Mickes Bridge - Vecka 35, 2016

  • Pappa Magnus Erikssons klan leder Elitserien

Efter fem av elva matcher hittar vi Harplinge BK i ledningen av Allsvenskans Elitserie.

De har den symmetriska siffran 68,68 VP och leder med knappt 5 VP före skånelaget BK Lavec Smile. Trea är Norrortsbridge (med bland annat undertecknad och Daniel Gullberg), ytterligare 2,5 VP bakom. I botten hade Uddevalla Kent en tung helg men även fjolårsvinnarna Uppsalabridgen Skalman ligger under nedflyttningsstrecket. Sex matcher återstår dock och de spelas långhelgen 21-23 oktober i Örebro.

Ett av helgens intressantaste spelföringsproblem var detta:

EKD843
K6
1082
63
109
D85
Kkn764
EK4
76
E97432
E5
D52
kn52
kn10
D93
kn10987
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Altmäe
Gullberg
Lindblom
M. Grönkvist
1 1
1
Pass
1
Pass
2
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 11-16 hp, minst två ruter (slaskruter)

Utgång på Nord-Syds kort är inget suveränt kontrakt men om man ska ta sig till 4 i högfärg är 4 klart bättre än 4. Med spader som trumf kan Nord ta en ruterstöld på bordet som sitt tionde stick och om försvaret spelar ut trumf dödar de visserligen ruterstölden men tvingar då spelföraren att stöldresa hjärtern istället. Efter att ha dragit ut trumfen stjäl Nord en hjärter och har nu A kvar som ingång till tre hjärterstick. Totalt blir det då tolv stick i kontraktet.

4 är ett sämre kontrakt men går också hem med aktuell sits. Dit kom vi i matchen mot stockholmslaget Bahaj efter ovanstående budgivning. Jag kunde över 1 ha klivit in med 2 för att visa 10-13 hp med sexkortshjärter. Med så här dålig hjärterfärg kändes det dock inte korrekt att ta vår sida direkt till tvåläget så jag valde ett enkelt 1-inkliv. Daniel började med att visa sin spaderfärg och frågan var efter mitt återbud vilken färg som skulle vara trumf och hur mycket han skulle bjuda mittemot en minimal inklivshand som i teorin förnekat 10 hp. Han valde en rättfram inviterande höjning i hjärter och jag accepterade.

Väst spelade ut från sin sekvens och Öst valde att ta för både A och K vilket inte ställde till så mycket problem för mig. Jag vann rutervändan för att spela A och hjärter till bordets kung. Efter det var det bara att ta ta tre spaderstick och saka en ruter samtidigt som Öst fick stjäla för sitt trumfstick - jämn hemgång.

Om Öst inte tar för sin andra klöverhonnör utan skiftar i ruter direkt blir det lite klurigare att gå hem. Bäst är nu att ta för A och sedan spara K som ingång till bordet och istället spela spadern från toppen. Öst stjäl i på Q men då försvinner spelförarens ruterförlorare. K trumfar nu ut och låter Syd inkassera två spaderstick för klöversak eller spela upp mot Q för hemgången. Den här spelplanen är dock inte korrekt om handen med tvåkortsspader bara har två hjärter. Då ska man istället ta för både A och K innan man spelar spader eftersom försvaret annars får två trumfstick till AK. Att bara ta för A är dock matematiskt riktigt i och med att handen med tvåkortsspader har fler platser lediga för tre hjärter än tvärtom.

Vad betyder ett hopp till fem i högfärg?

E
ED74
KD10874
D2
8432
3
E
K1096543
1076
Kkn10965
kn92
E
KDkn95
82
653
kn87
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
J. Andersson
M. Grönkvist
Hallberg
Gullberg
Pass
1
3
3
4
5
Pass
6 1
Pass
6 2
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 Förstakontroll i klöver, inte i spader
2 Förstakontroll i spader

Östs klöverfärg levde visserligen inte upp till de klassiska definitionerna på en spärrfärg (två av de tre topphonnörerna) men med 7-4-fördelning i ozon med förhandspassad partner var alternativet pass alldeles för, just det, passivt. Per Hallberg klev därför in med 3 och hoppades sätta käppar i hjulet för motståndarna. Daniel Gullberg hade nu inte riktigt tillräckligt bra kort för att kräva till utgång men eftersom han hade chansen att visa sin sexkortsfärg bjöd han ändå 3 och hoppades på det bästa. Västs höjning till 4 tog bort min möjlighet till ett billigt överbud och jag var nu tvungen att hitta på något annat.

Att jag skulle stötta hjärtern var säkert men frågan var vilket bud jag skulle välja. 4 vore alldeles för blekt med så här bra kort men 5 utan klöverkontroll är inte heller optimalt. Istället valde jag det något ovanliga hoppet till fem i högfärg, här 5. Eftersom man inte får någon bonus för att spela 5/ snarare än 4/ är det inte särskilt ofta man bjuder det frivilligt men det finns en bra definition att använda i störd slambudgivning. Hoppet till 5 i den gemensamma högfärgen visar då en hand som vill spela slam så länge som partnern har kontroll i motståndarnas färg. Partnern passar utan kontroll och höjer till lillslam med andrakontroll (kungen/singel) eftersom man då kommer att förlora ett stick i färgen. Med förstakontroll (esset/renons) bjuder man istället något annat för att leta efter en eventuell storslam. Här hade Daniel ingen spaderkontroll att visa så han kontrollbjöd 6. Mina 6 visade A (annars kan jag inte vara intresserad av 7) men när Daniel gick ner i 6 kunde storslam inte längre vara möjlig. Jag passade och vi fick därmed in 980 poäng, när ingen ruterstöld gick att ta i försvaret, och 11 imp mot andra bordets 480 i 4.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge