Göran Adde och Peter Modh vann i Laholm

  • Vinnarna Göran Adde och Peter Modh

30 par hade samlats på Lagagården i Laholm för att spela årets upplaga av Laholmsguldet under leding av Elit-TL Henrik Johansson.

Det var lite speciellt då det var Sverigepremiär på den nya tekniken Bridge+ More där det ligger en brickläggningsmaskin på varje bord och man matar in budgivning och resultat via en surfplatta. Mikael Westerlund berättar nedan om sina upplevelser angående den nya tekniken.

Tävlingen blev väldigt jämn och vanns till slut av av Göran Adde, BK Falkenberg och Peter Modh, Veddige BS åtta poäng före Johnny Petersson och Sven-Anders Eskilsson från Värnamo BK.
Tredjeplatsen kneps av Lars Kennethsson, Anderstorps BK och Jan Nilsson, BK Falkenberg.

Topp fem

Plac Namn Poäng
1 Göran Adde
Peter  Modh
966
2 Johnny Petersson
Sven-Anders Eskilsson
958
3 Lars Kennethsson
Jan  Nilsson
935
4 Patrik Rimstedt
Per  Jansson
922
5 Irma Petersen
Mikael Westerlund
874

Fullständiga resultat

Mikael Westerlund rapporterar

Jag hade sett fram mot den 11/4 ett bra tag då Laholm då skulle ha sin årliga Guldtävling.
I år hade jag dessutom sett fram mot tävlingen extra mycket då det var dags för premiär i Sverige för Bridge + More.
Maskinen i sig tycker jag är fantastisk och att man några minuter efter färdig tävling kan gå in och se varenda brickas olika resultat samt budgivning på samtliga bord och även hur spelet har gått från utspel till sista spelade kortet. Ja detta hade jag som sagt sett fram mot väldigt länge och jag och Kent som spelat denna tävlingen varenda år (tror jag) anmälde oss flera månader innan tävlingen.

Problemen började två dagar innan start då Kent ringde och berättade att han blivit sjuk och tyvärr inte kunde spela. Jag visste om att Irma Petersen (en fantastiskt duktig juniortjej som endast är 18 år men trots slutet på skolan satsar hårt på bridgen) inte hade någon att spela med så jag ringde och frågade Irma om hon ville spela med mig. Då det gått bra så gott som varenda gång vi spelat ihop ville Irma gärna spela.

Roger Wiklund frågade om jag kunde skriva några rader om tävlingen, den nya maskinen (Bridge + More) och vad jag tyckte om detta så jag tänkte här återge mina tankar.

För några veckor sedan hade vi en diskussion på forumet om denna nya maskin och då var det några som ansåg att det skulle bli ett problem med att folk av ren vana skulle blanda korten efter färdigspelad bricka.
Då skrev jag i forumet att man såklart inte kan stanna utvecklingen inom bridgen bara för att några inte skulle klara av att låta bli att blanda korten efter att brickan var färdigspelad! Jag tror dessutom att jag skrev något om att man måste vara ganska korkad om man inte kan klara av att lära sig något så enkelt som att låta bli att blanda!
Såhär i efterhand så kan jag tala om att jag med säkerhet tillhörde de tre-fyra sämsta i lokalen på det här… Vet inte om jag börjar bli gammal eller om jag bara är den mest korkade personen inom Svensk bridge, men ett tag in i tävlingen var det helt hopplöst för mig att klara detta ”enkla” uppdrag och jag tror att jag blandade oftare än att jag inte blandade.

Tävlingen flöt på bra och Irma spelade som en gud och gjorde så att vi var med i täten och låg 1-5 så gott som hela tävlingen. Precis när vi kom upp i delad ledning hade vi dock tre jobbiga ronder där vi gjorde några fel samtidigt som våra motståndare gjorde allt rätt. Detta är ingen bra kombination i en partävling och därmed rasade vi ner till den femteplats vi sedan behöll in i mål.

Glada segrare blev till slut Peter Modh och Göran Adde som precis som vi var topp fem så gott som hela tävlingen.
Vad det gäller betyget på tävlingen som helhet med det nya Bridge + More så tänkte jag punkta upp negativa och positiva saker.

Negativa punkter

  1. Resultatservicen var skandalöst dålig.
  2. Det fanns aldrig någon information om vilken procent man låg på.
    Förde du inte ett privatprotokoll väldigt noggrant hade du ingen aning om du ens var över medel.
  3. Scoretavlorna som visades på overhead samt på en TV var så otroligt smått skrivet att det inte fanns en chans att se scoren från något av borden utan man fick helt enkelt gå fram efter ronden.
  4. Eftersom inmatningen på den nya maskinen var helt ny för alla så tog nästan varje rond så lång tid att man inte hann gå fram och se förra rondens resultat innan nästa rond var igång.

Positiva punkter

  1. Jag räknar med att alla negativa punkter var saker som kommer att fixas till nästa tävling där Bridge + More kommer att användas.
  2. Till och med jag lyckades lära mig till slut och de sista 20 brickorna blandade jag nog inte mer än 1-2 ggr. Alla andra, som lärde sig snabbare än jag, gjorde knappt fel alls på slutet.
  3. Precis som vanligt så var det fantastiskt trevligt att komma till Laholm och spela denna Guldtävling. Lika trevligt som det är år efter år.
  4. Jag är helt säker på att Bridge + More är här för att stanna. Vet inte vad dessa maskiner kostar i dagsläget men är de inte för dyra tror jag inte det tar lång tid innan de finns på varje klubb.

Något jag tycker man bör tänka på till nästa år är att man testar någon dag innan så att man ser att scoretavlorna är stora nog. Så att man ser att man kan se sin % samt att det går att ha någon form av running scores på SBF:s hemsida. Det blir inget bra betyg när folk sitter hemma och vill följa tävlingen med den nyaste tekniken som finns. Men att det visar sig att tekniken tagit ett eller två steg tillbaka i stället då man inte kan ha running scores som man kunnat i många år nu med den gamla tekniken.

En annan sak som jag personligen tycker illa om är just det faktum att folk inte kunde läsa scoretavlorna då det var för otydligt. Detta medför nämligen att många inte skriver något privatprotokoll.
Med tanke på allas ovana att mata in resultaten på dessa nya maskiner är det extra viktigt att föra privatprotokoll så att man ser om något blivit felinmatat.
Som alla vet spelar det ingen roll om det är ett par som ligger sist som möter ett par som ligger på medel, matas resultatet in fel kan det bli fel par som vinner respektive kommer tvåa. Och detta får aldrig hända igen!

Som helhet är jag mer än nöjd och jag kommer att komma tillbaka nästa år igen!!!

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund