Distriktsträffen 2014 - Sammanfattning

Handlingar 2014

Fredag 19 september samlades styrelse, personal och distriktsledamöter på Birka Cruises terminal på Stadsgårdskajen i Stockholm.

Efter en trevlig lunch hälsade Vice ordförande Jan Kamras alla välkomna och 2014 års distriktsträff med temat, Framtidens Bridgesverige, kunde inledas.

Den första tematräffen var en presentation av BIT-projektet.
BIT är en förkortning där B står för Bridge och IT för Informationsteknologi

Presentationen gjordes av Tomas Brenning som ingår i projektledningen.
Tomas förklarade hur projektet går till, vad som gjorts, vad som är på gång och vad som ska göras innan projektet avslutas i december 2015.
Delegaterna var eniga om att det på ett bättre sätt måste kommuniceras ut vad som händer, hur man hanterar det nya och vad man kan förvänta sig ska hända framöver. Det blir för svårt för våra funktionärer och klubb/distriktsrepresentanter att förklara för sina medlemmar när de inte får någon information från SBF.
Tomas meddelade att det kommer att finnas en BIT-sida där man ska kunna se vad som händer i stort utan att gå in på detaljer som design etc.

Om allt går enligt plan kommer klubbar och distrikt som vill att kunna skapa egna sidor i det nya systemet i december. Parallellkörning med gamla spader för tävlingsrapportering, ligamodul etc kommer att ligga kvar.
Utbildningar kommer att anordnas och manualer/FAQ kommer att finnas på hemsidan.

Efter att en hel del frågor ställts och besvarats avslutade Tomas och lämnade över till Micke Melander som gav oss en inblick i vad som hänt under de 25 senaste åren.
För inte allför länge sedan satt de flesta i lokaler där man fick ställa upp och plocka ner borden vid varje speltillfälle och resultaten fick vi i bästa fall samma kväll, om man hade någon som räknade ut för hand, annars fick man ofta vänta till nästa speltillfälle. Tekniken går sannerligen framåt Smile

Maria Gidlund från Sisu presenterade ett nytt sätt att tänka framåt, där man bör ta in vad som händer runt om oss i vår planering.
Om vi skaffar oss kunskap om vad som händer runt omkring oss i samhället kan vi förmodligen använda oss av det för att påverka vår förenings framtid.
Befolkningssammansättningen kanske förändras, folk har behov av att synas, vill ha ut mer för egen del och kräver kvalitet för pengarna.
Med detta som grund återvände vi till BIT och fick i mindre grupper diskutera hur vi kan tänka när det gäller IT inom bridgen.

Till att börja med var alla överens om att IT är viktigt för hela vår organisation och ett nödvändigt hjälpmedel i såväl rekryteringsprocessen som för tävlingsverksamheten.
Några av önskemålen som kom fram var:
-Distanskurser för nya spelare.
-Distanskurser för funktionärer.
-Hjälpmedel för individuell support lokalt.
-Datastöd för lokala simultantävlingar.
-Möjlighet att göra egna personliga startsidor på hemsidsan.
- Möjlighet att betala för att få diverse tillägg som t ex, dagens giv, personlig tränare etc.
- Bra bildhantering.

Efter BIT blev det dags att gå ombord på MS Birka. Alla fick sina hytter och gjorde sig hemmastadda, sedan samlades vi för nästa tematräff, Utbildningsverksamheten.

Utbildningskommitténs ordförande Helena Axelsson och verksamhetschefen Micke Melander bad delegaterna att fundera på vad vi kan göra för att höja statusen för bridgelärare samt vad vi kan göra för att bli sedda bland den uppsjö av aktiviteter som finns tillgängliga i dag.

Lite av det som kom fram var:
-Satsa på bra utbildning för utbildare.
-Starta Bridgelärarträffar på samma sätt som distriktstävlingsledarträffar.
-Ha kick-offer för bridgelärare.
-Betala bridgelärarna.
-Ta fram idébank för att få spelarna att fortsätta från kurs till klubb.
-Ta fram mall för enkäter att lämna ut efter kurs på klubb så BL får respons.

Efter utbildningspasset åt vi en god trerättersmiddag. Därefter var det dags för en 18-brickors höstsilvertävling under ledning av TL Thomas Winther. 20 par deltog och efter en mycket jämn tävling vann Gävleborgs Marianne Melchior-Ericson tillsammans med Stockholms Björn Wenneberg.
Andraplatsen gick till Skånepågarna Dan Nilsson och Fredrik Jarlvik och trea blev Linnea Edlund, Uppland och Dan Bylund, Medelpad.Resultat

På söndagen intogs en frukost med sjöutsikt innan det var dags för rekryteringstema.
Medlemskommitténs Roger Wiklund bad om konkreta förslag till vad SBF kan göra för att hjälpa klubbarna med material för rekrytering.

Här kom lite önskemål:
- Utbyte av annonser med t ex Svenska Golfförbundet.
- Undersöka möjligheter för ”Bridgesjuan” (motsvarande schackens ”Shackfyran”).
-Lathund för marknadsföring via sociala medier typ FB/Twitter/Instagram m.m.
-Proffsig videosnutt på ca 2-3 minuter-Inte för att förklara spelet, men för att göra folk nyfikna!
- Promota Bridgens Dag mer än vad som görs idag.
- Plocka fram paket för teambuilding hos företag/idrottsklubbar.
-Kolla av möjlighet att vara med i studieförbund/stötta verksamhet där.

Sista tematräffen var genomgång av tävlingsverksamheten med Christer Grähs och Calle Ragnarsson, därefter ekonomi och verksamhetsberättelser med Johan Grönkvist och P-O Eriksson.

Tävlingskommittén fick viss kritik för lottningsförfarandet samt den stora mängden trelagsmöten i Svenska Cupen. Man tar det till sig och har planerat ett annat upplägg för hur man kommer ner till rätt antal lag i nästa upplaga av tävlingen. De flesta verkade annars vara överens om att tävlingen skulle fortsätta som tidigare.

Vinterfestivalen läggs ned pg a dåligt intresse, men SM lag Mixed kommer att arrangeras i Karlstad under påsken, 2-5 april. Utslagna lag kommer att kunna spela Karlstads mixed-guld lag och par 4-5 april.

En festivalnyhet som presenterades var att man planerar att lägga in en lagbarometer på festivalveckans torsdag. Att man valt just torsdagen beror på att många lag har slagits ut från SM lag veteraner och endast fyra lag finns kvar i Chairman´s Cup.
Festivaltisdagen återgår till att bli en dag med ”vanligt” festivaldagsschema. Det kommer inte att arrangeras någon fest eller bankett då intresset är för dåligt.
För att det ska hända mer på festivalens hemsida kommer delar ur innehållet i bulletinen även att postas direkt i artikelform på hemsidan.

Verksamhetsberättelser, planer och ekonomi gicks igenom.
Bokslutet för 2013-2014 visade på ett minus med drygt 216 000 kr, där ingår det pågående BIT-projektet som hittills kostat ca 745 000 kr.
Handlingar inkl verksamhetsberättelser, planer och ekonomi finns i denna pdf .
Den uppmärksamme noterar troligen att omslagsbilden tillhör innevarande verksamhetsår, den kanske kommer att återanvändas vid Riksstämman 2015.

Roger Wiklund ville göra oss uppmärksamma på två trevliga herrar.

Det gavs ett tack till en av förbundets stora sponsorer som var med som delegat för Bohus-Dal, Hans Johansson.
Hans bjuder ofta in våra landslag till mycket värdefulla samlingar på Tofta Gård med fantastisk mat och mycket vackra och trevliga omgivningar.

Den största händelsen under en distriktsträff eller en Riksstämma brukar vara vem som blir Årets Klubbledare. Han fick en stor applåd även om han tyvärr inte kunde närvara personligen. Årets klubbledare blev Per Norberg, Luleå BK. Per kommer att få priset utdelat till sig vid ett senare tillfälle. Utnämnandet med motivering kommer i separat artikel.

Årets Distriktsträff avslutades sedan med att Bo Appelqvist och Jan Kamras sammanfattade gruppernas arbeten och tackade för en trevlig helg med en hel del medskick till SBF.