Mickes Bridge - Vecka 15, 2017

För svensk del gick det enligt plan i kvalet och mellanrundan med förstaplaceringar i bägge. Precis som förra året blev dock ett holländskt lag för svåra i semifinalen. Adam Stokka - Simon Hult och Ola Rimstedt - Mikael Rimstedt fick se sig besegrade av Nederländerna Vit med 65-48 efter en spännande match. I den andra semifinalen besegrades England klart av Polen som därmed fick möta hemmanationen (tävlingen spelas i Amsterdam) i finalen. En giv från semifinalen:

853
Dkn3
4
E109764
EKkn62
K10976
1052
-
D10974
E5
EK97
Kkn
-
842
Dkn863
D8532
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Lucassen
M. Rimstedt
Coenen
O. Rimstedt
1
Pass
2 1
Pass
4
Pass
Pass
Dbl
Rdbl
Pass
Pass
Pass
1 8-11

Första brickan i en lite längre utslagsmatch kan vara lite speciell. Det handlar lite om att sätta sig i respekt och att visa för motståndarna att de kan räkna med en tuff resa, något som säkert spelade in på dagens giv. Mikaels enkelhöjning var konstruktiv med 8-11 hp och allt som oftast exakt trestöd i spader. Med en svagare hand hade han istället fått inleda med 1NT eller 3 (det sistnämnda med fyra eller fler trumf). Att han här bara hade 7 hp spelade mindre roll för hans bud. En singelton och fina honnörer gjorde att handen absolut var värd det mer konstruktiva budet.

Här ledde höjningen till att partnern visste att utgång skulle spelas. Kanske skulle 3NT vara ett bättre kontrakt men med få möjligheter att lyckas reda ut det valde Ola istället ett enkelt hopp till 4. Med AKJxx i trumf, K och en renons tyckte Coenen nu att han kunde dubbla det i förhoppning om fler än en bet. Med bra mellankort i spader bakom dubblingshanden och vetskap om att paret gott och väl förfogade över utgångsstyrka rent honnörsmässigt valde Ola nu att redubbla. Att sätta sig i respekt inför fortsättningen om kontraktet skulle gå hem fanns nog också med i beräkningarna och om kontraktet som mest går en bet, vilket verkade troligt, är det faktiskt rent matematiskt korrekt att redubbla.

Med aktuell sits kostade dock redubblingen 300 poäng. Med den sneda sitsen inte bara i trumf, utan också i klöver, kunde spelföraren inte undgå att antingen förlora fem trumfstick till Öst eller att tvingas bli trumfmatt och ge honom ett kompenserade antal hjärterstick. -600 kändes nog inte som en bra inledning men föga anade då Rimstedtarna att de inte skulle behöva förlora några imp:

Väst
Nord
Öst
Syd
Hult
Overbeeke
Stokka
Polak
1
Pass
2
Pass
4
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Rdbl
Pass
Pass
Pass

Budgivningen kopierades alltså fram till Syds pass på dubblingen då Nord istället redubblade! Förmodligen var hans 2 inte lika konstruktivt som vid andra bordet och han tyckte därför att han hade bättre kort än förväntat, något som jag i sådant fall kan hålla med om. Att redubbla med tre hackor i trumf är dock väldigt aggressivt eftersom Öst nu hade kunnat ha ännu bättre trumf än vad han nu hade. Samma två bet här och en likabricka. Du vet att du tittar på juniorbridge när första given i matchen är 4 XX med två bet och inga imp delas ut!

