HCP 62

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Björn Sörling
HCP 62

Läste följande i ?-nyheten:

Tyvärr är det fortfarande så att det är bara i 62% av våra bronstävlingar på klubbarna som ett hcp-resultat beräknas, vilket begränsar effekten av ändringen.

Är det någon som har koll på vad som avses? Jag får det inte att gå ihop. Inte är det väl så att 38% av alla bronstävlingar som spelas på klubbarna spelar IAF, lag- eller individuell tävling?

Eller menar skribenten att bara 62% är HCP-tävlingar? I så fall är den avslutande slingan felaktig ty alla ’vanliga’ partävlingar justerar HCP.

Johan Grönkvist
Bild för Johan Grönkvist

Det som menas att vid 38% av alla bronstävlingar utnyttjas inte vårt HCP-system. Det vill säga att vid de tävlingarna eftersom de inte spelas med HCP får man någon effekt av denna justering.Men precis som du skriver så justeras dock HCP efter dom så klart.

Dan Bylund

Jo, men om man med ”effekt” snarare menar den avsedda verkan på snittresultatet i hcp-tävlingar för spelare med högt hcp så är det faktum att det för en viss andel tävlingar ej tas fram en sådan resultatlista inget som bromsar ändringens genomslag i de tävlingar som beräknas med hcp.

Anders Lundqvist
Bild för Anders Lundqvist

Att handikappet inte spelar någon roll vid scratchtävlingar, är lika självklart som det är en ”ickenyhet”. Jag anar dock i förbundets text en önskan att fler (alla?) bronstävlingar borde ske med handikapp. Trenden är tydlig, scratchtävlingar blir handikapptävlingar. Rädslan för att skrämma bort höghandikapparna är påtaglig. På vissa klubbar spelar man nu bara med handikapp och de mindre rutinerade spelar i egen grupp i åravis, varvid de som har lite talang och håller i sänker sitt handikapp mer än som motsvarar deras kapacitet. I Malmöområdet är det snart bara i Staffanstorp som det spelas utan handikapp. En eloge till de klubbar som håller igång båda alternativen.

Rickard Olsson

”Effekt” är ett uttryck av förhoppningen att flera av våra medlemmar ska delta i fler tävlingar.

Logga in för att kommentera