Protokoll SBF styrelsemöte 220921

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte med Svenska Bridgeförbundet den 21 september 2022. Mötet var digitalt och hölls via MS Teams.

PDF-fil för utskrift

Deltagare från styrelsen:
Martin Löfgren (MLÖ), Carl Ragnarsson (CRA), Eva Abragi (EAB), Rickard Olsson (ROL), Mia Breding (MBR), Linnea Edlund (LED), Rolf Scherdin (RSC), Tor-Björn Bohman (TBO) och Birgitta Lagnell (BLA).
Frånvarande: Krister Ahlesved (KAH)

Övriga deltagare:
Mårten Gustawsson (MGU), sakrevisor, Suzanne Lemborn (SLE) och Micke Melander (MME), personal.

Protokollet omfattar § 79 - § 103.

§ 79. Mötets öppnande

MLÖ hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat kl. 18.32.

§ 80. Val av mötesordförande

Beslutades: Att välja MLÖ till ordförande.

§ 81. Val av sekreterare

Beslutades: Att välja SLE till sekreterare.

§ 82. Val av justeringsperson

Beslutades: Att jämte ordföranden utse RSC till justeringsperson för protokollet.

§ 83. Fastställande av föredragningslista

Två punkter justerades från föreslagen föredragningslista.

Beslutades: Att fastställa föredragningslistan efter överenskommen justering.

§ 84. Per capsulam-beslut

a) Protokoll från styrelsemöte 2022-05-22.
b) MLÖ representerade SBF vid WBF:s årsmöte i Wroclaw, 25 augusti 2022.
c) Ett förslag inkom och avhandlades via e-post gällande en fri månad (september) för debitering av ”40-kronan”. Motivering var att flertalet spelare av olika skäl inte betalat in sin medlemsavgift i tid, och att därmed att klubbar/distrikt riskerar att drabbas av en extra utgift för september månad. Förslaget avslogs då debiterade ”40-kronor” för september, enligt gällande regelverk, återbetalas med automatik när avstämning av inbetalda medlemsavgifter genomförs i oktober.

Beslutades:
Att lägga protokollet 2022-05-22 till handlingarna.
Att protokollföra beslutet om att MLÖ representerar SBF vid WBF:s årsmöte.
Att protokollföra beslutet om avslag, som fattats via epostkommunikation den 23 augusti, angående en fri månad (september) för debitering av 40-kronan.

§ 85. Åtgärdslistan

Åtgärdslistan gicks igenom och justerades.

§ 86. Rapport MK

Verksamhetsstöd
a) MLÖ rapporterar att gruppens arbete med att uppdatera klubbfunktionärshandboken och tillhörande utbildningsmaterial inte har framskridit enligt plan. Det är ett mycket tidskrävande arbete där omtag måste göras, men en tidplan om att färdigställa manus och kursplanering till november månad bör kunna hållas. Nyrekrytering till gruppen pågår.

b) Styrgruppen för Rekryteringskedjan har fått stå tillbaka under en tid till förmån för satsningen på MiniBridge Cup (MBC). MBC är publicerat på hemsidan och reklammaterial är framtaget.

c) Inga ansökningar till årets klubbledare har inkommit, varför ingen utses för verksamhetsåret 2021-2022.

d) En hemställan från Eva Andersson har inkommit angående ”Websida för externa arrangörer”. SLE har utrett de tekniska/formalia förutsättningarna och presenterade dessa, tillsammans med en rekommendation till styrelsen.

Utredning
Sammanfattningsvis visar utredningen att det inte finns några tekniska hinder för att skapa hemsidor för externa aktörer. En hemsida är en förutsättning för att kunna rapportera tävlingar från ruterprogrammet till förbundet.

Befintliga kontrakt för ruterlicens och ruterkonto kan användas, med viss anpassning av kontraktstexten för att även innefatta externa aktörer, samt eventuella särskilda överenskommelser (se nedan rekommendationer). Kontraktstexterna riktar sig i dag enbart till förbundsanslutna klubbar.

Rekommendation
Rekommendation till styrelsen är att en engångsavgift debiteras för ”påkoppling” till förbundets system och upprättande av kontrakt, samt att en årlig avgift tas ut för vidare administration.

Förbundet är momsbefriade, men kan debitera externa aktörer utan moms upp till en summa av 80 tkr/år, utan att vidta särskilda åtgärder.

Om styrelsen beslutar enligt ovan rekommendation behöver nuvarande kontrakt även uppdateras med betalningsinformation och tydliga uppsägningsförfaranden.

En ytterligare rekommendation till styrelsen är att de privatpersoner som idag innehar en ruterlicens (har ej hemsidor i nuläget så tävlingar kan inte rapporteras), erbjuds att skriva
kontrakt med samma förutsättningar som ovan beskrivet för externa aktörer. Undantag att ingen påkopplingsavgift tas ut, men att den årliga administrationsavgiften gäller även för dessa. Om berörda privatpersoner inte är intresserade av erbjudandet, rekommenderas styrelsen att fatta ett beslut om ett avslutande av deras ruterlicenser.

