Forum » Allmänna diskussioner » Om ett svenskt landslag floppar på EM …

Om ett svenskt landslag floppar på EM …

55 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson
Om ett svenskt landslag floppar på EM …

… och ingen bryr sig, har det hänt då?

Innan jag flyttade till England för tre år sedan var jag måttligt intresserad av engelsk fotboll. Visst, jag läste resultaten men så mycket mer stod inte i svenska tidningar. Nu lusläser jag varenda rad i de fem-sex sidorna som de The Times skriver om fotboll varje dag (förutom nu på sommaren när det mest handlar om cricket).

Engelska journalister måste vara världens bästa och de skriver initierat om varför United är så usla, varför Klopp och Guardiola är så bra och varför Tranmere Rovers troligen kommer att åka ur fjärdedivisionen. Jag missar ingenting.

Sveriges öppna landslag i bridge? Not so much. Mellan mästerskapen står det i stort sätt inget och nu under EM får man i princip nöja sig med inlägg som hänvisar till en bricka någon sett på BBO och eftersom korten inte läggs in fattar man nada om man inte sett matchen.

Det är nu en vecka sedan vårt öppna lag totalfloppade på EM och ingen verkar bry sig vilket förmodligen har att göra med den usla informationen vi fått om vad som egentligen hände. Och varför har vi inte fått en efteranalys av Lagerman?

Sidor

Börje Rudenstål
Bild för Börje Rudenstål

Jag har aldrig fattat varför man ska gotta sig över ”sämre än förväntade” prestationer. Att många vill göra det är jag helt medveten om, det säljer ju förstås då även lösnummer varför jag förstår varför journalister som är anställda på tidningar gör det.
På televisionen tycker jag inte det är likadant, det skapar ju inte heller samma köplust.
Jag vill personligen inte läsa sånt, förutom förstås analyser från Lagerman, vilket jag är säker på kommer så småningom. Finns inte anledning att hasta med det.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Börje Rudenstål skrev:


Jag har aldrig fattat varför man ska gotta sig över ”sämre än förväntade” prestationer. … förutom förstås analyser från Lagerman, vilket jag är säker på kommer så småningom. Finns inte anledning att hasta med det.


Vem är det som gottar sig över sämre än förväntade prestationer? Jag vill inget hellre än att det bra för våra landslag men jag vill veta vad som händer oavsett om det går bra eller dåligt. Och om Sveriges fotbollslandslag gör ett uselt EM, är det någon som hade accepterat att analysen av Janne Andersson kommer ”så småningom”?

Jag väntar tex fortfarande på varför Sverige valde Holland som motståndare i kvartsfinalen på VM i Wuhan 2019.

Sidor

Johan Sylvan

Vilka var alternativen till Holland Torbjörn?

Sidor

Lars-Göran Larsson

Det är ju snudd på världsstjärnor vi pratar om och ett oväntat resultat, så nog håller jag med Jönsson. Det skulle ju heller aldrig falla Lagerman in att ”gotta sig” i nederlag - tvärtom, det mesta han skrivit har ju relevans att frågas och besvaras. Förvånande snarare om de flesta som följer forum och de bästas prestationer inte skulle vara intresserade av någon slags analys.

Sidor

Conny Wahlgren
Bild för Conny Wahlgren

Kan också vara intressant att få spelarens perspektiv på det som hände. Ibland kan det vara svårt att bedöma sin egen insats men tror ingen är bättre än de själva på att värdera. Bridgespelare minns ofta framför allt sina värsta misstag eller felbeslut. Tror en dylik redovisning skulle vara så objektiv som man kan begära.

Minns ej vem av bröderna som kommenterade en match på BBO men det var oerhört intressant ur många olika aspekter Han tog hänsyn till många faktorer, inte bara aktuell giv. Så jag skulle välkomna en sådan betraktelse. Kanske får smälta det hela först och sen komma med en intressant artikel.

COW

Sidor

Lars-Göran Larsson

Johan Sylvan skrev:


Vilka var alternativen till Holland Torbjörn?


Jag tror Sverge valde som trea och att alternativen var Norge och Italien.
VM lag 2019
EDIT länk kvartsfinal
QF

Sidor

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

Lars-Göran Larsson skrev:


Johan Sylvan skrev:


Vilka var alternativen till Holland Torbjörn?


Jag tror Sverge valde som trea och att alternativen var Norge och Italien.
VM lag 2019
EDIT länk kvartsfinal
QF

Skulle förvåna mig om Sverige fick välja Norge eftersom Norge kom 4:a i kvalet. Valet torde väl ha stått mellan Holland och Italien i så fall?

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Sidor

Lars-Göran Larsson

Tack. Ja, det är väl troligare (de fyra första fick i tur och ordning välja bland 5-8).

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Vad som är intressant men oroväckande är att Sveriges öppna lag ”förlorade” (tog mindre än 10 VP av 20) mot alla de nio bäst placerade lagen på EM. Sverige blev 14:de och alla de bättre placerade lagen vann minst fyra matcher mot de nio bästa (förutom Irland som vann tre). Sveriges snitt mot de tre bästa (Holland, Schweiz och Norge var så lite som 3,2 VP.

Är det en slump eller vad beror det på?

Sidor

Michael Olsson

Tror nog de försökte men tyvärr är vi inte bättre mot de bästa, jo vi kan säkert vinna nån gång men ta sig in bland de åtta måste det till lite mer och det laget har vi inte haft i årens mästerskap.
Kan man hoppas på ett Kaptens byte, i så fall skulle Linnea assisterade av Nilsland vara ett bra val (tycker jag). När man läser damernas tråd i EM så är det med glädje (och inte bara för det gick bra) utan det finns bilder med text och en optimism och stor glädje. Tror öppna laget hade behövt en Linnea runt sig men så modiga är kanske inte de som tillsätter kaptenen att avsätta en som inte lyckats mot en glädjespridare av världsklass.

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Jag tror man skall ha ordentligt på fötterna innan man ropar på kaptensbyte. Lagerman är bridgespelare ända ut i fingerspetsarna och sådana kan man inte få för många av.

Det hindrar inte att jag tycker att han har fel som portförbjudit Fredin och att han kan bli bättre på kommunikation.

Sidor

Lars Andersson

Torbjörn Jönsson skrev:


Vad som är intressant men oroväckande är att Sveriges öppna lag ”förlorade” (tog mindre än 10 VP av 20) mot alla de nio bäst placerade lagen på EM. Sverige blev 14:de och alla de bättre placerade lagen vann minst fyra matcher mot de nio bästa (förutom Irland som vann tre). Sveriges snitt mot de tre bästa (Holland, Schweiz och Norge var så lite som 3,2 VP.

Är det en slump eller vad beror det på?

Jag noterade samma trend och kollade lite. För laget i öppen klass mot de 8 andra bästa:
2022 EM 44.84 (behövdes 34.06 ytterligare för att gå vidare)
2022 VM 54.97 (behövdes 14.19 ytterligare)
2019 VM 82.71 (Wuhan)
2018 EM 75.30
2017 VM 79.08
2016 EM 82.6
2015 VM 45.13 (Då blev det silver, gick vidare på att ta bra mot de sämre lagen)

Signifikant skillnad. VM 2015, VM 2022 och EM 2022 står ut. Men det här har säkert någon analyserat … Cool

Sidor

PO Sundelin

Intressant inlägg av Michael,
”Tyvärr ar vi inte bättre mot de bästa”
och strax därefter
”Kan man hoppas på ett kaptensbyte?

Först beror alltså resultaten på spelarna, sedan antyds att en annan kapten skulle åstadkomma bättre resultat.

Ska vi kanske tolka Michael som att en annan kapten skulle kunna ta ut ett annat lag? Kanske skippa OBS- eller uttagningstävlingar och ha en kapten som tar ut ett lag efter eget godtycke. Det skulle förstås spara pengar. Och om laget inte lyckas byter vi kapten.

Eller ska vi - om än motvilligt - tillstå att det finns mängder av skickliga spelare även i andra länder och att en plats i mitten av tabellen är ett misslyckande endast om man hade klara skäl för högre förväntningar.
Hade vi klara skäl för det?
Hade jag sådana förväntningar? Javisst. Varför?

Sidor

Ola Brandborn

Michael Olsson skrev:

När man läser damernas tråd i EM så är det med glädje (och inte bara för det gick bra) utan det finns bilder med text och en optimism och stor glädje. Tror öppna laget hade behövt en Linnea runt sig men så modiga är kanske inte de som tillsätter kaptenen att avsätta en som inte lyckats mot en glädjespridare av världsklass.