Finalen då? Den blev mycket, mycket spännande. Efter att ha slagit ut Sverige i semifinalen fortsatte Nederländerna Vit med att besegra Polen i finalen med en hel imp! Inför det sista segmentet låg man under med 26 imp men med 53-26 över de sista 14 brickorna kunde de spurta hem segern. 13 av de välbehövda impen kom på dagens giv:

Kkn9743
E
K5
Ekn87
D76
K985
D10
10943
52
Dkn2
963
KD652
E8
107643
Ekn8742
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Sobczak
Westerbeek
Marcinowski
Schols
Pass
Pass
1
Dbl
1NT
2
2
2
Pass
3 1
Pass
5
Pass
Pass
Pass
1 Allmänt krav

När du leder med 12 imp är det här precis den typ av bricka som du inte vill ska dyka upp sist i segmentet. För Polens del var det därmed lite oturligt att det fanns svingpotential av den här kalibern samtidigt som det var precis vad Nederländerna behövde för att ha chansen. Budgivningen ovan är den från det öppna rummet som spelade given som nummer två (för att få jämförelser med det slutna rummet på övriga brickor under BBO-sändningen). Sobczak öppnade lite tunt i tredje hand och valde hellt förståeligt sin längre och bättre ruter framför hjärtern. Westerbeek kunde nu ha valt ett simpelt inkliv med 1. Han värderade dock upp K bakom öppningshanden och valde att istället inleda med en dubbling, ett lyckat beslut med aktuell sits. Öst valde 1NT framför att introducera sin hjärter och Schols kunde nu få med klövern på tvåläget. I och med detta kunde Westerbeek visa spader och när det inte passade hoppa till 5.

Med ett svårt utspel valde Sobczak att lyfta på A i första stick. När han fick se bordet valde han i andra stick att vända med en låg spader för att sätta spelföraren på prov i den färgen så tidigt som möjligt. Utan särskilt mycket att gå på gick Syd upp med K och när den stod var det bara att trumfa ut och spela mer spader. Bordet hade nu två ingångar kvar för att stöldresa och inkassera spadern - jämn hemgång och 600 poäng till Nord-Syd.

Att fortsätta i ruter i stick två hade varit mer lyckat för försvaret eftersom det tar bort en ingång till bordet. Det kan då se tufft ut att gå hem med den sneda trumfsitsen men faktum är att det fortfarande går att trixa hem kontraktet. Spelföraren lägger förmodligen ner A och får se trumfsitsen. Nu fortsätter han med låg klöver från bordet. Täcker Öst vinner han på handen och spelar spader till bordets kung till detta läge:

kn9743
E
-
kn8
D10
K986
-
104
5
Dkn2
9
K65
E
10764
kn87
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon

Syd spelar så här dags i princip med öppna kort och det är nu viktigt att han spelar 8! Duckar nu Öst lägger han lågt från handen och spelar mer spader. Han kan sedan stjäla en rutervända med J och stjäla en spader till handen för att trumfa ut. Sedan är det bara att gå in på A för att inkassera de höga spadersticken. Spelar du istället en kanske mer intuitiv spader i det här läget vinner Väst och spelar J. Syd måste stjäla högt med J men har nu för få ingångar för att både maska i klöver och godspela spadern med en stöld.

Om Öst i stick fyra lägger lågt på 7 duckar Syd och spelar mer klöver till handens dam följt av spader till kungen och mer spader. Nu finns J som skydd från en rutervända och om Väst istället vänder med hjärter kan Syd stjäla en spader och gå in på J för att ta sina spaderstick. För att beta kontraktet måste Väst istället spela ut hjärter. Då hotar försvaret att ta för K och K har ännu inte hunnit bli en ingång.

Vad hände då vid andra bordet där brickan var den sista? Jo, här valde Nord att kliva in med 1 över 1. När Öst passade valde Syd att bjuda 1NT trots tre hackor i ruter och Nord avslutade budgivningen med ett (prematurt) 4. I sista hand dubblade Väst, först och främst för att kanske få en klöverstöld, något som visade sig bli viktigt. Öst spelade ut Q till esset och mer ruter som Nord vann. Om Nord nu slagit ifrån sig med låg spader hade försvaret bara kunnat ta en bet för +100 om inte Väst dubblat. Därmed hade de vunnit 12 imp och matchen hade slutat lika! Dubblingen innebar dock att Öst-Väst garanterat skulle vinna 13 imp, oavsett spelföring, och därmed matchen. När Nord spelade K kunde försvaret till och med tagit två bet via en ruter- och en klöverstöld men den chansen missade de och segern blev därmed precis 1 imp!

Läs alla Mickes bridge