Synlighet
SLE rapporterar att efter gruppens senaste möte har Sigrid Svensson och Micke Melander från personalen utsetts till ansvariga för att skapa en ”Press-sida” på förbundets hemsida. Denna specifika sida har som syfte att bistå extern press med relevant information om vår verksamhet, aktuella nyheter, kvalitativa foton som är fria att använda, samt pressmeddelanden och kontaktuppgifter.

Förutom ansvar för administration av ”Press-sidan” ingår även i uppdraget ett långsiktigt arbete med att upprätta ett nätverk av kontakter med press/media på riksnivå, men även lokalt för att bistå enskilda klubbar/distrikt vid behov. Kan vara särskilt aktuellt exempelvis i samband med arrangemang av Bridgens Dag, nyrekryteringsprojekt eller andra händelser som man önskar uppmärksamma.

I tillägg till detta ska även befintligt marknadsföringsmaterial inventeras som finns på Bridgeförlaget, kansliet och just nu även ute bland våra klubbar/distrikt; exempelvis Roll-Ups, affischer, broschyrer, pennor, nyckelringar etc. En summa har äskats till nyinköp av marknadsföringsmaterial som kan användas vid alla möjliga tillfällen när vi önskar synliggöra bridge.

Förutom detta har planeringen av ett särskilt ”propaganda-nummer” av tidningen BRIDGE, fortsatt. Två möten har hållits i redaktionskommittén där ärendet har behandlats. Specialnumret ska tryckas i ett något mindre format än det normala tidningsformatet och med endast 16 sidor, men i en betydligt högre kvantitet. Kostnaden för detta specialnummer är kostnadsmässigt likvärdig en normal utgåva av tidningen, men innebär då att den ordinarie utgåvan av tidningen BRIDGE utgår i februari, och ersätts av detta specialnummer.

Propagandanumret har som syfte att användas för att marknadsföra bridge och ska ha ett innehåll som är tidlöst och kan användas många år framöver.

Eftersom ”propaganda-numret” är avsett att användas för synliggörande och rekrytering är ska det därmed tillhandahållas till klubbar för utdelning lokalt. Vid exempelvis nyrekrytering, som läsmaterial i väntrum, bibliotek, till utsedda målgrupper etc. Förhoppningen är att få en spridning som kan skapa intresse, och användas som ett kvalitativt material att distribuera vid tillfällen när vi önskar beskriva vad bridge är, att vår verksamhet finns, och hur den fungerar.

På baksidan av tidningen kommer ett utrymme att finnas där kontaktuppgifter till lokala klubbar/distrikt kan skrivas in, och inuti tidningen kommer en QR-kod att finnas som leder till vår hemsida.

Redaktionskommittén har påbörjat sitt arbete med att planera innehållet.

Seniorbridge
BLA informerar att ett första utskick via e-post har gått ut från gruppen till alla senioransvariga i distrikten. Ett första möte tillsammans planeras men är ännu inte klart planeringsmässigt hur det ska genomföras, då gruppen anser att det kan vara svårt att hålla en dialog via ett videomöte där alla 21 ansvariga deltar samtidigt. Förslag kom om att kanske dela upp i två möten. Gruppen önskar åstadkomma en god kommunikation med de ansvariga i distrikten, och eftersöker seniorer som är villiga att skriva om verksamheten och dela tips med varandra.

Gunilla Langius har kontakt med läkare inom alzheimer-området och Seniorkommittén diskuterar om att kontakta ”Fråga Doktorn” som har redaktion i Umeå. Gruppen ska först definiera ett mer detaljerat innehåll innan kontakt om eventuellt besök tas.

BLA eftersöker även en gemensam plattform för delande av information i gruppen, och med de utsedda distriktsansvariga. Förslag kom upp om att skapa en mikrosajt på hemsidan även för Seniorerna (liknande Juniorsajten). BLA uppmanas att ta kontakt med Carina Wademark för att reda ut hur det eventuellt skulle kunna se ut.

Beslutades:
Att utmärkelsen Årets klubbledare inte delas ut i år.
Att bifalla Eva Andersson hemställan med vissa restriktioner.
Att kansliet får i uppdrag att revidera kontrakten som är nödvändiga för upprättande av hemsida, ruterlicens och ruterkonto för externa aktörer.
Att externa aktörer debiteras ett engångsbelopp på 1000kr för påkoppling till systemen, samt en årlig administrationsavgift på 1000kr/år i administrationsavgift vilket ska framgå i kontrakten.
Att de privatpersoner som idag redan har en ruterlicens erbjuds samma möjligheter som beskrivits ovan för externa aktörer, med undantag för att en påkopplingsavgift ej tas ut.
Att de privatpersoner som idag har en ruterlicens men tackar nej till erbjudandet enligt beslutna villkor avslutas och tas bort från förbundets ruterlicenser.
Att kansliet uppdras uppdatera faktabladet om ”Regler för klubbar” med information om externa aktörer och vad som tidigare beslutats kring anslutning av bridgeskolor.

