Forum » Allmänna diskussioner » Ett spel i kris?

Ett spel i kris?

13 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Göran Rundqvist
Ett spel i kris?

Som jag förstått det är återväxten i bridge inte tillräckligt bra för att där ska finnas ett levande klubbspel så länge till. Jag har skrivit 2 inlägg (det sista en aning mer utförligt än det andra). Båda är helt läsbara men båda mindre lyckade rent typografiskt. Jag har fått en tummen upp (den andra är min egen som kom dit av misstag) och en kommentar som menade att både mitt s k Toppspel och minibridge är helt onödiga.

Även om jag kan förstå att detta att ge A,K och D samma värde verkar som en helvild ide’ så VET JAG att den fungerar. Hur? Jo, från tremansspelet i länken har jag ungefär 1000 (!) protokoll som pekar på en hemgångschans på ungefär 50%. Detta är dessutom ett betydligt svårare spel än Toppbridge. Sedan finns följande oberoende omdöme från en engelsk bridgelärare.

Just as a matter of interest (and I am sure you must have come across this as there has been a letter in Mr Bridge’s magazine about it) I have been trying out a Bridge for Three version by a Swedish chap in my own beginners’ class with excellent results. I also tried it with three people who had never played bridge before (it works equally well with four) and it came up much better than mini bridge for teaching at the very beginning. I shall certainly be using it in future instead of mini bridge (but don’t tell the EBU if it still exists). What I like about it is that there is some (albeit very basic) bidding with some thought to high cards and even distribution can be introduced as it is especially good for declarer to get used to assessing the distribution of dummy’s hand before it goes down which I find particularly useful. Play is pure bridge.

Varför då ingen åtminstone kan pröva Toppbridge förstår jag inte. Reglerna är väldigt enkla och det går att direkt börja spela och förklara efterhand. Spännande är spelet också.

Stefan Zylberstein

Förslaget med AKD kan vara bra. Det finns minst ett svenskt pro-par som använder det beräkningssystemet. Vilket minns jag ej, men ett av de mest kända.

Göran Rundqvist

Statistiken från de 1000 givarna (som det förstås ska stå) talar ett tydligt språk. Den är desto mer överraskande eftersom man i det spelet bara får veta längden för en färg, den längsta (högsta om lika långa) och
antal stick man måste ta är topptalet + 2(3) om sang (färg valts). Undrar vilket känt par det handlar om.

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

Jag ser fram emot att bli tillrättavisad för att jag har fel, men jag tror det föreligger ett litet missförstånd. Jag tror inte det finns något svenskt elit-par som värderar ess, kungar och damer till samma värde, däremot finns/fanns det par som räknade ZZ istället för hp, där A=3, K=2, Q=1

Göran Rundqvist

Intressant i och för sig men det som intresserar mig mest är att någon testar att använda toppspelet som introduktion. Varför verkar ingen vilja göra det? Det vore ju så enkelt.

Stefan Zylberstein

Henrik Johansson skrev:


Jag ser fram emot att bli tillrättavisad för att jag har fel, men jag tror det föreligger ett litet missförstånd. Jag tror inte det finns något svenskt elit-par som värderar ess, kungar och damer till samma värde, däremot finns/fanns det par som räknade ZZ istället för hp, där A=3, K=2, Q=1

Ja du har rätt. så är det. Tack för påpekandet.
Det oklart tänkta blev det oklart sagda hos mig. Smile

Däremot kan det ändå ligga något i Görans förslag att göra det enkelt för nyingarna att helt enkelt benämna A / K/ D som honnär, och vara glad…
Man säger ju att dra för honnär. Eller en färg för att vara bjudbar måste innehålla 1 eller rent av 2 topphonnärer.

Så tänkandet finns ju redan inbyggt i bridgen, och idén kan vara värt att uppmärksammas.

Stefan Zylberstein

Göran Rundqvist skrev:


Intressant i och för sig men det som intresserar mig mest är att någon testar att använda toppspelet som introduktion. Varför verkar ingen vilja göra det? Det vore ju så enkelt.

Det enklaste sättet att testa är kanske att göra det till en aktivitet under juniorläger. Där brukar man ju ha sidoaktiveteter typ en mängd skojmoment; kanske förvridna varianter av bridge…
Jag antar att idén är att träna kortkänslan och snabbt tänkande, att snabbt ställa om och att kunna tänka utanför boxen.

