detta förutsatt att minst 12 lag är anmälda.
Beslut: Om startavgifterna inte täcker kostnaden för hela arrangemanget av SM Lag Mixed bekostar SBF den överskjutande delen.

• Henrik Johansson och Linus Jorner ska tillfrågas om att vara TL i finalen av SM Lag i öppen klass. TK undersöker vem som kan vara reviewer under finalhelgen.

• SM Lag i öppen klass, semifnal 9 - 10 april krockar med VM Lag som slutar 9 april.
Beslut: Det finns inga lämpliga datum lediga att flytta semifinalen till. Det kan därför bli aktuellt för TK att bevilja dispens för de lag som har fler än två spelare som deltar i VM och som följd därav inte kan ställa fyra spelare i spel i semifinalen, att ta in reserv. Sådan reserv måste uppfylla SM-kriterierna.

5. TL-utbildning

• Diskuterades om SBF kan arrangera TL-utbildningar online. Exempelvis Norge har haft 10 lektioner à 2 timmar för TL. TK kom fram till att TL steg 2 och 3 innehåller simuleringar och därför inte kan arrangeras online. Steg 1 bör kunna genomföras online.
Beslut: TWI talar med Norge för att se deras utfall samt ber att få se hur de lagt upp sin utbildning.

• Jan Eric Larsson har framfört en önskan om att förnya proven för TL steg 1 genom att ta fram flera frågor. Detta för att provet ska kunna bytas ut och att man därmed kan ge en ordentlig feedback till de som inte klarat av provet vid första tillfället.
Beslut: Jan Eric ska tillfrågas om han kan ta fram fler frågor. CRA kontaktar Jan Eric.

• CRA har tagit fram ett nytt kursmaterial till utbildningen TL Steg 2, omfattande såväl kurskompendium som Power Point-bilder samt finputsade simuleringsövningar. Materialet har faktagranskats och korrekturlästs i en första vända av Jan Eric Larsson och kommer under januari i en andra vända att granskas av RSL. Därefter ska materialet finnas tillgängligt för kursledare att beställa från kansliet. Så snart det är klart för publicering kommer information att skickas ut till samtliga distrikt via e-post.

6. Nya Elit-TL

Inga nya Elit-TL har utsetts.

7. Ruter

Det finns ett stort behov av Ruterutbildningar på distriktsnivå.
Bl.a. Gävleborg har haft en utbildning med egenskrivet material.
ZHA ser till att SBF får materialet för genomgång för att eventuellt kunna dela det till fler distrikt.

8. MP - Mästarpoängklasser

• En förfrågan om att dela ut mästarpoäng vid minibridge har inkommit.
Beslut: Ingen utdelning av mästarpoäng vid minibridge.

• Nya mästarpoängklasser är färdigställda. Beställning av implementering i kansliets system är gjord för införande till 1 september 2022.

• Rankingberäkningen är införd med beräkning av samtliga tävlingar, dock inte begränsad till 24 månader.
Beslut: För att det ska bli en mjukare övergång mellan byten av år har TK beslutat att förlänga rankingperioden till 36 månader där vi har 100% av rankingen upp till 12 månader, 2/3 av rankingen mellan 13 och 24 månader och slutligen 1/3 av rankingen mellan 25 och 36 månader. JGR tar med beslutet till BIT-gruppen för prioritering.

• Rapporttyp för tävlingar med guldstänk är beställd och levererad.

• Kansliet behöver ett beslut om tilldelning av bronspoäng vid DM-finaler med färre än 12 par då denna rapportfil inte finns inlagd i kansliets system.
Beslut: Bronspoäng delas ut enligt normal skala. Utöver det tillkommer normal DM-bonus i silverpoäng. JGR meddelar TBR.

• Det diskuterades om tidigare medlemmar som spelar med 40-kronan ska få Mp? Det fungerar så i dag. Om det ska tas bort måste det beställas en korrigering till BIT-gruppen.
Beslut: Ingen åtgärd. Det gäller ett fåtal fall och endast bronstävlingar.

9. DTL-träff online

Beslut: Nästa DTL-träff online ska genomföras lördagen den 20 augusti 2022.

10. Fair Play-system och ”små regelverk”

Beslut Fair Play-system: SLE ska kontakta Lars Andersson, Norrorts Bridge med förfrågan om att vara projektledare under implementeringen av Fair Play-systemet.

Arbetet med översynen av Alerteringsregelverket och Regler för öppningsbud och deklarationer behöver slutföras, så att dessa enligt tidigare utstakad plan kan sjösättas vid verksamhetsårsskiftet den 1 september 2022. Mårten Gustawsson (MGU)har tillfrågats om att ta över projektledarskapet från Jan Eric Larsson (JEL), och har tackat ja.

Beslut ”små regelverk”: JEL och MGU bokar tid för ett onlinemöte i överlämningsfrågan, och till vilket även CRA bjuds in. Då tiden är knapp fram till september, måste mötet komma till stånd allra senast under vecka 5.

11. Svenska Cupen 2021 och 2022

• Svenska Cupen 2021 är avslutad och genomfördes utan större besvär rent arrangörsmässigt. SLE meddelade dock att Svenska Cupen 2021 gick med 37 700 kr i förlust, varför en översyn inför framtida SC-tävlingar måste göras, så att de inte går med förlust.

• En diskussion fördes om slutspelsfältet bör seedas så att två topplag inte kan mötas i semifinal.
Beslut: Svenska Cupens slutspel ska fortsatt ha fri lottning.

• 2022 års upplaga har med 8 dagar kvar av anmälningstiden 195 anmälda lag.

12. Onlinebridge

Onlineverksamheten ökar igen och ett regelverk för onlinebridge 2021/2022 finns publicerat på hemsidan.

13. LiveBridge Cup

Hittills 60 klubbar har anmält att de deltar i LiveBridge Cup. Några klubbar har rapporterat felaktigt vilket bör vara åtgärdat till nästa resultatsammanfattning i början av februari.

14. Guldtävlingar

Fyra ansökningar har efter hand beviljats, bekräftats till arrangör samt lagts in på hemsidan: Guldtävlingar
23 jan Piteå BS
5 feb BK S:t Erik
19 feb Munka Ljungby
20 Juli Falkenbergs BK

15. HCP

Hcp-lag. JGR har pratat med Danmark som har utvecklat ett system för Hcp-lag. SBF får tillgång till systemet som ska ses över och implementeras i SBF:s system.
Beslut: JGR tar med till BIT-gruppen för att planera in arbetet i prioriteringen.

16. Simultantävlingar

• Med anledning av den ökade smittspridningen minskar intresset för simultantävlingarna igen. Vid säsongsstarten i januari avbokade hälften av klubbarna sitt deltagande.

• Guldsimultanrallyt visar svalt intresse.
Beslut: Vi genomför pågående rally, men arrangerar inte ytterligare rallyn i denna form.

• Diskuterades om vi ska införa mentorssimultantävlingar. Krister Ahlesved har gjort en förfrågan till SBF om att arrangera simultantävlingar för mentorsbridge och där kravet för deltagande är att en mindre rutinerad spelare spelar i par med en mentor. TK ser positivt på förfrågan.
Beslut: Mentorssimultan ska införas på prov med en tävling/månad fr.o.m. mars. Till mindre rutinerad räknas härvidlag den som har ett handikappvärde på 45 eller högre. Tävlingarna kommer inte att vara hcp-grundande.

• Får klubbarna spela simultantävlingar online?
Beslut: Simultantävlingar ska spelas live.

• Diskuterades angående tilldelning av mästarpoäng vid simultantävlingar. Vinnare i lokalheat blir ibland besvikna när de får betydligt färre mp än vad man skulle ha fått om man inte deltog i simultanen. De anser att man ska få mp från det lokala heatet först, därefter en bonus för sin placering i simultanen.
Beslut: Ingen åtgärd. Att delta i en simultantävling ger spelaren chansen att spela till sig många mp.

17. Övriga frågor

• Önskemål från Halland angående matchformulären i BIT där man önskar att lagkaptener lättillgängligt ska kunna skriva ut matchformulär för sin egen match.
Beslut: CWA svarar frågeställaren och meddelar att det ges som medskick vid skapandet av ny lagmodul.

• TL-aktivitet i lagmodulen. PBN-rapporter ska beräkna TL-aktivitet i lagmodulen. CRA reder ut med Tomas Brenning hur aktiviteten ska styras.

18. Nästa möte

Nästa ordinarie TK-möte äger rum under april månad och arrangeras som videomöte.

Vid pennan,
Carina Wademark