Forum » Juniorbloggen » JEM Lag Samorin 9-15 juli

JEM Lag Samorin 9-15 juli

36 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg

Sidor

Carina Wademark
Bild för Carina Wademark
JEM Lag Samorin 9-15 juli

I denna tråd kommer Martin Löfgren, om tekniken är med.., att rapportera från lagens framfarter i Samorin.

denna sida finns lagen, förutsättningar, länkar samt kommer en allmän dagsrapport över dagens resultat.

Martin Löfgrens tankar inför JEM

Juniorsidan | Rapporter | Resultat/system etc | Spelschema |BBO

Sidor

Bertil-G Johnson

Jag läste Martins inlägg och kan inte undgå att kommentera hans försiktiga skrivning.

Det kan inte vara någon tvekan om att Sverige måste vara favoriter i U26. Tvillingarna och Simon tillhör
de absolut bästa juniorerna i världen och den resterande trion går inte av för hackor den heller. Sverige har aldrig haft ett bättre lag i den här klassen, säger den som varit med sedan innan den uppkom men aldrig hann delta i den.

Därmed inte sagt att jag kommer att gnälla om de inte vinner. Vi vet alla hur små marginalerna kan vara ibland. Faktum kvarstår ändå att detta är ett oerhört bra lag – vilket med all tydlighet framgick i årets lag-SM.

Jag längtar efter att få se er på BBO!

Sidor

Fredrik Wahlberg

Ja, det blir grymt kul att följa EM i alla klasser. U26 tillhör favoriterna men det är tajt mellan några lag i toppen så jag tycker Martins skrivning känns sund. Ola & Micke går ju från klarhet till klarhet och där håller vi nu i natt tummarna i Yeh Bros Cup även om det känns sjukt svårt att vinna den från B-bracketen.

Sidor

Ralf Byström

Undrar om inte 1974 års gäng med Hullet o Krullet och Karlssons kalsonger var lika bra? Raffe

Sidor

Carina Wademark
Bild för Carina Wademark

[PGA tekniskt strul har jag fått lägga in Martins post]

För vår del inleddes EM med det sedvanliga (nåja, sedan förra året) uppsamlingslägret på Tofta Gård helgen 30/6-3/7. Tack vare Hans Johansson och hans Mia fick vi än en gång komma och njuta av en fantastisk omgivning, fina lokaler, bra boende och t o m ypperlig mat.

Det kommer en separat redogörelse för helgen, så jag nöjer mig med att säga tusen tack till Hans, Mia och de ledare som ställde upp: U16-kaptenen Kathrine Bertheau, och coacherna PO Sundelin, Tom Gärds och Daniel Gullberg.

Dock ska ett speciellt tack riktas till Eva Abragi som ledde en teambuildingövning under temat ”tillit”. Eva har hjälpt till flera gånger under säsongen, men denna övning tar definitivt priset, och jag har inte vare sig i bridge eller i mitt förflutna i näringslivet sett något som varit bättre och mer relevant.

En viktig detalj var utarbetande av de förkortade parnamnen att använda i de kommande rapporterna. PO och Micke G var de mest drivande här, och resultatet blev:

Mikael och Ola: Turim (för ”de tu Rimsteds”, om ni läser ut det som ”Tur” kommer de bägge bröderna att kraftfullt protestera…)

Simon och Adam: Hukka (Hukka er…)

Ida och Mikael: Midas (Allt de tar i blir Guld…(?))

Sanna och Alex: Sansa (Hmm, vet inte om det beskriver deras budgivning…)

Castor och Erik: Hamann (Får vi en Hamann rule i tillägg till Hamman rule? Namnet vann i hård konkurrens med ”Stork”, men till skillnad mot C + E tror väl inte de flesta på den?)

Teo är ju med som femteman, och därmed behövdes ett namn för varje Teo-kombination, något som resulterade i : Teman, Santé, Teori och Texas

Markus och Andreas : Aber (Men vadå?)

Ny i truppen: Andreas Abragi:

Isis och Tiger: Tigris (Poängen ska flyta in?)

MayaLo och Andrea: Anya (Låter som någon världsberömd artist)

Ny i truppen: MayaLo Björk Heed

Ny i truppen: Andrea Nilsson

Parnomenklaturen gjordes förstås (?) för att underlätta för rapporterare och läsare (hmm!)…

Nu ladda inför lördagens avresa som kommer att bli tidig (återigen en tradition).

En giv? Micke G (Midas) kände för en gångs skulle inte igen en PO-giv, men liksom Simon (Hukka) klarade han av att lira hem 4 med:

83
A5432
J42
A94

K942
KQJT9
AT3
3

Kung i utspel. Irriterande med blockeringen i trumf, men hem går det om du spelar…ja hur spelar du? (Den som vill svara får förstås göra det Smile ).

/Martin Löfgren

Sidor

Mikael Rimstedt

Trumfa en klöver, trumfa ut och stjäl den sista klövern. Spader mot 8an gör nu susen.

Sidor

Martin Löfgren

Kanske lite konstigt att gratulera Ola och Mikael just efter det att de slagits ut i Yeh Bros, men sanningen är ju att de gick väldigt långt i en rent mördande konkurrens.

Så stort grattis till en jätteprestation!

Alla våra tre juniorpar i U26 håller, IMHO, världsklass. Möjligen är det dags att sänka åldersgränsen för juniorer, för jag tror att vårt lag i Samorin skulle kunna placera sig högt även i ett öppet mästerskap. Att därmed förklara oss som storfavoriter till guldet är, fortfarande IMHO, lite väl kaxigt mht några av de andra topplagens standard.

