Mickes Bridge - Vecka 5, 2017

  • Vincent Demuy och Tom Hanlon vann CBI

Sedan sist har en av årets tidigare stortävlingar gått av stapeln - Copenhagen Bridge Invitationals.

Som ni förstår av namnet går den av stapeln i Danmark där den arrangeras av Christina Lund Madsen. Tävlingen inleds med en PRO/AM-tävling. Där får ”vanliga” spelare chansen att spela med de stora stjärnorna genom att bjuda och vinna en auktion om den partner de önskar för kvällen. Årets upplaga vanns av trettonårige (!) Christian Lahrmann i par med vår egen Per-Ola Cullin efter att en anonym sponsor vunnit budgivningen på Cullin. Den med gott minne kanske kommer ihåg att det är samma par som vann tävlingen för två år sedan då Christian alltså bara var elva år! Vi får hoppas på att paret får chansen att vinna tävlingen även om två år.

I själva huvudtävlingen blev det visserligen ingen svensk men väl svenska par på andra-, tredje- OCH fjärdeplats. Efter tre dagars spel slutade nämligen tvillingarna Rimstedt tvåa, comebackande Peter Bertheau - Per-Ola Cullin (som annars lagt sitt partnerskap på hyllan) trea och Johan Upmark - Fredrik Nyström fyra. Vann gjorde Tom Hanlon (Irland) - Vincent Demuy (USA) som hade en hård strid med Rimstedtarna hela vägen in i mål. I sidotävlingen var Peter Fredin främsta svensk som fyra i A-finalen tillsammans med danska Stig Farholt. Det fanns där också svenskt på nionde, elfte och tolfte plats.

En av de mer intressanta givarna från tävlingen var denna:

7
ED1032
kn964
1092
kn53
K5
EK53
D854
EKD109862
86
-
Ekn3
4
kn974
D10872
K76
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Quantin
Bertheau
Lorenzini
Cullin
1
Pass
1NT
Pass
2 1
Pass
2 2
Pass
3 3
Pass
3NT
Pass
4 4
Pass
4 4
Pass
5 4
Pass
5
Pass
Pass
Pass
1 Häxans 2(C), naturligt eller 16+ oavsett fördelning
2 8+ hp, utgångskrav mot starka handen
3 16+ hp, 6+ bra spader och 0-2
4 Kontrollbud

Utan tillgång till något öppningsbud för att visa en spelstark, snarare än honnörsstark, hand med lång spader inledde Per-Ola Cullin med att öppna på enläget. På andra varvet hade han tillgång till 2 enligt Häxan, antingen naturligt med spader och klöver eller en stark hand oavsett fördelning. Peter Bertheau värderade nu upp sin hand en aning och svarade med positiva 2 trots att han inte hade de åtta hp som normalt krävs. Detta var sedan bidragande till att paret hamnade för högt. Hoppet till 3 var starkt med bra sexkortsfärg och trots att Bertheau inte gjorde mer än svarade 3NT gick Cullin vidare med ett kontrollbud. Att partnern saknade ruterkontroll var sedan riktigt goda nyheter. 5 visade att den färgen inte var något att oroa sig för men Bertheau hade redan gjort sitt och gick ner i 5.

Med K istället för Q hos träkarlen hade 6 varit ett riktigt bra kontrakt men nu var redan 5 i fara. Cullin maskade med Q på utspelet och fransmannen Cedric Lorenzini hittade nu ett fint försvarsspel när han stack med K och fortsatte med mer hjärter i stick två! På så sätt tog han bort bordets enda ingång medan han fortfarande hade trumf kvar och kunde stjäla bort A. Eftersom Västs hjärterhackor avslöjat att färgen satt 4-2 i försvaret var Cullin nu så illa tvungen att hoppas på en minst sagt fördelaktig klöversits genom att spela klöver till handens knekt. KQ eller Kx/Qx hos Öst skulle då ge hemgång i kontraktet. När det inte satt så utan Väst kunde vinna och slå ifrån sig passivt i ruter kunde inte Cullin undgå en andra klöverförlorare. En bet i 5 kostade svenskarna 97 IMP i IAF-tävlingen.

Ola Rimstedt visade här hur ett juniorpar kunde slå stora delar av världseliten med en fin spelföring:

ED
EK986
D9
E974
96
10432
65
D8652
kn10743
D
kn1073
kn103
K852
kn75
EK842
K
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Welland
M. Rimstedt
Auken
O. Rimstedt
Pass
1
Dbl
Pass
1
Pass
2
Pass
2NT
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

Mikael var för stark för att nöja sig med 1 över Roy Wellands 1-öppning och började med en upplysningsdubbling. Med en Q som inte såg särskilt värdefull ut valde Ola det lugnare 1 framför mer aggressiva 2 och Mikael fick därmed chansen att bjuda hjärtern på tvåläget. Norske Boye Brogeland hade exakt samma läge och valde 2 som han fick spela. Med stabilt håll i ruter testade Ola istället med uppmuntrande 2NT som snabbt höjdes till utgång.

Welland spelade ut A och efter en negativ markering från partnern skiftade han i spader. Ola slog masken och avblockerade (S)A innan han spelade Q från bordet. För att lura Väst att fortsätta i färgen upp i hans gaffel lade han av sig T från handen. Welland föll dock inte för detta och kunde nu ha betat kontraktet. När han vände med J fick dock Ola en andra chans som han tog. Q vann sticket på handen och en klöver till kung och ess följde. AK med spadersak från handen följdes av en klöver till Öst. Om Sabine Auken inkasserat sin höga T hade Ola sakat sin höga klöver från handen så att bordet skulle ta de sista tre sticken på 9 och 97 så Sabine Auken fortsatte istället med klöver. Nu kunde dock Ola peta in Welland på K för att få en rutervända upp i sin gaffel, jämn hemgång!

Om Väst istället för J skiftat till K hade dock kontraktet inte gått hem. Öst kan då slå ifrån sig med mer klöver inne på Q och den blockerade hjärterfärgen gör att Ola inte kommer åt sina stick. Har han däremot JT kvar på handen har han nio stick genom två i varje stick utom hjärter där han får tre.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge