Distriktsträffen - Workshops

Under Distriktsträffshelgen kommer vi att genomföra tre grupparbeten på teman vi anser mycket viktiga för Svenska Bridgeförbundet och därför önskar dryfta med delegaterna.

PDF-fil för utskrift | Gruppindelning

Det är viktigt att du som delegat tar dig tid att i förväg se igenom materialet om workshopparna så att du kan delta aktivt med synpunkter och frågor.

Målet för våra workshops är att så konkret som möjligt ha en gemensam uppfattning om vårt läge samt hur vi kan arbeta, på våra olika nivåer, för att möta utmaningarna.
För att detta ska vara möjligt krävs att diskussionerna präglas av öppenhet och realism.

Vi kommer att arbeta i fyra grupper med olika gruppindelningar för varje workshop. Varje grupp får en i förväg utsedd moderator/diskussionsledare och en sekreterare. Du som delegat kommer inte att behöva göra annat än att vara aktiv och bidra i själva diskussionen.

Du kan själv se i Distriksträffens tidplan när workshopparna ligger rent tidsmässigt, och på söndagen är det dags att summera. Du kommer som delegat att i efterhand få resultatet av denna sammanfattning och även chansen att påpeka fel eller brister i materialet – allt för att vi ska få till ett uppföljningsmaterial av kvalitet som vi kan arbeta efter.

SBF är till för våra klubbar och distrikt! Det är därför viktigt att du gör din röst hörd och påverkar vår riktning så att utfallet blir något Bridgesverige verkligen önskar, kan och vill arbeta med!
Vi ber också att du i så stor omfattning som möjligt argumenterar lösningsorienterat, dvs kommer med förslag på hur vi bör attackera utmaningarna.

Sedan 2019 har vi betonat distriktens stora betydelse för hur vi kan engagera och nå ut till alla våra klubbar och medlemmar. Vi inser att detta kan innebära merarbete, men vi hoppas samtidigt på förståelse för hur viktig kedjan förbund-distrikt-styrelse är för vår framtid!

Välkommen att väl förberedd komma och bidra i en av Svenska Bridgeförbundets idag viktigaste diskussioner!

Workshop 1

Hur orkar vi? – Martin Löfgren
Bridgesverige, kanske hela bridgevärlden, står inför många utmaningar. Vi kan konstatera ett minskat medlemstal, hög medelålder, inte ännu fullt återupptagen spelaktivitet, samt på många platser ett beroende av ”eldsjälar” som ibland får jobba ensamma.
Pandemin har försämrat ett redan utmanande läge, och vi är i princip idag nästan 3 år äldre än när covid slog till.
Sammantaget har vi alltså den stora utmaningen att försöka åtgärda våra problem samtidigt som det på många ställen saknas personella resurser.

Denna workshops mål är att samla tankar och försöka formulera åtgärder och handlingsplaner för att i möjligaste mån vända den nedåtgående trenden. Givetvis är detta inte något som kan styras uppifrån, utan vi behöver inspel från såväl distrikt som klubbar. Då detta forum är Distriktsträffen tar vi oss friheten att bolla frågorna med just distriktsrepresentanterna, men som i många fall även sitter med i klubbstyrelser.
Det är viktigt att vi ser på praktiskt genomförbara åtgärder, skjuter vi över målet är risken stor att vi enbart förvärrar läget. Vi måste alltså i våra tankegångar se på det vi realistiskt kan göra.

Frågeställningar att tänka på och gärna diskutera i ditt närområde som förberedelse till våra diskussioner:

• Under de senaste åren har förbundet gått ut med en rad ”verktyg” i akt och mening att ge främst klubbar möjlighet att få stöd till främst rekryteringsinriktade aktiviteter. Vad av detta anser du/ni är mest respektive minst verkningsfullt? Vad saknas? Vet man på klubbnivå om
att dessa möjligheter finns, och – om inte – hur når vi ut?

• Hur ser du/ni på balansen idag mellan organisation (dvs hur man fördelar arbetet) och person (dvs vem som ska arbeta)? Är detta något vi bör ägna tid och kraft åt att stödja klubbar med? Hur stort är problemet att få tag i styrelsemedlemmar/klubbfunktionärer som är villiga att göra mer än sitta med i styrelsemöten?

• Kan vi stödja klubbarna på något sätt vad gäller samordning och samkörning av vissa saker (kurser, TL:s, etc) och hur skulle ett sådant stöd kunna se ut? Hur ser du på förbundets respektive distriktens roll i detta?

Workshop 2

Vår digitala värld och vi – Suzanne Lemborn
I pandemin blev onlinebridge en räddningsplanka precis som för många andra områden. Vi lärde oss Zoom och Teams, BBO och Realbridge och genomförde möten digitalt.
Hur ser vi på utvecklingen? Hur har vi förändrats och hur mycket har bridgen förändrats? Hur hanterar vi dagens utmaningar med de digitala verktygen?

Frågeställningar att tänka på och gärna diskutera i ditt närområde som förberedelse till våra diskussioner:

• Hur stor del av ”dina” spelare spelar online?
• Har klubbspelet lidit av att människor spelar online eller är det ett positivt komplement?
• Har några få arrangörer ”stulit” spelare från livebridge på klubben eller skapar onlinebridgen en sund konkurrens där klubbarna måste anstränga sig för att behålla sina spelare?
• Vilka tävlingsformer/tävlingar ser du som naturliga att de spelas online? Ex vis Svenska Cupen, Allsvenskan, SM/DM…? Finns geografiska skillnader och ska hybridmodeller godkännas och ”Vem bestämmer då vad?”
• Har du erfarenhet av onlineutbildning (i bridge, eller annat)? Hur ser du på onlineutbildning för:
- Bridgespelare i olika faser?
- Bridgelärare?
- Tävlingsledare?
- Klubbfunktionärer?
- Annat?

Workshop 3

Vår interninformation, hur ska vi arbeta? – Micke Melander
När vi diskuterat med distrikten framkommer att en av våra största utmaningar är kommunikation inom och mellan olika nivåer i förbundet (klubb – distrikt – förbund). Brist på kommunikation riskerar
att leda till ”vi-och-de”-känsla förutom att viktig information inte når fram.
Förutom risken att viktigt stöd/viktiga verktyg inte når fram är det demotiverande, säkert på flera håll, när man möts av yttranden som ”det har jag aldrig hört talas om” när saken i fråga kommunicerats i alla våra kanaler.
Naturligtvis kan man inte begära att alla ska hålla sig à jour med
allt, men framför allt det viktigaste bör vi bli bättre på att få att nå ut till fler.
Att fler blir bättre informerade bidrar inte bara till att de verktyg och aktiviteter som ”marknadsförs” blir bättre utnyttjade, utan kan också öka motivationsgraden på våra olika nivåer.

Frågeställningar att tänka på och gärna diskutera i ditt närområde som förberedelse till våra diskussioner:

• Vilka av våra kommunikationskällor anser du vara effektivast?
• Vilka kommunikationsmedel borde vi använda, som kanske idag inte används?
• Hur kan distrikten hjälpa till att förmedla information/kommunicera gentemot klubbarna?
• Hur ska vi kunna förmå ansvariga att faktiskt läsa och sprida information vidare som kanske är deras roll som mottagare av den?
• Vad kan vi tipsa klubbarna om för att öka intresset för att tillgodogöra sig information?