Iaf, det görs bevisligen mycket på bridgeläger som inte har mycket med bridgen att göra… Och där då ett par omgångar med Toppbridge kan vara väl lika gott använd tid som mången annan ”skojig” infall…

Då vet man direkt, funkar det? Och om det funkar kommer ju ungdomarna att ta med sig idén med hem, och kanske introducera den till sina jämnåriga…

Göran Rundqvist

Men jag VET ju redan att det fungerar och bra dessutom. Så varför
avfärda det som något som är på skoj? Nej, låt det ERSÄTTA minibridge.

Detta skulle förstås vara en ENORM prestigeförlust för SBF men
varför ska prestige få råda här när bridgens framtid är i fara?

MVH Göran Rundqvist

Maria Grönkvist

Hej, min erfarenhet av minibridge är att det fungerar väldigt bra som inkörsport till ”vanlig” bridge. Vi började spela med juniorer hemma före pandemin. Vi har sedan kört minibridge med bekanta, släktingar och jobbarkompisar som har fallit väl ut. Att såga något som fungerar väl ser inte jag som en framgång!

Göran Rundqvist

I Minibridge ska först hp räknas. Därefter ska man försöka använda trappan rätt kanske helt utan spelerfarenhet. Slutligen får man spela 1 klöver och går hem i 5. I Toppspelet sker budgivningen direkt och ofta valet av kontrakt också. Ja, kontraktet bli kanske besvärligt men det är bara bra för då får man spelträning. Något som gör att övergången till riktig bridge underlättas. Spännande är spelet också.

Om man ”översätter” det s k topptalet till medeltal hp (och lägger till 2 hp för knektar) förstår man bättre varför Toppspelet fungerar. Två exempel 1) Topptalet=8 motsvarar 26 hp d v s man måste spela minst utgång. 2) Topptalet = 7. Har man en 8+ hf vill man kanske spela utgång annars kan man stanna i 2NT eller i 4lf. Faktiskt kan man också chansa på 3NT även om det är emot oddsen.

I invandrarkretsar spelas det mycket kort men för att bridge ska ”få in en fot” där krävs mer spännande spel än Minibridge och toppspelet. Den avancerade varianten av Toppspelet skulle dock kanske fungera. Reglerna finns här https://people.kth.se//~goranr/article7.htm
MVH Göran Rundqvist

Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson

Det är lätt att inse varför ”toppbridge” (TB) funkar ’inte allt för dåligt’ som introduktion av kortvärdering.

Det är ren matematik. I TB är A/K/Q lika mycket värda. Av alla möjliga kombinationer av x antal A/K/Q är de kombinationer där genomsnittsvärdet på en TH=3hp, de mest frekventa.

Men det innebär också att essen är undervärderade och damerna övervärderade. Händer med fler ess än damer kommer att bjuda för lågt, och vice versa.

Det strider dock mot min instinkt att förklara att en hand med AAAA är lika mycket värd som en hand med QQQQ.

Göran Rundqvist

För att förstå hur bra det funkar måste man SPELA det. Men av någon anledning som jag inte alls förstår verkar det inte finnas någon som vill det. En ide’ som jag har är att en klubb bjuder in personer som aldrig spelat bridge förut och anordnar en lagmatch över två bord. Det enda man måste tänka på då är att det finns minst en i varje lag som spelat bridge förut. Detta skulle inte gå med minibridge men Toppspelet är tillräckligt enkelt för att det skulle fungera. En lämplig aktivitet på Bridgens dag vore det också. Vad hände då när jag lade ut förslaget på forumet? Jo, utan vare sig varning eller förklaring togs det bort!! Ren censur alltså. Jag har mailat till de ansvariga men får inget svar. Vad jag vet har SBF inte ens testat mina spel. Kan det verkligen få gå till så och vad ligger bakom? Är det så att SBF ser Toppspelet som en farlig konkurrent till minibridge eller vad handlar det om? MVH Göran

Suzanne Lemborn

Tråden kommer nu att låsas. Det fanns en tidigare överenskommelse om restriktion gällande spam, och oönskad kontakt via mail till enskilda medlemmar som överskridits.
Modererat av Suzanne Lemborn

Tråd låst