Forum » Tävlingsledare och domslut » Kort på golvet

Kort på golvet

7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Thor Sagfors
Bild för Thor Sagfors
Kort på golvet

Då vi spelade en bricka nyligen fick jag efter några stick se att det låg ett kort på golvet, med baksidan upp, vid MTH.

Jag pekar på kortet och säger ”Det ligger ett kort på golvet”. MTH svarar ”Oj då”, tar upp kortet och stoppar in det bland de andra korten på handen. Spelet fortsätter, men vid sista sticket upptäcker MTH att hon har två kort på handen medan vi övriga bara har ett kort kvar. Kortet på golvet hade alltså ramlat från de redan spelade korten på bordet, inte från korten hon hade på handen.

Hur ska detta dömas?

Jan Eric Larsson
Bild för Jan Eric Larsson

Först måste det fastställas om det tappade kortet tillhörde den aktuella brickan eller inte och vem som tappat det.

Om kortet tillhörde brickan kan den som tappat det ha gjort revoke. Om en motståndare plockar upp det, är det kanske ett visat kort som skulle ha spelats. Om den icke-tappande sidan blivit lidande, slutar det nog med att tävlingsledaren måste döma 40-60 mot den tappande sidan.

Lag 13 F säger att kort som inte tillhör den aktuella brickan ska tas bort så fort man upptäcker dem. Brickan kan spelas och räknas. Om det extra kortet har spelats och påverkar resultatet, får tävlingsledaren utdöma korrigerad poäng.

Thor Sagfors
Bild för Thor Sagfors

Tack Jan-Eric för svaret.

Det tappade kortet tllhörde den aktuella brickan och rätt spelare tog upp kortet. Hon gjorde inte revoke och hade kvar det tappade kortet på handen när det sista sticket skulle spelas.

Tävlingsledaren dömde bort ett stick för paret som tappat kortet, vilket förmodligen var fel i det här fallet? Men hade varit rätt om det felaktiga kortet spelats och påverkat resultatet?

Tacksam om du vill bekräfta att jag fattat rätt. Eller fel…

Jan Eric Larsson
Bild för Jan Eric Larsson

Då gäller rimligen Lag 67 B om ett felaktigt stick som etablerats. Om spelet gått vidare, och spelaren inte vunnit något på att ha det redan spelade kortet på handen, utgår ingen särskild bestraffning. Men om spelaren vunnit något, till exempel genom att vinna stick med kortet två gånger, ska tävlingsledaren döma korrigerat resultat, (det bästa rimliga resultatet för den icke-felande sidan).

Thor Sagfors
Bild för Thor Sagfors

Bra, tack!

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

Ett spelat kort är ett spelat kort och kan inte spelas en gång till (om det inte har tagits tillbaka för att korrigera felaktighet).

Om det upplockade kortet hade spelats en gång till hade det räknats som om man inte hade spelat något alls i det sticket, och således hade det dömts som revoke enligt 67B.

Jan Eric Larsson
Bild för Jan Eric Larsson

Slutsatsen är alltså att om spelaren i fråga råkat plocka upp ett redan spelat kort på handen igen, och har detta kort kvar på slutet, som ett extra, överblivet kort som inte använts igen, så utgår ingen bestraffning. Men spelas det en gång till så hamnar man i 67 B och bör bli bestraffad för revoke.

MEN när det gäller korrekt förfarande, så har ju alla vid bordet varit slarviga. Om man upptäcker ett kort på golvet, måste man först och främst reda ut var det kommer ifrån. Alla spelare bör räkna sina kort, spelade såväl som kvarvarande på handen. Om det inte är trivialt att reda ut vart kortet hör, så ska man ropa på tävlingsledaren och få hjälp med det hela.

Spelaren som tog upp kortet och satte det på handen (utan att vara säker på att det var dit kortet hörde) gjorde fel. Sen finns det ingen specifik bestraffning för detta, men så bör man naturligtvis inte göra.

Logga in för att kommentera