Mickes Bridge - Vecka 33, 2016

  • Det svenska U26-laget på pallen

Det blev visserligen inte guld för det svenska U26-laget vid Junior-VM i Italien, men väl en bronspeng.

För U16- och U21-lagen blev det inga framskjutna placeringar men förhoppningsvis samlade spelarna på sig massvis med erfarenheter inför framtiden. Den här veckan bjuder vi på två av de vackraste försvarsspelen under turneringen. Det första kommer från den svenska kvartsfinalen mot Norge och är signerat Christian Bakke:

K108
10752
975
kn105
kn72
E983
102
K932
E95
D
EDkn843
ED4
D643
Kkn64
K6
876
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Bakke
O. Rimstedt
Eide
M. Rimstedt
1
Pass
1
Pass
2NT 1
Pass
3 2
Pass
3NT 3
Pass
Pass
Pass
1 15+ hp med minst sex ruter
2 Svagt
3 Slutbudsförslag med max två hjärter

Enligt skolböckerna ska man ha minst 6 hp för att svara på partnerns öppningsbud på enläget. I modern bridge på högsta nivå gäller dock inte detta, framförallt inte i fördelaktiga zoner. För att om möjligt hålla motståndarna borta från ett bättre kontrakt svarar man gärna på betydligt sämre kort än 4 hp, framförallt som man nu för tiden undviker att öppna med 2 även med riktigt starka händer. Ola Rimstedt svarade därför 1 på partnerns 1. Hoppet till 2NT var nu artificiellt med bra kort och minst sexkortsruter då inga balanserade händer öppnas med 1 utan istället med 1/2. Ola försökte få spela 3 med med bra kort föreslog Mikael 3NT som därmed blev slutbud.

När öppningshanden bjuder sig till 3NT på ett sådant här sätt (den mest talande budgivningen brukar vara 1lå-1hö, 3NT) är han ofta kort i svarshandens färg. Med K var det dock ingen brådska att bestämma sig för vilken färg som skulle godspelas så Bakke spelade ut en spader. Spelföraren stack Syds knekt med esset och hade nu en rätt bra hemgångschans i form av K hos Öst. Spader till bordets tia gick bra men när han spelade ruter till knekten stack Väst. Med fem ruter- och tre spaderstick hos spelföraren hade han förmodligen hemgången i form av A eller A om han fick komma in i spelet igen. Därmed verkade inte klöver eller spader vara några intelligenta vändor. Återstod gjorde hjärtern och det ser naturligt ut att vända med låg hjärter. Bakke insåg dock att han skulle få en extrachans om han vände med K! När Syd plockade fram Q kunde han inkassera J och sedan spela hjärter genom bordets T till partnerns A9 för en bet och 10 imp till Norge när något vid andra bordet gick snett i försvaret för svenskarna.

Det andra försvarsspelet hämtar vi från bronsmatchen mot Nederländerna och är undertecknat vår egen Daniel Gullberg:

9
Ekn763
kn76
10632
1075432
K102
-
Dkn95
EDkn
954
EK95
EK8
K86
D8
D108432
74
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
van Overbeeke
O. Rimstedt
Polak
M. Rimstedt
Pass
2NT
Pass
3 1
Pass
3
Pass
3 2
Pass
4 3
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 Överföring
2 Femkortshjärter, bjud 3NT
3 Tillägg (för att inte ha gjort en superaccept) med hjärterstöd

Tvillingarna Rimstedt bjöd sig via 2NT-öppning och en överföringssekvens till det normala kontraktet 4. Väst hade inget särskilt aptitligt utspel och valde en klöver framför att spela ut från en av sina honnörer upp i en stark sanghand. Tobias Polak som Öst lade den naturliga 9 i första stick och Mikael vann med A för att spela trumf till knekten. Inne på K ville Öst nu gärna ge partnern en stöld om han hade singelklöver från start. Öst vände därför med låg klöver och Mikael funderade knappt innan han lade lågt från handen. Väst har ju knappast spelat ut en låg klöver från QJxx så färgen satt antingen 3-3, då det inte spelar någon roll om man duckar eller inte, eller så har Öst båda honnörerna då en duck fungerar perfekt. När T räckte för att vinna sticket lade han ner A och spelade klöver till handen och A samt Q från handen. När Väst täckte med K var det bara att stjäla, stjäla bordets sista klöver och saka en ruter på J för ett övertrick.

Vid andra bordet spelade holländarna samma kontrakt efter en liknande budgivning och jag spelade också ut 7. Daniel Gullberg la dock inte 9 i stick ett utan istället en inspirerad Q! När han kom in på K i stick två och fortsatte med klöver trodde spelföraren nu inte att klövern satt som den gjorde utan snarare att jag spelat ut från J974. Han vann därför med K och tog för A. Ruter till handens ess (Daniel sakade rutinerat en spader) och klöver upp mot bordets tia innebar dock ridå när Daniel nu kunde vinna, trumfa ut spelföraren med T och ta ett andra klöverstick för beten och 13 imp till Sverige!

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge