Första dagen på landslagslägret
Carina Wademark
På onsdag eftermiddag anslöt fler juniorer till de som spelat i U17 i Vännebo utanför Ludvika. Tio juniorer och fem ledare ska nu spendera de fyra kommande dagarna tillsammans.
Dagarna kommer vara fullpackade med träningsspel, lagmatcher och föreläsningar. De flesta kommer även delta i tävlingar på nätet, delvis i U17 eventet men även i SM par.
Den första kvällen inleddes med en lagmatch som de som inte kämpade om en plats i semifinalen i Invitational Europa Trophy spelade. Dock gick en stor del av koncentrationen till att följa deras avgörande match mot Turkiet. Till allas glädje vann de matchen och hamnade på en andra plats, vilket innebär att de kommer få möta Frankrike i semifinal (Heja!).
Efter vinsten mot Turkiet laddade vi om batterierna med tacos då alla juniorer fick träffa varandra och ledarna. Vi återgick sedan snabbt till bridgen med en föreläsning av PO Sundelin där våra partnerskap sattes på prov! PO delade ut papper med budlägen som alla fick svara på och jämföra med sin partner. Flest delade meningar uppstod om detta budläge:
(2♦ *) - Dbl - (4♣** ) - Dbl
*Multi
**Överför till din högfärg partner
Vissa menade att Dbl skulle visa klöver eftersom motståndarna tagit ens bud medan andra tänkte att det snarare skulle visa värden och intresse av att straffa motståndarna. Med hjälp av det sistnämnda kan pass följt av Dbl på deras 4Hö vara UD och Dbl följt av Dbl straff. Budskapet som PO framförde var dock att det viktigaste är att man är överens med sin partner. Budmissförstånd är ett väldigt onödigt sätt att förlora på!
På grund av det omaka antalet bridgespelare (15) har vi precis för få spelare för att få ihop fyra bord vilket är lite synd. Men vi lyckades iallafall få med 12 spelade på ännu en lagmatch på tre bord där två av borden jämför med det tredje “masterbordet”. Ett intressant budläge som uppkom var detta:
♠ Kxx ♥ AQ108x ♦ x ♣ Qxxx
1♣* - (1♦) - Dbl** - (3♦); P - (P) - Dbl - (P); 3♠ - (P) - ?
*2+♣
** 4+♥
När partnern bjuder 3♠ har han inte 3♥, och hade han 5♠ hade han sannolikt bjudit på 4-läget med sin 6-5. Därmed har ni nog ingen anpassning i högfärg. Partnern kan ha tillräckligt mycket för att ni ska göra 5♣ eller 4hö på en sjukortsanpassning. Två tänkbara alternativ är Pass och 4♣ som borde visa den aktuella handen. Vid vårt bord valde man Pass, vilket inte var en succé då både 4♠ och 5♣ stod.
/Rapport från
Harry Hjorth Warlenius och Ivar Lichtenstein
Alla rapporter från tävlingen
| Rapport 1 | Rapport 2 | Rapport 3 | Rapport 4 | Rapport 5 | Rapport 6 | Rapport 7 | Rapport 8 | Rapport 9 |
Samarbetspartners
Förbundet
Kontakt
Stadgar
Kansli
Styrelsen
Kommittéer
Tidningen Bridge
Klubb & distrikt
Sök klubb
Välj distrikt
Bridgekurs
Funktionärsutbildning
Rekryteringskedjan
Medlem
Sök medlem
Mina sidor
Medlemskap
Byte av klubb
Junior
MK
Populära sidor
Forum
Spelprogram
Nyheter i listform
Gamla hemsidan
Syskon
Budproblemet
Tävling
Mina tävlingar
Regler och dokument
Bridgefestivalen
Mindre rutinerade
Simultan
Ruter
Internationellt
Internationellt
Landslag
WBF World Bridge
EBL European Bridge
NBU Nordisk Bridge
SM Par
Open
Dam
Veteran
Mixed
Junior
Nybörjare
Hcp 30+
Lagtävling
Allsvenskan
Svenska Cupen
Chairman’s Cup
SM Lag Open
… Veteran
… Mixed
… Junior