§ 87. Rapport JK

EAB återgav en bekymrad utvärdering av senaste juniorlägret i Värnamo. Mycket fint ordnat av Värnamo BK då arrangemanget av helgen var klanderfritt och lokalerna fina. Men det är svårt att hitta vuxna som har möjlighet att delta för att bl.a. kunna genomföra workshops, och dessutom visade utvärderingen av lägret ett tråkigt resultat då flertalet av de deltagande juniorer uttryckte ett missnöje. Det fanns synpunkter på innehållet i programmet, och en del önskade lämna lägret i perioder för andra aktiviteter än det lägret erbjöd på plats.

På senaste JK mötet beslutades att det inte arrangeras något riksläger i höst utan man avvaktar tills man funnit en bättre organisation av lägret där fler vuxna kan bidra i programmet.

EAB uppmärksammar att den nytillkomna fonden, Janne Malmströms Fond, är skriven mellan henne personligen att representera för JK:s räkning, tillsammans med Per Malmström och Lars-Anders Callenberg, BK Albrekts. Övriga juniorfonder ansvarar JK som kommitté för. Det är viktigt att representationen för fonden nu revideras, och bör har en skrivning som innebär att den representeras av sittande JK:s ordföranden fortsättningsvis. EAB har avsagt sig uppdraget och ny ordförande för JK är Erik Fryklund.

Beslutades:
Att kontakta BK Albrekts styrelse för överenskommelse om att sittande JK-ordförande representerar förbundet i Janne Malmströms Fond fortsättningsvis.

§ 88. Rapport TK

Ändring i tävlingsbestämmelserna för ansökan ur EM-fonden
Enligt tidigare tävlingsbestämmelser kunde endast bidrag ur SBF:s EM-fond sökas för deltagande i öppna EM. Det har uppmärksammats att även bidrag för deltagande i öppna VM borde vara möjligt att söka, enligt samma kriterier. När EM-fonden upprättades fanns inte öppna VM som en möjlighet att delta i.
1. Beslut har fattats av AU om att bidrag även kan sökas för öppna VM.
2. Bidrag kan sökas av spelare som placerat sig på medaljplats i någon av SM Par disciplinerna, dvs 1-3
i det senaste genomförda mästerskapet före nästföljande EM eller VM.
3. Bidrag beviljas med upp till 3000kr/person beroende på hur hög startavgiften är i den tävlingen
ansökan avser.
4. Till EM/VM-fonden avsätts årligen 10kr/spelare från genomförda SM Par-finaler.
Totalt: 672 spelare = 6 720kr.
En ny skrivning finns i Tävlingsbestämmelser svenska mästerskap 2022-2023, författad av TK.

Nyinrättad SM-disciplin SM Par Hcp 30+
SM Par Hcp 30+ är en för verksamhetsåret 2022/2023 nyinrättad SM-disciplin med syftet att försöka öka intresset för DM/SM-tävlingar bland spelare med handikapp 30 och högre. Disciplinen införs på försök som ett resultat av tidigare inspel från distrikten (vid bl.a. workshops i anslutning till riksstämman) där man flaggat för att det blivit allt svårare att få denna kategori spelare att ställa upp i t.ex. SM Par Open.

Till SM Par Hcp 30+ arrangerar distrikten kvalspel till SM, antingen som direkt DM-final eller med klubbkval (eventuellt som simultantävling) som föregår DM-finalen. Samtliga etapper av tävlingen ska spelas med handikappberäkning och det är slutresultatet med handikapp som utgör grund för vidare avancemang.

Komplett regelverk kommer att finnas i tävlingsbestämmelserna för Svenska Mästerskap 2022/2023 och beslut fattas om mästarpoäng på TK:s möte 220922.

Genomförandet av SM Lag semifinal
Ett inledande möte har hållits för diskussion om alternativa möjligheter till genomförandet av SM Lag semifinal. I nuläget kan man inte se en organisation som innebär att alla lag kan mötas på samma spelplats då antal lag, geografi och kostnader utgör hinder. Andra alternativ diskuteras.
Om någon eventuell förändring i genomförandet ska ske, träder det oavsett inte i kraft förrän tidigast våren 2024.

JSM Par
Planerade JSM Par ska läggas till i tävlingskalendern och med i tävlingsbestämmelserna. Det är viktigt att kontrollera åldern vid anmälan.

LK och TK
Lagkommissionen och Tävlingskommittén har egentligen ingen koppling till varandra, även om de har beröringspunkter som t.ex. samordningsvinster vid utbildningstillfällen.

Ordförande för LK har avsagt sig uppdraget och måste ersättas men ingen av de övriga ordinarie LK-ledamöterna är i nuläget intresserade av att ta över rollen, varav det pågår en rekrytering utanför LK. Förbundsstyrelsen är den som formellt utser LK när kandidat finns som förslag.

Samarbetet med Scandic vid förbundsarrangemang
Ett missnöje uttrycktes efter första omgången av Allsvenskans Elit/Superettan omgång ett från några spelare gällande servicen på hotellet.

