Bästa budsystemet avslöjas i ny bok

Stark klöver, femkorts eller möjligen fyrkorts högfärg? Vilket budsystem är egentligen det allra bästa? Därom tvista de bridgelärde, men kanske inte längre.
Jan Eric Larsson, Lund, säger sig i en nyutgiven bok ha svaret på den frågan – och många fler.

Vilken bridgespelare har inte stött på – eller själv undrat – någon eller några av följande frågeställningar:

  • Är fyr- eller femkorts högfärgsöppning bäst?
  • Är svag sang mer framgångsrik än stark sang?
  • Ska man spela ett naturligt budsystem eller stark klöver?
  • Är svaga två-öppningar med ”normala” sex kort bättre än de som öppnar med bara fem kort?
  • Är moderna system bättre än de som fanns förr?
  • Är reläbaserade system överlägsna?

För att få svar på dessa och andra frågor har Jan Eric Larsson genomfört omfattande datasimuleringar och analyserat resultaten. Svaren finns i hans nyutkomna bok, Good, Better, Best, som alltså handlar om hur bra vanliga budsystem är jämfört med varandra.

2018 inleddes arbetet med att skapa ett datorprogram som genomförde testning och simulering för de vanligaste budsystemen och från 2019 sammanställdes resultatet i bokform.

Hur kom idén till boken? Var du så missnöjd med resultatet av din budgivning, att du blev tvungen att hitta det optimala budsystemet?
– Det har varit ett långvarigt teoretiskt och praktiskt intresse för mig. Jag har sysslat med spelprogrammering sedan sjuttiotalet och med just bridge i cirka tio år. Det var inte för att jag var missnöjd med mitt eget spel, utan faktiskt tvärt om. Jag kände mig erfaren nog att utveckla programmet och skriva boken, berättar Jan Eric.

Beskriv känslan, hur det var att få besked om att världens största utgivare av bridgeböcker, kanadensiska Master Point Press, ville publicera din bok.
– Ray Lee är den som skapade Master Point Press och fortfarande är boss. Han fick manuskriptet via mail en kväll och mailade tillbaks nästa morgon, bara åtta timmar senare. Då hade han läst boken och berättade att han ville ge ut den. Det kändes naturligtvis mycket trevligt. Det här är ju ett ovanligt ämne, så jag hade ingen aning om hur boken skulle uppfattas, säger Jan Eric.

Boken är relativt nyligen utgiven. Hur har responsen på den varit hittills?
– Den elektroniska versionen har varit ute ett par veckor, medan pappersboken sprids nu i dagarna. Det har kommit runt 130 kommentarer på webbsajten Bridgewinners och jag har fått många personliga mail. Nästan alla är positiva men några är övertygade om att deras eget system eller konvention är bäst och vill att jag ska testa det också. Det förslaget hade jag faktiskt funderat ut i förväg. Ofta är det uppenbart att jag testat något ganska likt och att resultatet skulle bli uppenbart. Det ska bli intressant att se hur spelarna reagerar i Sverige. Jag har skämtat lite kritiskt i boken, bland annat om att 5542 inte är det bästa systemet.

Genom noggrann testning, över tiotusentals matcher, finns det nu plötsligt datorsimulationer som talar om hur ett visst system vinner mot ett annat i en match om 24 brickor – och även med hur många imp. Vi vet nu vilket budsystem som är bäst i längden, konstaterar Jan Eric.

Vilket system är då det bästa? Svaret finns i boken – och det är kanske inte det du tror!

Samarbetspartners