Sitter på tåget mot Skåne för att kunna, likt alla andra i truppen, stiga upp grytidigt i morgon för flyget mot Wien och bussen mot Samorin.

Värm upp alla tummarna gott folk, för utan den tur och det stöd som vi vill att ni ska ge oss vinner inte ens den bäste!

Sidor

Martin Löfgren

Morgonen inleddes nervöst när Sanna, Alex och jag möttes på Lunds station för resa till Kastrup. 04.59 steg vi på 05.01-tåget, men steg av det 05.00 när Alex funnit ut att han glömt mobilen. Vi kom med nästa avgång 05.19, men när vi kom till Malmö C förklarades att pga datafel skulle tåget inte gå vidare utan vi skulle få ta nästa tåg… Nåväl vi hann med flyget och det visade sig bli ett av dagens mindre bekymmer…

Vi möttes på Wiens flygplats av en bestämd dam som numera går under benämningen ”ballongdamen” ity hon skulle igenkännas genom att hon bar svarta och röda ballonger utanför en välkänd hamburgerkedja. Skulle bära är kanske korrektare uttryckt, för hon lyste med sin frånvaro när vi tre tillsammans med U16:s Kathrine, Eva, Markus och Andreas tågade ut ur tullfiltret. Nåväl, iväg kom vi där också, och inte heller detta skulle visa sig slå några dagsrekord i strul.

Nästa grupp var Varbergare från Landvetter via Berlin (!). De kom i tid, men inte bagaget. När de stod i kö för att anmäla de förlorade väskorna körde minibussen iväg, något som orsakade en dominoeffekt av transporter under hela dagen, vilket sedan drabbade i stort sett alla som kom senare. Eftersom även TL Henrik J inte fick ut något bagage kunde vi konstatera att Air Berlin inte hade någon av sina bästa dagar.

Allt hade nu varit förlåtet (?) om vi bara fått våra nycklar och kunnat ta igen oss något. Dessa kom först fram vid 17-tiden, och stämningen mulnade gradvis under eftermiddagen. Hotellet var överbokat och städarna hann inte med (sa man). Eftersom Captains’ meeting var 17.30 tätt följt av invigning blev det därför snabbdusch och svettig ankomst till mötet, där bl a vår PO förkunnade att det skulle bli räfst, rättarting och bestraffning för dåliga deklarationer (”cc:s”). Eftersom PO granskat våra utgår jag från att vi åtminstone är lite på säkra sidan.

En annan nyhet är att man i ett överklagande (numera: ”review”) inte längre tar en handpenning som innehålls vid ”frivola” protester, utan i stället drar man nu av 2 VPs när man anser överklagandet oseriöst.

X-bionic heter hotellanläggningen vi spelar och bor på, och efter allt ovanstående gnäll får man säga att stället är superbt: stora och luftiga rum (när man väl kom in i dem), lika stora och luftiga spellokaler, och (mycket) bra mat.

Den nationella bridgeorganisationen i Slovakien räknar ett hundratal (!) medlemmar, men de man ser imponerar verkligen. Bl a såg vi ordföranden (som höll ett fint inledningstal) jobba sida vid sida med hotellreceptionen och registreringsdisken för att saker skulle gå lite mindre långsamt; vackert!

I morgon söndag inleder vi kl 10. U21 spelar olika tider och andra brickor än U26/16 vilket är lite synd, men förstår att det var svårt att ordna annorlunda.

Turim som flugit från Tokyo fick se sin anslutning till Wien bli försenad med flera timmar, och då ankomsten till Samorin blev motsvarande sen får de sovmorgon. Midas och Hukka inleder mästerskapet genom att ta sig an Serbien. En av huvudkonkurrenterna i tävlingen, Nederländerna, väntar i den sista av dagens 4 matcher.

U21 har en tuff dag med bl a Polen, Italien och England. Sansa och Hamann spelar de två första matcherna av fem.

U16 inleder med Aber och Tigris mot France för att fortsätta mot NM-segrarna Norge (revansch hägrar…).

BBO kommer att sändas främst från U26-matcher har man sagt. Bord 1-4 är BBO-bord, men jag ser inte att vi är där förrän Söndag kväll mot Nederländerna. Om inget annat anges är tiden 17.50.

Lights out (i ordets verkliga mening) från Samorin.

Sidor

Bertil-G Johnson

***** för den rapporten, Martin!

Sidor

Martin Löfgren

STOP PRESS!
I sin EM-debut fick Anya (MayaLo och Andrea) tillsammans med Aber i vår andramatch slå regerande världsmästarna Israel. Wow!

Sidor

Jan Malmström
Bild för Jan Malmström

Bra jobbat! !

Sidor

Britt-Marie Warborn
Bild för Britt-Marie Warborn

Rolling on the floor laughing

Sidor

Martin Löfgren

Dag 1 är till ända med mestadels glada nyheter.

I U26 förlorades mot ett inte alls dåligt Serbien, därefter två hyggliga segrar mot Portugal och Ryssland och sedan en BBO-match mot en av huvudkonkurrenterna, Nederländerna.

Midas som spelat (mycket bra) i de tre första matcherna fick vila i dagens sista, så att de två par som fått på moppe mot NL i White House skulle kunna utkräva hämnd. Och nog kom den! Segern blev så stor att den nästan inte är greppbar, 75-2 i IMP och förstås 20-0. Både Turim och Hukka hade feta protokoll med sig ut, och vi som åskådat fick njuta av en 2 redubbelt med hemgång (bet fanns) och en ruterbehandling av herrar Simon Hult och Ola Rimstedt:

(Väst) (Öst)
98x KJx

I 4 hade man ett tapp utanför denna ruterkombination och fick en liten ruter ut från Nord. Holländaren testade knekten, vilken förlorade till Damen. En liten hjärter skickade in Nord på hjärter Ess och ånyo ny låg ruter. Väst var väl misstänksam (och kanske hade Nord med 10xx vänt med tian) men la lågt. Simon hade illistigt spelat ut liten från Axx….men det gjorde Kiljan vid det andra bordet också! Ola Rimstedt la dock i Kungen (!) Sånt vill man se i vugraphen!

Våra U26or belägger en fjärdeplats, och det är inte långt upp till ledande England och tvåorna Danmark.

U21 började imponerande med 18-2 mot Polen, men sedan mörknade det rejält med stryk mot såväl Italien, Czech och England. Sansa och Hamann hade spelat hela tiden, så vi testade Teori mot Norge som inte är så starka i U21. Teori visade sig bra i praktiken fram till en olycklig slam och ett oturligt avgörande i balanseringsläge, så det blev 10-10. Laget ligger tolva, men har med formatet mycket tid kvar att vända. Våra fem spelare har definitivt kapacitet till bättre!

Sist och kanske allra mest glädjande är våra kidz som första dagen levererat praktfullt. Bara vinstmatcher, där Israelmatchen står för nästan en bragd, både av Aber och debuterande Anya - tänk att få besegra världsmästare i sitt livs första internationella match! Efter ytterligare en storvinst fick ankarparet Aber vila i dagens sista match, men Varbergsdamerna tog fram storsläggan och krossade Skottland med 20-0. Man kunde dessutom stoltsera med att ha vunnit med 78 IMP mot U26:ornas ynka 72 :-). Laget ligger fyra (ojämnheten i denna klass gör att man måste ha många poäng för att vara med i toppen).

Det är långt kvar i alla klasser och vad som helst kan hända. I morgon får Hukka sovmorgon mot Czech medan Sansa-Hamann tar sig an Belgien.

Enligt schemat är vi inte på BBO i morgon måndag, däremot tre (!) gånger på tisdag, mot Danmark (10.00), Italien (12.20) och Polen (15.30).

Sidor

Martin Löfgren

Om gårdagens rapport var kul att skriva så var det inte mindre roligt idag.

In summa

  • U26 har gått upp i ledningen efter en förlustmatch men sedan solida vinster.
  • U21 som haft det tungt avslutade med två vinster
  • U16 imponerar fortfarande och ligger trea

För U26 blev Czech Republic en stötesten, och vi gick från bordet med bara 2,09 VP. Hukka stod över för att tillsammans med Turim spöa Rumänien, dock inte med mer än 15,46 då man spelade 3 N med 5 zonbet när 4 ♠ på 6-3 (!) var läggspel (om inte helt självklart att bjuda utgången).

Dagens två senare matcher gick mot inte så rutinerade lag, men alla poäng ska tas och Midas med Hukka visade Österrikarna var skåpet ska stå med 19.99 (dessa decimaler!). Midas fortsatte med Turim mot Irland och missade hårfint 100-IMPsstrecket med 114-15 (det var 114-0 med en bricka kvar…) och 20.0. Därmed gick vi upp i ledningen före England, Frankrike och Danmark.

Morgondagen blir tuff med Danmark, Italien, Polen och Turkiet, där alla tre första matcherna går på BBO. Sändingstider är 10.00, 12.20 and 15.30.

I U21 började dagen ”sådär”. Ett mycket orutinerat Belgiskt lag slogs med bara 12.83 efter ett par obetänksamma avgöranden. Därefter var det frirond innan ett av favoritlagen, Frankrike, blev för svåra med 6.86.

Men sen vände det. Slovakien slogs med 15,97 och dagen avslutades med vinst mot Turkiet med 17.51. Vi ligger 10:a med 22 VP upp till kvalplats – långt men fortsätter det bra spelet är det på inget sätt omöjligt. Sansa och Hamann spelade samtliga matcher.

U16 fortsätter att glädja! Mot Tyskland fick vi 6,03, mot Italien 12,97, Danmark blev det oavgjort mot – 10 – och sedan fick man möta samma nation som U26: Irland. Det blev också samma resultat, 20-0, så vi hänger gott med på 3:eplats. I denna klass håller två lag, Polen och Frankrike, att springa iväg, men därefter är det tätt! Kathrine och Eva matchar paren på ett suveränt sätt och ingen kan undgå att smittas av lagets alltid lika goda humör.

Resultaten finns på: http://db.eurobridge.org/repository/competitions/17Samorin/microsite/Results.htm

I morse togs lagbilder och en video där ni kan se den berömda ”ringen”.

https://www.youtube.com/watch?v=jmooV0HTtDQ

För några, läs Varbergare, var gårdagens största glädjeämne inte resultaten utan det faktum att bagaget äntligen kommit fram. Jag kunde droppa lite malört i bägaren genom att påpeka att gänget har en lika kort transfer i Berlin på hemvägen…

Sidor

Göran Hammarström

Tack för fantastisk repportering.
Världsklass även på coachen Smile !

Sidor

Martin Löfgren

Tack Göran, kul att någon läser Smile !

Tisdag…

U26 inledde på BBO mot duktiga Danmark, men när man är i form så är man, och Hukka med Turim skåpade ut danskarna med 71-10 och 20-0. Även i andra matchen var det BBO, nu mot Italien, men Turim och Midas fortsatte holmgången, nu 16.03.

Tredjematchen, mot Polen blev en välspelad sak där Turim och Hukka matchade polackernas goda resultat bricka efter bricka. Efter 8 brickor stod det 1-0 till oss, efter 10 hade man utjämnat till 1-1. De sista brickorna levererade 5 polska IMP mot 9 svenska, så en knapp seger men en mycket välspelad match av bägge lag.

Pga huvudvärk fick Turim fortsätta även fjärde matchen, nu med Midas mot Turkiet. Det mesta gick oss emot, och när vi inte bara misslyckades med egen poängskörd (3,12) utan dessutom Frankrike plockade på sig poäng fick vi se oss passerade i tabellen; vi ligger tvåa.

Det var dock en oerhört tuff dag, och hade matcherna gått i omvänd ordning hade vi gått till middag jublande. Nu får vi i stället reminiscera i dagens tidigare resultat, och kanske framför allt fina spel, och komma igen i morgon.

Vi är på BBO på onsdagen, och även då inte mindre än 3 gånger enligt programmet. Lettland, Belgien, ledande Frankrike och Norge står på menyn och vi spelar BBO i matcher 1 (10.00), 3 (15.30) och 4 (17.50).

U21 startade mot starka Holland och fick med sig 6 VP, inte den start vi önskade, och dessvärre bjöd holländarna på chanser vi inte tog till vara. Som ”hämnd” bänkade jag Castor och Teo fick göra sin andra match mot Irland med Erik. Förutom en olycklig slam hade man rätt bra vid båda borden, och 15,97 blev resultatet.

Men nu började vinden vända, en vind jag hoppas och tror ska kunna hålla i sig. Först besegrades Bulgarien (före oss) med 16,18, därefter ledande Tyskland och grannarna Finland – bägge med 14,54. Sansa och Hamann spelade dessa tre matcher och gjorde det bra!

Det är fortfarande en bit upp till kval- och medaljplats (mycket jämnt mellan platser 3 och 7), men med mer än halva tävlingen ska det inte vara omöjligt att klättra. Dock måste U21 visa att dagens nivåhöjning inte var en tillfällighet, utan att man kan fortsätta att spela på den nivå vi vet att de är kapabla till.

U16 är ett ständigt glädjeämne. Först besegrades England med 12,61. Sedan gick det lite sämre mot tabelltvåan Frankrike: 5,54. ”Minnens I Haraldsheimsleken” kanske laget travesterade när man sedan mötte Norge, som ju slog oss i NM i just Haraldsheimen i påskas. Nu blev det revansch så det förslog med hela 18.54 och vi var då uppe tillfälligt på bronsplats.

Det blev en rekyl i kvällens kamp mot Holland med klena 1,86. Men laget hänger ändå gott med på fjärdeplats. Det ser ut, med tre matcher kvar, som om Polen kommer att ta hem detta, men Sverige bör ha chansen att klara en kvalplats.

En bricka mellan Holland och Sverige i U21:

kn1063
EK106
EK4
85
D4
Dkn9532
D106
D4
E97
87
9852
Ekn93
K852
4
kn73
K10762
12
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Castor Mann
Tim van der Pavert
Erik Hansson
Oscar Nijssen
Pass
1NT
2
Dbl
Rdbl
Pass
2
3
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

2 = Enfärgshand med en högfärg
RD = Bjud den!
3 = Hållfråga

Utspel: Q

I andra rummet hade holländarna ett budmissförstånd då Nord öppnat med 1 NT och Öst klivit in med 2 . Det förklarades på andra sidan skärmen korrekt som + lågfärg och Väst bjöd följdaktligen 3 för att hitta Östs andrafärg. Detta ledde till Dam i utspel vilket gjorde livet rätt surt för Sanna, som gick en bet.

Vid det andra bordet spelade Nord, Tim van der Pavert, efter att ha tagit för Ess i första stick, en liten till nia och Kung. När ingen kom tillbaka var fördelningen i den färgen bekräftad, i stället spelade Castor en pigg till Eriks Kung och bordets Ess.

Spelföraren tog in sig på Ess och spelade ♠ knekt till Dam och Ess och tog sig sedan en funderare. Resultatet blev en nästan perfekt fortsättning: sju släpptes runt och Syd spelade sedan en låg mot handens åtta. Det både trasade till förbindelsen i försvaret och förberedde inpetningen. Castor tog sina två klöverspel och vände ut sig till spelförarens tio – då såg det hela ut så här:

-
K10
E4
-
-
kn9
D10
-
-
8
98
kn
-
-
kn7
76
Nord
Öst
Syd
Väst

Ess fick Öst sträcka vapen. Antingen lägger han tian och blir inpetad på Dam, eller också avblockerar han Damen varefter det blir Väst som blir inpetad och får ge bordet stick på knekt.

Erik tyckte (förstås) att ska någon ha nesan att bli inpetad så ska det vara partnern, så han la av sig Dam. Nord begick då misstaget att ta ut Kung innan han slog ifrån sig med en liten . Nu fick Castor chansen att avblockera tillbaka genom att kasta sin knekt så att Erik kommer in på tio och sin nu höga knekt!

”Hit the road, Jack” hade varit lämpligt att nynna som åskådare, men hade kanske inte setts på med blida ögon. För en gångs skull gick det nu lite för snabbt och spelföraren fick gå hem i alla fall. Men ett kul läge var det…

Sidor

Jan Malmström
Bild för Jan Malmström

Nu håller vi extra tummarna för vårt U16-lag i morgon.
Lycka till //Janne

Sidor

Martin Löfgren

I gårdagens blogg glömde jag berätta att U16 med Kapten Kathrine vann en appea…, sorry, review, av ett domslut.

Enligt uppgift från mer bevandrade är det ungefär första gången i världshistorien som Sverige vinner en sådan. Grattis till U16 och KK.

Nu till match på BBO, häng på!

Sidor

Martin Löfgren

NY STOP PRESS - U16 TILL VM!!!!!!

Efter en tveksam inledning på dagen men en fin spurt säkrade vårt U16-lag sjätteplatsen genom att besegra Bulgarien samtidigt som bägge lag som smugit sig förbi (Grekland och Italien) fick stryck i sina matcher. Grekland spöades av Danmark som nästan kom ifatt, men inte klarade VM-plats. Det gjorde däremot Norge som kom pinnhålet före oss.

Vann gjorde Polen före Israel och Frankrike.

Stort grattis till Markus, Andreas, Isis, Tiger, Andrea och MayaLo, och deras fantastiska ledare Kathrine och Eva.
Videoklipp - Grattis!

Sidor

Jan Malmström
Bild för Jan Malmström

Grattis! Jag är stolt över er alla.// Janne

Sidor

Göran Hammarström

Jättekul!!! Starkt jobbat. Nu är det bara att hårdträna inför VM Muscle

Sidor

Martin Löfgren

Wonderful Wednesday…

Det har bara varit goda nyheter idag från Ŝamorin (vi har fått lära oss att det uttalas med sje-ljud i början, och jag såg en skylt som annonserade Suŝi).

U16 började dagen som fyra, men blev snabbt nerplockade av de slutliga vinnarna Polen med maximala 0-20. Att polackerna var svåra visste vi, och vårt lag var fortfarande sexa. Men när den andra matchen oväntat förlorades mot Grekland låg vi plötsligt åtta, och med bl a hyggliga Italien före. Vi kunde alltså inte längre vinna av egen kraft.

Moral saknas dock inte, och det var ett beslutsamt gäng som gick att möta Bulgarien i avslutningen. Bulgarerna fick gå hem i en omöjlig tresangare, men annars gick i princip allt vår väg och vi kunde inkassera 16,55. Nu hängde det på danskarna som skulle möta Italien och på Israel som skulle ta hand om Grekerna, de två nationer som smugit förbi oss.

Israel hade faktiskt häng på guldet ett tag (då Polen strax före kollapsat mot starkt spurtande Danmark), och slog Grekland ordentligt – tillräckligt för att degradera Grekerna men inte för att ta hem segern. Danmark, med stortalangen Christian Lahrmann, fortsatte sin spurt genom att dänga till Italien och ta 17,86.

Därmed var sjätteplatsen klar (vi var faktiskt förbi norrmännen ett par minuter) och Sverige U16 är klart för VM nästa år (om vi har pengar till biljetter, vill säga… Mmm ). Polen vann till sist före Israel och Frankrike.

Våra kämpar heter Markus Bertheau och Andreas Abragi (båda från Stockholm) och kvartetten Isis Lundqvist, Tiger Lundqvist, MayaLo Björk Heed och Andrea Nilsson från Varberg.

Kapten har varit Kathrine Bertheau och coach Eva Abragi. Kathrine har (verkligen) varit med förr i hetluften medan det för Eva var första gången, och hon kan vittna om att även funktionärer och ledare är utpumpade efter matcherna.

Dessutom har en förälder och fem mor-/farföräldrar från Varberg varit med som stödtrupp, något jag tror bidragit till att ge lugn och trygghet till laget.

Ett stort grattis till alla i U16-gänget!

U21 är ett lyssnande lag, och när Tom och jag tillräckligt många gånger talat om för dem att det nu är dags att börja spela bridge så har detta hörsammats. Nio vinstmatcher i rad och vi är nu hux flux i hälarna på kvalplacering. Flera gånger har laget inlett med förlustbricka för att sedan äta tillbaka och gå ifatt, ett bevis på viljestyrka och moral. Vi är jätteglada att det börjar gå bättre för U21 och hoppas och tror att det ska fortsätta.

18,97 mot Ungern, 11,50 mot starka Israel, 14 mot Turkiet, 16,39 mot Norge och 12,51 mot Czech gör att vi nu har 245,80 med Israel på den eftertraktade sjätteplatsen med 254,65 och bara 29 poäng till medalj. Inget är omöjligt, även om förstås den främsta önskan är en VM-plats, men då får det inte bli fler brickor som den där Castor och Erik glada kunde inkassera 800 mot absolut ingenting på egen ledd. Lose 12, som det heter, när vingen hade -1400… (men matchen vanns i alla fall!).

U26 är ju bara för bra! Tvillingarna Turim mejar ner allt motstånd, och de andra i laget spelar också bra och i medvind. Med Midas slogs Lettland med 20-0 i morgonmatchen. Belgien spelade bra (och brickorna var inte så exalterande) när Hukka och Turim vann med 12,79. Tabell-ledaren Frankrike borde vara en nöt, men inte så för samma kvartett som avfärdade ”the Frogs” med 17,63, och det innebar förstås ett återtagande av ledarpositionen.

Vi lät samma fyra spela klart dagen, nu mot Norge, och återigen flöt poängen in. Turim, som i vanlig ordning hade en ”pråm”, avslutade dock med en katastrof: utgång när lillslam var lägg och storslam spelbar. Inga problem, Simon och Adam satt emot 7 som gick en bet efter felgiss. 19,65 blev skörden, och förstås fortsatt ledning. Vi har 237,30, Frankrike hänger med (men de hade att möta Irland som ligger mot slutet av tabellen), på 226,83, England på 218,17 – och se har inte Polen långsamt smugit sig upp och skuggar på 208,33!

”16 done, 11 to go”, så än är inget avgjort. I morgon väntar på pappret tre lättare lag plus frironden, men alla poäng är viktiga och koncentrationen får inte svikta. Vi inleder med Turim och Midas mot Ungern, därefter Tyskland, frirond och Estland. Enligt tabellen ska vi inte vara på BBO i morgon.

Som vanligt: håll tummarna för oss!

Sidor

Martin Löfgren

Tremendous Thursday…

I morse fick vi säga hej då till U16, vilket mht till stödtrupperna var halva den svenska styrkan. Plötsligt blev det mycket tystare i svenskhörnan…

Våra U26 mal på utan pardon. Ungern besegrades av Turim och Midas med 15,85 efter det att en för hård slam gått bet vid ett av våra bord, men kopierats vid det andra. Midas fortsatte, nu med Hukka, mot Tyskland, och 19,99 får förstås mer än godkänt trots att tyskarna ligger mot slutet av tabellen.

Efter en frirond blev det i sista matchen dags för en östgranne, Estland. Turim och Hukka plockade in idel ettor och tvåor och bevisade att omsorgsfullt spel lönar sig även i övertrickar och extrabetar.

Om du har:

KJ8
T7
AK82
A763

och din partner öppnar med 3 i första hand i ozon mot zon, vad bjuder du?

Ola, som sett sin partner spärra förr sa pass. Med hänsyn till att han hade xxx / J9xxxx / x / JTx verkar det ju välövervägt…

Nu tror man förstås inte att fi kommer att agera och gå hem i några högre kontrakt, men det var precis vad som hände. Öst-est balanserade med 3 NT och när Mikael förståeligt men olyckligt servade med J gick det hem.

Vid det andra bordet höjde Nord-est till 4 , och nu var Simon budskvisad med:

QT4
AKQ6
J53
KQ2

Med alltför stor tyngd i för en UD sa Simon pass och tog sina 3 bet för 10 IMP ut.

Det såg oroväckande ut när alla de fina ettorna och tvåorna bara i princip jämnade ut ovanstående smäll, men på näst sista brickan gled fi från en dubblad sang till 2 . Simon UD:ade och Adam stirrade in i:

K7 AT9 AKJ874 42

Adam passade, förmodligen undrande vart nästa slinkning skulle ta motståndarna, men inte bara stod fi kvar, partner hade dessutom en trumf att spela ut. 1400 in räddade 14.64 i en annars tråkig (men från vår sida IMO välspelad) match.

Då France storsegrade över Serbien ligger vi med 299 ”bara” 10 VP framför deras 289 och Englands 274. Holland på 264 och Polen på 255 känns lite borta från segern som i all rimlighet bör gå till Frankrike eller oss.

Vi har ett på pappret lättare program än Frankrike, men alla poäng måste tas. Vårt lag spelar bra och har förstås (med rätta) ett gott självförtroende, och vi kan bara hoppas att detta fortsätter mot en seger.

Morgondagen börjar med Kroatien (Turim och Midas) och fortsätter på BBO kl 12.20 mot England med, preliminärt, Turim och Hukka. Vi har sedan Slovakien och Skottland innan vi äntrar lördagens tre avslutande matcher.

U21 bara vinner och vinner. Trots en del hick-ups (ex vis -1150 i 3 NT X med sex stick att ta i försvaret) mal vi på med 20 mot Irland, 15,52 mot Finland (som inte alls är dåliga), 15,97 mot Slovakien (med hemska 50-30 i IMP på tio brickor…) och 19,66 mot Ungern efter betydligt bättre spel. Sansa och Hamann spelade samtliga matcher.

Dagen avslutades med en sista ”seger” med 12 för frirond.

Vi är nu uppe på kvalplats!!, gott folk, efter 14 raka segrar och motståndarlag har faktiskt kommit och kommenterat! Storartat av våra youngsters (så kallas U21) att gå från plats 13 och genom idel vinster knapra in på motståndet. Till detta ska läggas att lagen som varit före oss för det mesta vunnit sina matcher, vilket höjer värdet på insatsen än mer.

Inget ska tas ut i förskott, det är nio matcher kvar och ett väldigt tufft program med bl a alla lag framför oss att möta. Men: alla chanser finns!

På kvällen tog några av oss en promenad några kilometer in i Ŝamorin. Några fann en lekplats och ett skepp att bemanna… :

I morgon inleder U21 på BBO mot inte mindre än Frankrike på deras egen nationaldag ! Vi hoppas kunna fira denna på deras bekostnad, så logga på kl 10 och heja!

Sidor

Britt-Marie Warborn
Bild för Britt-Marie Warborn

Det är SÅ spännande.
Vilka fantastiska juniorer vi har och vilken fantastisk trupp runt dessa med Martin i spetsen med stort stöd från Tom, P-O, Lars, Kathrine, Eva och hela Varbergsgänget.
Vi håller alla tummar vi har nu inför sista dagen:

Sidor

Martin Löfgren

Fantastic Friday…

Ja hur många positiva ”F”-ord kan man finna på som beskriver hur det gått idag? Man får gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen för att förstå att det är sant…

Bagage: För att först klara ut en av de väsentligare nyheterna så fick varbergarna sitt bagage trots transit i Berlin. I tid kom de inte, men åtminstone med sitt bagage.