Förbundet har haft en första dialog med hotellet för att reda ut vad som hänt och det framkommer då att personalen upplevt att vissa spelare stört andra gäster, och uppträtt otrevligt varav de vidtagit åtgärder.

Förbundet arrangerar frekvent tävlingar, kurser, konferenser och annat på Scandic Väst Hotell i Örebro. Detta är det hotell i landet där vi har flest övernattningar per år och är en mycket viktig samarbetspartner. Spelare som deltar i förbundets arrangemang förutsätts följa hotellets regler och visa hänsyn till övriga gäster. Det vore olyckligt för båda parter om detta samarbete inte fungerar tillfredsställande från båda håll.

I dialog med hotellet är det klarlagt inför omgång två att hotellets regler gäller, och att givetvis normal service utan restriktioner ska finnas för alla bridgespelare på plats.

Förbundet finner det dock lämpligt, och hotellet uppskattar, att det skickas ut information till samtliga lagkaptener där det klargörs att alla spelare vid arrangemanget är representanter för bridgen, och bör visa hänsyn till såväl personal som övriga gäster. Inte minst för att inte skada bridgens anseende.
Förbundet kommer att föra vidare dialog med Scandic för att båda sidors önskemål ska tillgodoses.

Beslutades:
Att skicka ut ett brev till samtliga lagkaptener för Elit/Superettan inför omgång två, som innehåller information om de samtal som förts med hotellet. Det ska även framgå att samtliga deltagare i förbundets arrangemang förväntas visa hänsyn och följa hotellets regler, samt klargörande över servicen i bar och reception.

§ 89. Rapport FK

Bridgefestivalen 2022
Glädjande nog har Bridgefestivalen kunnat genomföras igen efter två års uppehåll. En större osäkerhet än vanligt fanns i planeringsfasen kring hur stort deltagandet skulle bli med anledning av pandemins påverkan. 2022 års deltagande blev 12 786 individuella tävlingsstarter som motsvarar 73.6% av deltagandet från rekordåret 2019.

Det ekonomiska resultatet landade i princip på ett nollresultat (-ca 6 000kr). De största kostnadsposterna är arvoden, IT-kostnader, resor och boende för alla funktionärer. Vi har även tappat ett antal sponsorer från 2019 pga. pandemin. Nya krafttag av rekrytering av dessa planeras inför nästa festival. Kostnader måste dock allmänt ses över eftersom ”allt” blivit dyrare och särskilt bör vi planera vår bemanning mer effektivt t då det vid vissa tillfällen under veckan visade sig vara för många funktionärer.

Ett utvärderingsmöte av årets festival har redan genomförts och ytterligare två finns inplanerade. Syftet med dessa möten är utvärdera och fånga upp förbättringar som kan appliceras i nästa års festival. Förberedelser inför denna har redan startat.

Stor tacksamhet sänds till alla de funktionärer som ställer upp och arbetar under veckan och intentioner finns för att vi ska försöka sy ihop ett så bra schema som möjligt för alla dessa ovärderliga eldsjälar. Det kommer dock inte att vara en garanti att man kan jobba precis hela veckan utan avbrott. Vi kan särskilt se att bemanningsbehovet sjunker i slutet av veckan. Det är dessutom fortfarande en mycket osäker prognos om deltagarantalet till nästa festival nästa år då pandemiuppehållet gör det svårt att avläsa ett mönster ännu.

Förhandlingar pågår om nytt avtal med Örebrokompaniet med en tillförordnad VD (det kommer en ny VD i november). Vi hade önskat att avtalet skulle ha varit klart nu, men det har dragit ut på tiden. Vi har fått ett förslag, och sedan själva lämnat ett motförslag, så det ligger just nu hos den tillförordnade VD:n på Örebrokompaniet för påseende. Vi avvaktar svar för att avgöra fortsatt agerande.

Beslutades:
Att se över samtliga kostnader inför Bridgefestivalen 2023.

§ 90. Rapport UK/Internationellt

Landslagen
Vi konstaterar först att vi har världen bästa damlag! Stor stolthet på förbundet över alla framgångar och gratulationer från styrelsen till alla inblandade! Stort grattis även till veteranernas framgångar!

MLÖ informerar att öppna landslaget har fått en ny kapten då Jan Lagerman efter många års trogen tjänst och framgångar, valt att dra sig tillbaka. Fredrik Kronmarker har blivit utsedd att ta över kaptenskapet, och redan rivstartat aktivt i sitt uppdrag. Ny kapten och nya idéer som ska bli spännande att följa.

Kommande år innebära något lägre landslagskostnader än 2022, då endast mästerskapen VM (för nationslag) och NM arrangeras. NM arrangeras dessutom i år på hemmaplan (Örebro).

NM 2023

MLÖ informerar att SBF lämnat förslag som godkändes av de övriga nordiska länderna om att genomföra NM i Örebro 1–4 juni, 2023. NM arrangeras i år både för Dam, Öppna och Juniorer (U16 och U21). Nu har det framkommit ny information om att EBL flyttat öppna EM med invigning 3 juni, vilket då gör att mästerskapen kolliderar.

