Minnesanteckningar MK 2024-09-16

Minnesanteckningar förda vid möte med Medlemskommittén (MK) 2024-09-16

PDF-fil för utskrift

Närvarande: Zennica Hammar, Anders Nordberg, Martin Löfgren, Ann-Charlotte Nilsson, Birgitta Lagnell, Peter Ventura, Micke Melander, Carina Wademark.

1. Inledning och välkomnande

MK:s ordförande Zennica Hammar inledde mötet med att hälsa deltagarna välkomna och meddelade att mötets syfte är att informera om varandras verksamheter under 2023/2024, vilka planer som finns för 2024/2025 samt uppmanar till samarbete mellan undergrupperna.

2. Verksamhetsstöd

Ann-Charlotte Nilsson informerade om vad kommittén jobbar med och planerar framåt. Verksamhetsstöd har övergripande ansvar för projekt ”Bridge-X”

Tematräffar – Tematräffarna har en bas i Klubbfunktionärshandboken. Fem träffar har arrangerats och inbjudan finns ute till en sjätte. För våren planerar man ytterligare tre tematräffar med fokus på vad som socialt händer på klubben.
Den första träffen fokuserar på Trivsel och tar upp vad man kan göra om det uppstår problem.
Den andra träffen ska handla om moral och etik. Här ska vi bland annat ta upp hur man kan skriva egna trivselregler på klubben, undvika mobbning och utanförskap samt tillsammans med TL skapa ett bra klimat i verksamheten.
Den tredje träffen ska ha temat mentorskap och förebilder. Glada funktionärer och god trivsel är viktigt. Kan man involvera nya medlemmar i klubbarbetet redan har man mycket att vinna.

Mentorbridge - man diskuterar att införa spelformen ”Mentorbridge” där rutinerade spelare kan spela utan att det påverkar hcp och inte heller får några mästarpoäng.

Nybörjarträffen/SM Par Nybörjare - är ytterligare ett område man diskuterar att förändra. Dels vill man ha ett tydligare regelverk för vilka som har rätt att delta, dels vilka system som får användas. Man diskuterar även om man bör göra nybörjarträffen till en DM tävling och finalen därmed bli en SM klass med DM kval som till övriga SM finaler med minst ett deltagande par från varje distrikt till final.

Klöver/Rutertävlingar vid Bridgefestivalen – Diskussioner har förts om att ändra upplägget för att få fler deltagare till tävlingarna. Man har beslutat att inte göra förändringar i upplägget då poängen är att man vill framhäva just nålens betydelse och att det ska vara en tävling just för dem. Förslag finns, om det är möjligt med logistik och ledare, att flytta såväl tävlingarna för ruter/klöver som SM Par Nybörjare till Bridgefestivalens sista helg för att samla alla tävlingar för nybörjare parallellt med SM Par Open. Även seminarier bör iså fall flyttas närmare slutet av veckan.

3. Synlighet

Peter Ventura informerade om Synlighetsgruppens arbete och planer framåt. Under 2023/2024 har man tagit fram ett antal nya Roll-ups för klubbar att låna vid arrangemang. Man har även tagit fram en Prova-På påse som blivit uppskattad och beställs av många klubbar inför rekryteringsaktiviteter.
Foldrar för Minibridge tävling samt en A5 flyer har tagit slut och tryckts upp i fler exemplar. En ny affisch är under upptryck och kommer inom kort finnas för beställning.

Den norske fotografen Svein Erik Dahl bjöds in till Bridgefestivalen för att hjälpa oss att bygga ett bibliotek med bilder till bland annat pressen. Vi fick in 100-talet bra bilder och hoppas nu på att vi snart kan få ett bra system för att få in ett bildbibliotek på hemsidan.

Det finns en hel del planer framåt.
I samarbete med JK trycka upp T-shirts med coola tryck för juniorer med avsikt att väcka intresse för bridgen bland skolkamrater och vänner.

Det är dyrt att frakta roll-up och beachflaggor. Synlighetsgruppen vill erbjuda samtliga distrikt att köpa en roll-up och en beachflagga som delfinansieras av SBF och som distrikten sedan hanterar för lån till sina klubbar.