Förlåt, men det kan abslout inte vara kaptenens uppgift att ta foton och skriva texter här på forumet (under pågående mästerskap). Det är kul för oss läsare att Linnea gör det, men det tar bort tid som Lagerman ska använda till annat.

Satsar vi så mycket pengar så vi skickar fyra lag så borde vi också kunna skicka en extra reporter som gör detta jobb och som då täcker alla fyra lagen.

Sidor

Eric Arvidsson

För att svara PO kan man ju inte påstå att Lagerman i särskild stor mån tagit hänsyn till OBS resultaten (så obs tävlingar kan man nog skippa) vill minnas uttagningen av Nyström Wrang (som kom sist)

Varför har vi ett landslag?

Är det för att skapa ett intresse för våra medlemmar? Eller kanske skaffa nya ? (I så fall kan jag tänka mig en annan grupp människor bättre lämpade i förarsätet)

Är det att hävda sig i en internationell miljö?

I så fall har det senaste mästerskapet varit ett misslyckande. Men vi har skördat stora framgångar tidigare så ett eller några misslyckanden är kanske förväntat (vi har en extremt tunn landslags trupp)

Utan att varken ha insyn eller koll ( tror jag det är så enkelt att det är små marginaler, de sämsta lagen har blivit bättre (möjlighet att spela online har jämnat ut fältet lite)

Och för att avsluta lite på hal is. Jag misstänker att vårt landslag tränar mycket mindre än sina konkurenter.

Sidor

Johan Sylvan

Ola, jag tycker det är en av kaptenens(eller coachens) uppgifter att i mån av tid skriva en sammanfattning efter varje dags spel. Tar bara ca 5minuter men är kul/intressant läsning för oss medlemmar som trots allt betalar för kalaset. Däremot ska spelarna givetvis focusera på spelet men när tävlingen är avslutad uppskattar åtminstone jag om även de förklarar sånt som är omöjligt att gissa sig till.
Exakt vad är det du tycker kapten ska göra istället som inte ens lämnar 5-10 minuter över för att rapportera ”hem”?
Och som sagt ev. Coach kan ju sköta rapporteringen isåfall.
Tror inte Linnea lägger ner mer än 5-10 min på att skriva per dag och bilderna tar hon säkert oavsett så de är bara att lägga upp.
Oavsett allt detta ser även jag fram mot den efteranalys som bör göras oavsett om det går bra eller dåligt, även om det är kaptenens som är viktigast. Givetvis gäller detta alla våra 4 lag

Sidor

Torbjörn Jönsson
Bild för Torbjörn Jönsson

Jag har varit Non Playing Captain på tre mästerskap för Österrike och uppgiften är faktiskt inte särskilt betungande.

Jobbet består av (i ordning efter hur viktiga de är:

  1. Se till så att inte spelarna krökar för mycket eller slår ihjäl varandra när de bråkar (gäller förmodligen inte Sverige …).

  2. Vara allmänt positiv, peppande och tröstande.

  3. Se till så att spelarna helt kan koncentrera sig på bridgen och därför ta hand om: flyg, taxi, middagsbokningar, tvätt, byte av hotelrum (”jag kan inte sova för rummet är mot parkeringen”), boka tennistider etc.

  4. Ta ut laget till matcherna (ger ofta sig själv eftersom spelarna brukar ha preferenser för vilka de vill eller inte vill möta).

  5. Kolla motståndarnas system om det är något som behövs uppmärksammas.

  6. Hålla spelare i handen om de vill att man skall sitta med vid bordet.

Det är möjligt att jag är unik (eller missat någon arbetsuppgift) men jag har också lyckats skriva mer på forumet än vad Sveriges kaptener och coacher lyckats göra tillsammans,

Sidor

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

OM det skulle bli aktuellt med ett kaptensbyte till öppna laget så vill jag anmäla intresse för att sätta på mig kaptensbindeln.

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Sidor

Johan Sylvan

Mikael Westerlund skrev:


OM det skulle bli aktuellt med ett kaptensbyte till öppna laget så vill jag anmäla intresse för att sätta på mig kaptensbindeln.

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Bara på kul Micke, har du redan nu några idéer vad du ev. skulle göra annorlunda?

Sidor

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

Johan Sylvan skrev:


Mikael Westerlund skrev:


OM det skulle bli aktuellt med ett kaptensbyte till öppna laget så vill jag anmäla intresse för att sätta på mig kaptensbindeln.

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Bara på kul Micke, har du redan nu några idéer vad du ev. skulle göra annorlunda?

Lite tankar har jag absolut.
Men det känns som ett lååånnngt steg från att anmäla sitt intresse till att få uppdraget.
Så jag väntar nog lite med att återge några tankar/idéer till om det skulle bli verklighet Smile

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Sidor

Johan Sylvan

Chansen kanske ökar om du delger lite bra ideér Smile Smile

Sidor

PO Sundelin

Jag håller med Joppe.
Om Micke W har några ideer om vad som skulle förbättra våra resultat men vill hemlighålla det tills det är aktuellt så är jag inte övertygad om att det är ett tecken på lämpliga kaptensegenskaper.

Någon antydde att det tränas för lite.
Jag har ingen aning om hur det ligger till med den saken.
Men jämför med Holland, som åtminstone förr hade följande upplägg:
En ”landslagsgrupp” (med cirka 5-6 par) samlas varje fredag för träning (med kapten och coach), För dem som har anställningar avtalas med arbetsgivaren om fredagsledigt.
Huruvida ett dylikt upplägg hade något att göra med deras seger trots att deras kanske bästa par spelar för Schweiz (tvåa) är förstås vars och ens gissning, men troligen borde en organiserad träning kunna minska antalet missförstånd. (Sagt utan kännedom om sådana förekom)
Kostar det pengar? Javisst, men förbund och sponsor(er?) står för det. Jag vet inte vem som bidrar mest, kanske någon annan kan fylla i fler fakta.

Sidor

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

PO Sundelin skrev:


Jag håller med Joppe.
Om Micke W har några ideer om vad som skulle förbättra våra resultat men vill hemlighålla det tills det är aktuellt så är jag inte övertygad om att det är ett tecken på lämpliga kaptensegenskaper.

Jag tycker bara att det är alldeles för tidigt att gå in och diskutera mina eventuella idéer innan vi ens vet om vi skall ha ett kaptensbyte över huvud taget.
OM (som jag inledde mitt första inlägg med) skall ha ett kaptensbyte för öppna laget så skulle jag vilja anmäla mitt intresse för den posten.

Där är vi nu och jag tycker varken att det är lämpligt eller korrekt att jag luftar mina egna idéer innan vi ens vet om Janne skall kliva av sitt uppdrag.
Skulle däremot Janne kliva av så antar jag att det kan finnas fler än jag som är intresserade av att axla denna hedervärda roll.
Skulle så vara fallet och valet skulle stå mellan mig och någon/några till så tycker jag det är rätt läge att lufta sina idéer, inte förr.

Jag vill inte genom dessa inlägg göra gällande att jag skulle klara uppdraget bättre eller ens lika bra som Janne har gjort.
Bara att jag vill anmäla mitt intresse att försöka.

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Sidor

Johan Sylvan

Verkar rimligt Micke, naturligtvis är rätt läge att lufta dina ideér OM det blir aktuellt med kaptensbyte. Tolkade det du skrev initialt som att du skulle delge ideérna först EFTER att du (isåfall) skulle vara utsedd… Var bara nyfiken rent allmänt Smile Smile

Sidor

Mats Nilsland

Ola Brandborn skrev:
Satsar vi så mycket pengar så vi skickar fyra lag så borde vi också kunna skicka en extra reporter som gör detta jobb och som då täcker alla fyra lagen.

Förbundet betalar ”bara” fullt för två lag, öppna och damer, för veteran och mixed är det endast startavgiften om jag har klart för mig!

Sidor

Mats Nilsland

Min alldeles privata analys:
Damlaget: Det nya paret Sanna och Sara inledde starkt och hade fina resultat i stort sett hela tiden men den allra sista matchen blev allt fel. Jessica och Kathrine gjorde en jämn och bra insats, lite fel blir det alltid under en lång turnering. Louise och Ylva räknades nog av alla inklusive dem själva som ett tredjepar. De spelade lugnt och stadigt och överträffade i alla fall mina förväntningar.

Sammantaget var det en väldigt bra lagsammanhållning och Linnea är verkligen rätt person i den rollen även om jag personligen tyckte att hon lade lite för mycket vikt vid att live-sända de sista matcherna för bridgesverige, men jag vet inte om spelarna brydde sig. Hur som helst var det säkert uppskattat 

Öppna laget (kom ihåg detta är bara mina intryck):
Mikael och Ola var ojämna och hade inte så stor framgång som de brukar med sina aggressiva metoder. Och som vi alla förväntar av dem. Kanske kände jag också att Ola gjorde en del förhastade avgöranden av slarv. Jag misstänker att allt online-spel sker mot ibland enklare motstånd och att det är lite skillnad när man möter de bästa lagen i ett EM.

Marion och Pocken spelade rätt normalt men vad som förvånade mig var att de missade väldigt många utgångar och kanske behöver jobba med det. Kanske bli mer aggressiva i sin budstil?

Simon och Peter hade en klar dipp i mitten av tävlingen där mycket bara blev fel. Simon gick bet i utgångar han brukar gå hem och Peter verkade ibland trött eller ofokuserad.

Jag vet inte om det kan ha påverkat att laget startade väldigt bra, om än mot sämre motstånd, och att det känns tyngre att jobba i motlut när man redan varit på toppen?

Som jag förstod det var sammanhållningen och stämningen i laget trots allt god. Jag frågade kapten Lagerman om han hade några individuella samtal med varje par efter motgångar, men det verkade inte så - om det nu behövs när spelarna är proffs, jag vet inte.

När det gäller träning kan det nog hjälpa med mer träning, men då måste det vara meningsfull träning på det man behöver träna på.

Jag är också nyfiken på kaptens analys och kanske parens egna analyser även om de kanske ej publiceras, men det får ta lite tid.

Sidor

Lars-Göran Larsson

Johan Sylvan skrev:


Verkar rimligt Micke, naturligtvis är rätt läge att lufta dina ideér OM det blir aktuellt med kaptensbyte. Tolkade det du skrev initialt som att du skulle delge ideérna först EFTER att du (isåfall) skulle vara utsedd… Var bara nyfiken rent allmänt Smile :)


Hur gick det här till? Tråden fick en vändning med förskräckelse.

Sidor

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Min amatörkänsla från när jag bakblåste var att tvillingarna inte fick normala framgångar med aggressivt spel (minns flera 2Hö/3HöD i zon), att Hult hade ”otur” vid många vägval, att Peter vid flera tillfällen inte verkade vara lika skärpt som vanligt samt att Pocken/Marion var alltför försiktiga. Stämningen i laget upplevde jag som mycket god, förutom naturligtvis besvikelsen att motvinden aldrig avtog.

Sidor

Johan Sylvan

Lars-Göran Larsson skrev:


Johan Sylvan skrev:


Verkar rimligt Micke, naturligtvis är rätt läge att lufta dina ideér OM det blir aktuellt med kaptensbyte. Tolkade det du skrev initialt som att du skulle delge ideérna först EFTER att du (isåfall) skulle vara utsedd… Var bara nyfiken rent allmänt Smile :)


Hur gick det här till? Tråden fick en vändning med förskräckelse.

Vet inte varför du citerar just mig LG??? Jag har varken föreslagit eller ens antytt att Lagerman bör/ska avgå. Jag var ENBART intresserad av huruvida Westis hade några intressanta ideér för att vända den negativa resultattrenden. Har du verkligen läst hela tråden??? Helt lösryckt ur sitt sammanhang kan man naturligtvis tolka ovanstående som att Lagermans avgång diskuteras men en sådan diskussion har väl inte påbörjats??? Så vad är det du menar när du skriver ”Tråden fick en vändning med förskräckelse”? OBS det sista var inte en retorisk fråga utan en som jag förutsätter att du besvarar.

Sidor

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

Lars-Göran Larsson skrev:


Johan Sylvan skrev:


Verkar rimligt Micke, naturligtvis är rätt läge att lufta dina ideér OM det blir aktuellt med kaptensbyte. Tolkade det du skrev initialt som att du skulle delge ideérna först EFTER att du (isåfall) skulle vara utsedd… Var bara nyfiken rent allmänt Smile :)


Hur gick det här till? Tråden fick en vändning med förskräckelse.

L-G Larsson.

Jag är också väldigt nyfiken på vad du menar här?
Vad är det för förskräcklig vändning som skett här?

Dels vill jag veta vad det är för vändning du talar om?
Sedan så vill jag veta vad det är du tycker är förskräckligt med den ”vändning” du tycks se någonstans?

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Sidor

Logga in för att kommentera