NBU har inbjudit till ett möte mellan de nordiska länderna för att diskutera en lösning. Ett förslag är att eventuellt flytta NM ett dygn för att spelare ska kunna delta i båda mästerskapen, dvs möjlighet att och vara på plats till EM 4 juni. MME har inför NM preliminär bokat lokaler och rum på Hotell Scandic Väst, Örebro.

RSC lyfter en fråga om hur överenskommelsen mellan de nordiska länderna ser ut vad gäller fördelningen av finansieringen av NM-arrangemangen. SBF har en hög kostnad eftersom modellen idag bygger på hur stora förbunden är (medlemsantal) och inte på faktisk kostnad per deltagande lag. MME informerar om hur en tidigare överenskommelse såg ut som var än mer ofördelaktig för SBF. Som arrangör i år bör vi dock se över hur kostnader fördelas enligt gällande modell av fördelning.

NM har haft en historia om svårigheter att hitta gemensamma datum och vid flertalet tidigare år har intresset varit lågt från landslagen, då andra mästerskap prioriterats högre. När det nu i år endast arrangeras ett mästerskap (EM,) så meddelar de svenska landslagen ett högre intresse för deltagande i NM än tidigare. Det finns dock fortfarande skäl att diskutera framtiden för NM.

EAB lyfter att NM kan ha ett högre värde just för juniorerna då det kan fungera som en erfarenhet/ett mellansteg, innan första internationella debutnivån i ett större sammanhang.

EBL:s rekommendationer angående fusk
Ett memo har uppmärksammats från EBL gällande rekommendationer för lämpliga avstängningar vad gäller fusk genom self-kibitz (att via ett annat alias logga in på samma sajt med möjlighet titta på spelet vid sitt eget bord/andras). EBL rekommenderar att lämpliga avstängningar för self-kibitz borde vara 2 år, eller 1 år, om man erkänt och samarbetat, vilket då besparat ett stort utredningsarbete.

SBF har uppmärksammat ett fall där DN 202 fällde en dom om fusk genom just self-kibitz. DN:s dom resulterade i en avstängning om 18 månader (1,5 år). Vid tillfället när domen avgas var det den längsta tid som DN kunde utdöma en avstängning. Detta enligt dåvarande stadgar (stadgarna har nu reviderats enligt beslut taget på Riksstämman 2021).

EBL:s memo lyftes särskilt utifrån respekt för länder tillhörande EBL, där SBF önskar agera likvärdigt i fuskärenden. DN:s dom för aktuell spelare om 18 månader gäller, och för spelaren i fråga så innebär det att avstängningen från spel och andra uppdrag inom SBF helt ska upphöra efter avstängningens sista datum, 14 april 2023.

Spelaren är efter avstängningsperiodens slutdatum välkommen tillbaka till allt spel både nationellt och internationellt. Däremot är en representation i ett landslag inte en rättighet utan en förmån, varav styrelsen diskuterade lämpligheten i att följa EBL:s rekommendationer genom att utfärda ett förbud för spelaren att representera Sverige i ett landslagsuppdrag i ytterligare 6 månader. Detta i direkt anslutning till avslutad avstängningsperiod. Det skulle då innebära att spelaren under en total 2 års period inte kan representera sitt land i ett mästerskap.

Beslutades:
Att berörd spelare som fällts för fusk genom self-kibitz avstängs från landslagsuppdrag i 6 månader, från 15 april 2023 t.o.m.15 oktober 2023, dvs i direkt anslutning till avslutad avstängning enligt DN:s tidigare dom.
Att MLÖ informerar kapten Fredrik Kronmarker om styrelsens beslut för vidare kommunikation angående DN 202.

§ 91. Rapport UTBK

Bridgelärarutbildning
De två bridgelärarutbildningarna som genomförts av UTBK har varit en succé. Stort deltagarantal och lovorden från de som deltagit har varit överväldigande. Ett koncept för Bridgelärarutbildningen utarbetades och genomfördes först i Stockholm i augusti, för att sedan kopieras med ett identiskt innehåll till Varberg i september. Nästa planerade utbildning ska ske i Norrköping 18 mars 2023. Om intresset fortsätter att vara så högt och lovorden sprider så kan UTBK tänka sig att planera in fler tillfällen på andra orter i landet.

Onlinekurs i bridge
UTBK gjorde en satsning under våren och provade nybörjarkurser i bridge online. Ett trettiotal anmälde sig till denna som genomfördes under våren med avslut i maj. Förfrågan till deltagarna gick ut om intresse för fortsättningskurs under hösten. 17 stycken önskade fortsättning vilket får anses som en lyckad insats om det innebär 17 nya medlemmar. Fortsättningskursen online startade söndag 25 september.