En ny illustratör som kan göra humoristiska illustrationer sökes. Man söker även någon som kan hjälpa oss att bygga ett bibliotek för memes till Facebook och Instagram. Micke Melander meddelar att Norge och Danmark ev kan vara intresserade att dela på dessa bibliotek, även kostnadsmässigt.

Svein Erik Dahl ska bjudas in även till Bridgefestivalen 2025 för att ta bilder med teman vi saknar.

Synlighetsgruppen var sparsamma och fick pengar över under verksamhetsåret 2023/2024. Inför SBF:s budgetmöte kommer man att önska en budget om 65 000kr för att kunna genomföra det man planerat in under 2024/2025

4. Undergruppen Senior går in i Verksamhetsstöd

Birgitta Lagnell och Anders Nordberg hälsades extra välkomna då undergruppen senior nyligen har flyttats in under verksamhetsstöd.
Birgitta berättade att de hittills arbetat med inspirationsmöten där aktiva och framgångsrika klubbar berättar om sin verksamhet för att inspirera övriga deltagare. Möten har arrangerats två ggr/höst och vår, de har varit uppskattade och man avser fortsätta med detta upplägg.
Inbjudna för nästa inspirationsmöte är Lerums BK, en framgångsrik klubb som ska berätta om klubbens verksamhet med lyckade rekryteringar och bra samarbeten.

Martin Löfgren påpekar att det vid vårens möten mellan DFB och SBF framförts önskemål om att SBF ska ta kontakt med pensionärsorganisationerna centralt. Birgitta meddelar att man gjort försök utan respons, men att man ska göra nya försök. Påtalas av Peter Ventura att det kanske även bör tas lokala kontakter för större möjlighet att nå framgång. Anders Nordberg meddelar att man har bra kontakter i Skåne.

5. Information från SBF

SBF:s ordförande Martin Löfgren visar MK:s organisationsschema som godkänns för publicering samt ger övergripande information om aktuella händelser i SBF.

DN - har fått en ny ordförande, Åsa Andersson från Västerås.

UK - har ett par förändringar där Veteranlandslaget fått en ny kapten, Gunnar Elmroth från Östersund, tidigare själv medlem i laget.
Även Juniorlandslagen har en ny kapten, Erik Fryklund från Linköping. Fredrik Kronmarker för öppna laget och Linnea Edlund för damlaget fortsätter som kaptener.

TK – har två nya medlemmar Krister Ahlesved och Dan Bylund. Ett möte är inplanerat 10 oktober för att komma fram till en eventuell förändring i upplägget av 2025 års upplaga av Svenska Cupen. Nästa ordinarie möte planeras till november.

JK – JK har stora planer för att rekrytera fler juniorer till bridgen. Man kommer under hösten att starta projektet Juniorkampen. Mer information kommer på hemsidan inom kort.

Riksidrottsförbundet (RF) – Ett stort arbete pågår för att försöka komma in i RF. Då E-sportförbundet blev antagna vid den föregående stämman hoppas man på att det denna gång ska finnas en möjlighet även för Svenska Bridgeförbundet att bli antagna. Sex personer är involverade i arbetet och Ida Grönkvist kommer att företräda SBF vid presentationen under RF:s stämma i november.
Martin påpekar att det är viktigt att vi talar om bridge som en tankesport och inte som ett kortspel.

SBF - har styrelsemöte 24 september. Här kommer verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner gås igenom och kommittéernas ekonomiska önskemål för 2024/2025 att gås igenom. Det ekonomiska resultatet för 2023/2024 ser ut att bli betydligt bättre än budgeterat, främst beroende på att ITK inte har kommit i gång med utfasningen av Drupal 7.

6. Övriga frågor

MK:s ordförande Zennica Hammar meddelar att det vid samtliga möten inom MK, även möten inom undergrupper, ska skrivas minnesanteckningar som ska skickas ut till hela MK för att alla ska veta vad som är på gång.

Vid Pennan
Carina Wademark