Beräkning för rankingpoäng

Sedan början av 2022 finns en ny modell för hur SBF beräknar rankingpoäng. Beräkningen sker nu över en treårsperiod, istället för som tidigare två år.

För att åstadkomma en effekt där de senaste, och mest aktuella resultaten från tävlingar skall ha en större genomslagskraft än äldre resultat sker en gradvis devalvering av värdet av inspelade rankingpoäng över en treårsperiod.

Det senaste årets rankingpoäng har fullt värde, men efter 1 år devalveras värdet med 1/3 och efter 2 år med 2/3. Rankingpoängen försvinner sedan helt först efter 3 år.
Det är fortfarande endast inspelade Silver och Guld- poäng som kan omvandlas till rankingpoäng.

Enligt tidigare modell hade rankingpoängen fullt värde för båda de senaste två åren, för att sedan helt försvinna redan efter 2 år. Enligt den nya modellen räknas rankingpoäng nu även för ett tredje år, men då endast med 1/3 av dess fulla värde.

Denna beräkningsmodell speglar en mer balanserad ranking över en treårsperiod istället för att i vissa fall har ”hoppat” kraftigt vid tvåårsförändringar.

Nedan kommer ett exempel!

  • De gula siffrorna räknas till 100 % av värdet.

  • De blå siffrorna (mellan 1-2 år) räknas med 2/3 av det värdet.

  • De orangea siffrorna (mellan 2-3 år) räknas 1/3 av värdet

Rubriken Gamla rankingpoäng är en sammanslagen inläsning ifrån vårt äldre kanslisystem som inkluderas med faktor 2/3 mellan 1 sep 2021 och 31 aug 2022, därefter 1/3 fram till 1 sep 2023, och till sist inte alls.

Totalt i detta exempel blir rankingpoängen (rp) 736.