U26: Början mot Kroatien såg ut som de flesta av våra matcher med en strid ström av in-brickor. Men de fyra sista brickorna kostade 38 IMP: en liten delisdiff, en -500 i 3 X mot en utgång som var takbet, en odds-on slam (trumfen 22 eller 3-1 med honnör singel) för oss med bet och en odds-off storslam som bjöds av fi och gick hem. 49-43 gav 11,87 VP, men som tur var höll Czech fransmännen stången rätt bra, så en viss distans behölls. Turim och Midas spelade.

Dagens svåraste match, i alla fall på pappret, gick mot England som ju i början gick väldigt bra. Turim och Hukka spelade, och efter 9 brickor stod det 47-7, men en synnerligen tuff engelsk utgång på sista brickan (som kan betas med ett visst utspel som dock efter budgivningen var nästan omöjligt att hitta) och så:

4
K984
KQ43
A432

4441-mönstret är förhatligt, och med singelspader är fördelningen än värre. Öppnar man får man svårt med ett bra återbud när partnern (förstås) säger 1 . Öppna med 1 och återbjuda 2 ? Tja, bra om man gillar att spela 2 på 4-2, och dessutom kommer hjärterfärgen kanske bort. Öppna med 1 i lå och återbjuda 1 NT? Hur ofta bjuder partnern nu om en 5-korts spader?

Nåväl, Mikael passade, en aktion jag har den största respekt för, och strålkastarljuset föll på Ola som med en 8-poängare och 55 i hö skulle öppna i fjärde hand för att finna utgången. Det gjorde han inte (också ett rimligt beslut) och 12 IMP flöt ut till England. Tillsammans med Hukka blev det i alla fall 15,26 – och danskarna gav oss en hjälpande hand genom att slå Frankrike!

Slovakien skulle väl bli en munsbit? Inte till att börja med i alla fall – efter 8 brickor låg vi med Turim och Hukka under, men sen kom den spurt vi normalt sett är bortskämda med. 16,88 – och nu ingen hjälp av bra lag (Belgien) som förlorade mot Frankrike.

Sist ut var Skottland, och Midas med Turim tog in IMPs i en strid ström. Denna bricka blev en nagelbitare:

AK
A64
875
KJ732

Q5
KQJ852
AQT4
A

I vugraphen hade Norge och Frankrike en likabricka i 7 med jämn hemgång. Efter teoribokens trumfutspel kunde klöverfärgen ställas (Damen satt fjärde) och en rutermask gav det 13:e sticket. Ingen storslam något respektabelt försäkringsbolag skulle acceptera, och Midas kunde få broms i 6… Nu kom väntan…

…50 in i 7 med en bet! Mikael R struntade i teoriboken och spelade ut en spader, och se då saknades en ingång till bordet!

19,47, men bara ett pyttelitet avancemang gentemot Frankrike som Norge förlorade stort mot och därmed med all sannolikhet sina chanser att kvala till VM. Vi på 363,26 – Frankrike på 347.96.

I morgon har vi Grekland (Turim/Hukka) och sedan Spanien för avslutning mot Israel. Vi kommer att spela på BBO med början kl 10. Frankrike har Spanien, sedan Ungern och till sist England som vi hoppas då har mycket att spela för (men som sätter sin tillit främst till ett par som kanske börjar bli trötta).

U21 började dagen i BBO med att önska fransmännen ”Bonne Fête Nationale” och sedan göra en plattmatch mot dem. Det var mycket slarv från de svenska, men Sanna kunde briljera på sista brickan (svängd):

AJ3
Q6
KJ9643
54

8
J8
AT2
AKJT973

Vid bägge borden hade man nosat på slam, men brist på framför allt hjärterkontroll gjorde att man Sansa-de sig i 5 . Castor som lyssnat på budgivningen, men klokt nog inte gett sig in i den, spelade ut en hjärter, och fastän spelföraren gjorde rätt i klöver - som satt 3-1 - gjorde han fel i ruter, så en bet.

Sanna fick ett 2 -inkliv mot sig västerifrån, och Kung i utspel. På bordets Ess markerade Öst med sjuan, vilket för Sanna såg ut som en fyrkortsfärg (gammaldags hög-låg-längdmarkering med jämnt antal). Hmm, sade sig Sanna, inkliv med bara 5-kortsfärg tyder på lite fördelning och några värden, och Qx i klöver verkar inte vara så troligt. Sanna la ner Ess och inget hände.

Men Öst spärrade ju inte i hjärter, så det ser ju ut som om färgen sitter typ 5-4. Alltså har vänsteryttern kanske 5431? Tänkte Sanna och slog en mask med ruter knekt, sedan en mask med klöver knekt och 13 stick hem.

6,86 poäng var en framgång för oss med hänsyn till spelet, som med ovanstående undantag var riktigt dåligt.

Men sen hände något. Vår ”utskällning” av laget fick som resultat en sällsynt vändning!

Först hade vi Bulgarien, som är med och kämpar om en kvalplats till VM. 18,97 – och Frankrike-matchen var glömd.

Därefter kom tidigare ledarna Tyskland. Inga problem tyckte de våra, och 15,52.

Fjärde match gick mot ett av favoritlagen, Nederländerna, som ju slog oss i första omgången. Det bara liksom flöt på, och 18,71. Det otroliga hade hänt att vi seglat om en hel hop lag och lagt oss på en andraplats – och detta när vi möter de bästa lagen i tabellen!! Men det skulle bli bättre…

Säkra Italien inleddes det försiktigt och fint med innan våra ”youngsters” gav fienden tre raska rapp: en slam bjuden av Sanna-Alex som missades vid andra bordet, en tresangare signerad Castor – bet vid det andra bordet, och ytterligare en elva.