§ 92. Rapport ITK

Topp-banner på hemsidan
SLE informerar att en utvärdering har genomförts med anledning av att en banner (extra stor ruta med nyhet högst upp på förbundets startsida), provats att användas flitigare än tidigare. Det råder stor oenighet om denna banner fyller sitt syfte, eller i stället skapar onödigt extra arbete och förvirring.

Tanken med denna banner är att den ska fungera som en ”löpsedel”, där man som besökare av hemsidan blir uppmärksammad på vad som är högaktuellt inom bridgen just nu. Bannern måste därför vara levande och bytas kontinuerligt så den inte blir statisk. Enligt årshjulet kan man göra en grov planering för vad som är viktigt att uppmärksamma, men avbryta för tillfälliga särskilda nyheter som bör få uppmärksamhet.

Nackdelen med bannern är att när man kommer in på förbundets startsida så måste man scrolla ner för att nu se hela sidan dvs nederdelen av startsidan syns inte i helbild när bannern är uppe. Bannern rent tekniskt har också begränsningar i hur mycket information man kan lägga in, och kräver mycket kvalitativa bilder för att det inte ska se konstigt ut. Detta är en utmaning och kräver merarbete.

SLE informerar att bannern fortsatt kommer att användas och att en grundplan upprättats för vad som ska publiceras där under året beroende på vad som bör uppmärksammas och när. Bannern kommer inte alltid att finnas publicerad på startsidan för att undvika att den uppfattas som statisk.

Identifierat problem är dock att många klubbar inte har en direktlänk från sin sida till just startsidan, utan enbart till ”rullande” förbundsnyheter. Detta innebär att medlemmar som har sin klubb som startsida kanske aldrig ens ser förbundets första startsida.

IT-Kommittén
ROL informerar att ITK nu är komplett efter en ganska lång rekryteringsprocess. En arbetsgrupp har bildats i ITK som ska arbeta med projektet Lagmodul. Gruppen har tagit fram en prioriterad lista och estimerat en tidsåtgång om ca 100 timmar för att komma i mål. En handlingsplan för hur vi ska hantera en eventuell uppdatering från Drupal 7 till Drupal 9 (vår plattform) är planerad och kommer att genomföras under ledning av ROL.

ROL lyfter viktigheten i att organisationen i stort bör arbeta med att definiera de beställningar som görs till ITK. Alla kommittéer har glädje av att vara delaktiga i processen för att undvika kostsamma efterjusteringar. Främst kanske detta gäller TK som ofta behöver handpåläggning vad gäller tävlingsverksamheten.

CRA bjuder in ROL att delta på möten när IT-lösningar diskuteras för att konsultera hur beställningarna bäst behöver definieras. Rent generellt så uppmanas alla kommittéer, som kan behöva stöd av ITK, att i första steg annars kontakta JGR på kansliet. Han kan ge stöd i hur en beställning av ett IT-ärende bäst kan göras.

ROL informerar även att han hållit utbildning i datalagret och att intresset tyvärr varit relativt lågt. Han uttrycker förstås önskan om att fler är intresserade, och passar på att göra reklam för att han kan bistå med data från Excel. Det går att utläsa data som kan vara av stort intresse både för klubbar/distrikt och förbundet. Kontakta honom gärna om intresse finns.

ROL informerar även att ITK har anammat SharePoint som plattform att dela alla dokument mellan sig.

§ 93. Rapport Personal/Kansli

SLE informerade om förändringar i bemanningen då Thomas Winther från 1 oktober går ner till 60% från sin heltidstjänst. Björn Holm går upp till 80% för att täcka upp tävlingssupporten för Thomas från samma datum.

Ett särskilt växelnummer som alla klubbar/distrikt kan ringa i behov efter ordinarie kanslitid har upprättats och har redan tagits i bruk från 1 september. Thomas, Björn och Johan Grönkvist samarbetar och har jour på detta supportnummer efter ordinarie kansli- och arbetstider.

Information har gått ut till klubbar och distrikt om att främst använda detta nya supportnummer fortsättningsvis, istället för Thomas Winthers personliga mobilnummer.

En ny sida (ev. minisajt) på förbundets hemsida ska skapas för Press/media och innehålla relevant information/bilder/pressmeddelanden som extern press på ett lättvindigt sätt ska kunna använda vid relevanta tillfällen. Även kontaktuppgifter och rutiner för kontakter med press både på förbundsnivå och lokalt, för att stödja enskilda klubbar, ska utvecklas för synlighet och marknadsföring.

Sigrid Svensson och Micke Melander har ansvar för denna sida som börjar byggas upp från 1 oktober. Sigrid går upp i tjänst till 100% från 1 oktober enligt tidigare överenskommet avtal. Press-sidan ingår i hennes kommande arbetsuppgifter samt den medlemsservice som Thomas nu lämnar.

MiniBridge Cup (MBC)
LED passar på att uppmana anmälan till MBC. Det behövs fler anmälda lag och det är svårigheter att få fram ambassadörer från distrikten. Hon informerar att det hållits ett videomöte för ambassadörer och övriga intresserade. De som deltog var engagerade. Alla enskilda medlemmar kan här bidra till nyrekrytering!

§ 94. Rapport DN

Andreas Westman (ordförande DN) informerar att DN under verksamhetsåret har fått in nio ärenden. Tre ärenden har kommit in sent under verksamhetsåret och är under handläggning. Ett av dem avser fusk vid spel på internet och riskerar ta tid. Övriga är avslutade.
Vid förra årets Riksstämma godtog stämman ett förslag lämnat av DN om uppdaterade stadgar, främst beroende på att stadgarna inte var anpassade för att döma i fuskärenden. DN flaggade då också för en oro om att det skulle kunna ske en ökning av den typen av ärenden. Dock har endast ett ärende om fusk inkommit under verksamhetsåret. Det är glädjande då dessa tar tid att handlägga.
DN har under året varit delaktiga i att försöka ta fram det nya verktyget Fair Play tillsammans med TK, LK och Lars Andersson (MID 5351). Det är tänkt att fungera som ett rapporteringsverktyg för händelser som inte direkt faller under respektive kommittés åtaganden.

§ 95. Ekonomi

RSC informerar om att bokslutet i princip är klart och visar på ett resultat om ca.10 tkr. Den positiva siffran framstår dock bättre än den är i verkligheten då vi under året mottagit statliga “Pandemistöd” på ca. 800 tkr, och tagit 700 tkr i anspråk från landslagsfonden. Året som gått har dessutom inneburit extra höga landslagkostnader då både EM och VM spelats på samma år.

I övrigt är det främst intäkterna till förbundet som inte återhämtat sig, kostnaderna har vi bra kontroll på. Årsbokslutet kommer att redovisas i sin helhet på distriktsträffen i november. Medlemsavgifter/spelavgifter är förbundets största intäkter. När förbundet tappar medlemmar och spelintäkterna viker från klubbar/distrikt, lägre deltagarantal i Svenska Cupen, Allsvenskan och SM-kvalen, så påverkar det resultatet markant.
Utifrån den prognos som presenterades föregående styrelsemöte om ett positivt resultat på ca 390 tkr har bl.a. ca. 100 tkr bortskrivits från Masken (system för medlemsinbetalningar). Ett felvärde har följt med sedan övergången från vårt gamla system SBF Lev in i vårt nya system Masken redan från hösten 2020. Vi kalkylerade även med ett plusresultat på Bridgefestivalen om ca. 200 tkr, vilket inte blev utfallet. Den sista delen i resultatavvikelsen från senaste prognos beror på att vi tagit 700 tkr kronor i anspråk från landslagsfonden mot tidigare beräknade 800 tkr kronor.

Budgeten för kommande år bygger på kommittéernas och kansliets äskanden, och en prognos om en svag ökning av medlemsavgifter och spelintäkter. Kostnaderna ligger relativt oförändrade.

En reviderad budget för 2022/23 visar på ca 1 mkr i underskott utan att vidta några åtgärder. Eftersom vi i nuläget inte önskar dra ner på servicen till medlemmar och klubbar och inte heller vill minska takten i rekryteringsarbetet föreslås i stället en höjning av spelavgifterna. Enligt nedanstående förslag skulle det ge en årlig intäktsförstärkning på 730 tkr med nuvarande spelvolym.

Vi har sannolikt också en hög inflationen att hantera framöver. Det bästa sättet att stärka ekonomin är att höja den rörliga spelavgiften.

Ett förslag om höjd spelavgift är framtaget och presenterades för styrelsen (spelavgifterna har inte höjts sen 1 juli 2014). Tidigare avgifter presenteras inom parentes, alla belopp per spelare i tävlingen/matchen.

Bronspoäng
Partävling:
Nuvarande: 3.50 kr, förslag till ny avgift: 5.00 kr.

Lagtävling (per bricka för matchen):
Nuvarande: 1.15 kr, förslag till ny avgift: 1.65 kr
Skillnad mellan par- och lagtävling fortsatt ca en faktor 3.

Silverpoäng
Partävling:
Nuvarande: 7.50 kr, förslag till ny avgift: 10.00 kr.

Lagtävling (per bricka för matchen):
Nuvarande: 1.30 kr, förslag till ny avgift: 2.00 kr.
Skillnad mellan par- och lagtävling en faktor 5 (tidigare en faktor knappt 6).

Guldpoäng
Partävling:
Nuvarande: 15.00 kr, förslag till ny avgift: 20.00 kr.

Lagtävling (per bricka för matchen):
Nuvarande: 5.00 kr, förslag till ny avgift: 6.30 kr.
Skillnad mellan par- och lagtävling fortsatt ca en faktor 3.

Om förslaget godkänns av styrelsen att gälla från årsskiftet kan en reviderad budget tas fram för verksamhetsåret 22/23 på ungefär -500 tkr. Att lägga en budget som innebär ett sådant minusresultat måste ses som ett undantag. Efter detta år måste en budget läggas som åtminstone visar ett nollresultat.
RSC föreslår även att vi bör placera förbundets överlikviditet på konton med olika bindningstid för att få så bra ränteavkastning som möjligt. Förbundets likviditet är som bäst just nu när medlems-inbetalningarna inkommit och minskar löpande under året.

Beslutades:
Att spelavgifterna höjs från 1 januari, 2023 enligt ovan beskrivet förslag.
Att information om de höjda spelavgifterna snarast ska skickas ut till alla kontaktpersoner för klubbar och distrikt.
Att RSC ansvarar för förhandlingar om ränteplaceringar för SBF:s räkning med Handelsbanken.

§ 96. Medlemsstatistik

Enligt dagsrapport om medlemsstatistiken kan vi i nuläget utläsa att antal betalande medlemmar i klubbarna motsvarar ungefär 80% mot fjolårets totala (dvs vid året slut). Vi befinner oss nu endast i september så förhoppning finns om att vi förstås kommer att öka – men det är svårt att veta slutresultatet.

Insatser kommer att göras på klubbnivå genom personliga kontakter, som visat sig haft god effekt, och även förbundet kommer göra ett direktutskick till alla medlemmar som inte betalt sin medlemsavgift för året innan vi vänder blad för 2023.

§ 97. SBF 90 år

Det har funnits två förslag som undersökts av förbundet hur 90-årsjubileumet 2023 kan uppmärksammas. Ett förslag har varit att fira i samband med Svenska Cupens slutspel i november, men att då göra det på Conventum Congress i Örebro i stället för i Uppsala (finns inte utrymmen i Uppsala). Ett utökat program (inklusive riksstämma, sidotävlingar, jubileumsguldtävling som då skulle ersätta Uppsala lagguld etc.).

Detta arrangemang i november är dock förknippat med en kostnad som enligt uppgift skulle motsvara ca. 200 000 kr bara för lokalhyra. Även om vi skulle lyckas få in sponsorer så kräver, enligt beräkningarna, arrangemanget minst 500 deltagare, för att det inte ska bli en förlustaffär. Under de ekonomiska svårigheterna som förbundet befinner sig i så är detta ett mycket riskfyllt alternativ.

Alternativ två är att fira jubiléet någon gång under Bridgefestivalen 2023 i stället. Kostnaden är då betydligt lägre. Utmaningen är då i stället att få in ett jubileumsfirande på ett bra sätt i det redan välfyllda programmet. Åsikter framfördes dock från styrelsemedlemmar att under rådande ekonomisk situation så bör förbundet kanske tänka att krutet ska läggas på 100-årsjubileumet istället.

Beslutades:
Att firandet av SBF:s 90-årsjubileum kommer att arrangeras någon gång under Bridgefestivalen 2023.

§ 98. Tankesportsförbund

Det har varit svårt med kontakten vi har med Schackförbundet att få till möten. Sveriges Schackförbund har dock beslutat på deras motsvarande vår riksstämma om att ingå detta samarbete, arbetet fortsätter.

§ 99. Nätbridge

Pga. av tidsbrist i mötet, och att detta är en punkt som behöver diskuteras mer ingående, lämnades den med notering om att återupptas vid annat tillfälle. Frågan kommer diskuteras ingående under Distriktsträffen 2022.

§ 100. Distriktsträff 2022

MME informerar om att SISU eventuellt inte har möjlighet att delta fysiskt på Distriktsträffen enligt tidigare överenskommelse. En digital lösning kan vara möjlig – annars måste programmet göras om.

Grundplaneringen just nu är tre olika workshops. Ansvarsområden är uppdelade för hela helgens program och vi konstaterar att det är viktigt att ett formellt och spikat program för helgen finns publicerat på hemsidan.

Beslutades:
Att ta bort preliminärt program, och publicera det program som är beslutat för Distriktsträffen på hemsidan.

§ 101. Övriga frågor

Information gavs till hela styrelsen angående en medlem som upprepat brutit mot våra forumregler. Personen har även upprepat kontaktat flera styrelsemedlemmar på ett sådant sätt att en avstängning från forumet tills vidare är befogad, samt att en DN-anmälan övervägts.

Personen i fråga har inte betalt sin medlemsavgift för 2023, och klargjort att ett framtida medlemskap inte är aktuellt. Om personen i fråga trots allt avser att ingå medlemskap i förbundet igen, eller fortsätter kontakta styrelsemedlemmar på ett otillbörligt sätt, kommer ärendet att tas upp för behandling, men i nuläget finns inga skäl att vidta ytterligare åtgärder då personen inte längre är medlem i förbundet.

Beslutades:
Att inte vidta några åtgärder i ärendet i nuläget.

§ 102. Nästa möte

Beslutades:
Att nästa möte äger rum i Örebro, Scandic Väst, den 6 november kl. 14:00. Direkt efter avslutad Distriktsträff.

§ 103. Mötets avslutande

Mötet avslutades kl 22.11 och MLÖ tackade alla för intresse och engagemang.

Vid protokollet:
Suzanne Lemborn

Ordförande:
Martin Löfgren

Justeras:
Rolf Scherdin