Sansa och Hamann spelade rakt igenom.

17,68 innebär att vi går till sängs som tabell-etta. Det är ju inte klokt!!

Nu gäller det för våra fyra att koppla bort allt tänk om medalj och podium och sånt, sova gott och bara ha kul och spela den bästa bridge de kan i morgon då vi möter England, Polen, Belgien och (precis som U26) Israel. Hur det än går har våra U21:or kommit igen från först sin usla inledning, och sedan även dagens slarvspel mot Frankrike, på ett alldeles Fenomenalt (här kom ett F-ord till) sätt.

Jag misstänker att ni hållit tummarna hemma – fortsätt med det!!

Sidor

Michael Hagelin
Bild för Michael Hagelin

Stort Grattis till VM-platsen. Skall bli roligt att se hur det slutar där!
Michael Hagelin

Sidor

Per-Åke Jansson
Bild för Per-Åke Jansson

Jag tycker Sannas spelföring i 5 klöver med bara inklivet 2 spader som information
är superbra intuition hur korten kan sitta speglar U21 spel just nu. Go for GOLD!!!!

Sidor

Jan Malmström
Bild för Jan Malmström

Lycka till i morgon såväl U26-laget som U21-laget! Jag lovar, Martin, att jag ska hålla tummarna, när jag inte sitter bakom ratten.

Sidor

Martin Löfgren

SUPERB SATURDAY

DUBBLA EM-GULD !!

Känslorna är liksom ”all over ourselves” och nervspänningen på slutet var helt enkelt mördande!

U26 svarade mot favoritskapet efter 16,03 mot Grekland (Turim+Hukka). Midas fortsatte med Hukka mot Spanien (20-0) och kunde sedan förlora med nästan 20 även om Frankrike tagit max i sista matchen. Turim och Hukka förlorade sista matchen i lite avstannande tempo med 6,28 - men då ”la France” förlorade sin match mot England blev marginalen över 20 VP när slutsignalen blåstes.

Våra senaste Europamästare (första guld i U26 sedan 1974) heter Ida Grönkvist, Mikael Grönkvist, Simon Hult, Mikael Rimstedt, Ola Rimstedt och Adam Stokka med kapten undertecknad och hårt arbetande coach Tom Gärds.

U21 blev en nervpärs (jag vet, jag har redan skrivit det Wink ). Först slog man England med 14-6, därefter oavgjort mot Polen. Endast två brickor gav resultat i en eljest swinglös - mycket bra spel - match, en bricka där Sanna nästan ensam i fältet spelade hem en tresangare, men paret gav bort samma 12:a på sista brickan då de för andra gången (elak kommentar av mig) hade ett missförstånd om vad som är överbud i fifärg.

Vi var tvungna att ta många poäng mot Belgien, men även mot lag mot slutet av tabellen måste jobbet göras. Det blev maximala 20-0, och då i stort sett alla resultat gick vår väg ledde vi med nästan 9 VP inför sista matchen.

Förutsättningen var att vi fick förlora med maximalt 13 IMP för att klara Israel, men vi fick också se upp för England som hade desillusionerade Tyskland (som länge lett tabellen, men som nu var utanför VM-kvalplats) kvar.

Det började med en tia ut, men sedan lite ströIMP in. Så katastrofen: Castor och Erik katapultar sig till 7 NT med en dubblad bet, och då Israelerna bjudit zonlillslam gick hela 17 IMP fel väg. Nu var goda råd dyra.

Meddelst ett övertrick i 3 NT och en bricka där Castor och Erik fick spela 4 odubblat för -150 medan Alex och Sanna nogsamt dubblade samma kontrakt för +500 tog vi exakt det antal IMP som räckte för att hålla Israel bakom.

Nu var det bara Tyskland-England kvar, men det gick också vägen, så U21 vann med en marginal på 0,15 VP. Vartenda övertrick var nödvändigt!

Israelerna kom mycket snabbt och gratulerade - måste kännas förfärligt för dem men de var verkligen sportsliga.

Eftersom U26 var klara tidigare satt alla och kollade skärmarna, och mot slutet kunde vi inte sitta ner. När sedan våra hjältar kom ut utbröt ett jubel som nästan överträffade det vi brukar utstöta när vi gör vår beryktade ”ringen”.

De nya europamästarna i U21 heter: Sanna Clementsson, Alexander Sandin, Castor Mann, Erik Hansson och Teo Bodin. Som väl har framgått var Teo med som assistent och avlastning, och han spelade bara två matcher - men han var ett väldigt fint stöd, såväl i handling som moral för laget. Kapten var undertecknad och coacher Tom Gärds och Lars Nilsson.

Det blir ”Du gamla du fria” två gånger, och f-n vet om man kan hålla tårarna borta över denna helt fantastiska händelse. Att U26 var bäst visste vi (även om inte alltid bäst vinner), men U21:s prestation, och efter att ha legat i ”dyn” efter ett par dar, tror jag saknar motstycke.

Vi har få juniorer, men de vi har är av en kaliber vi ska vara oerhört stolta över. Nu måste vi sikta framåt mot VM, och SBF titta in i sina kassakistor…

Till prisutdelning och den middag Lars inviterat oss på. Sedan några timmars sömn innan det bär hem för att börja planera nästa säsong.

Over and out från en mycket trött och oerhört glad och rörd

Martin

Sidor

Carina Wademark
Bild för Carina Wademark

Ni är grymma, stort grattis till er alla!

Sidor

Elisabeth Lundquist

Grattis till er alla! Elisabeth och Håkan

Sidor

Logga in för att kommentera