Forum » Allmänna diskussioner » Joppes Lagmiddag

Joppes Lagmiddag

11 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tobias Törnqvist
Joppes Lagmiddag

I helgen gick Joppes lagmiddag av stapeln. Stort tack för en underbar kväll! Jag bifogar en bild från festligheterna. Nästa år tar vi med varsin klappstol.

Johan Sylvan

Bäst man passar på att skriva innan Johan G stänger ner tråden…
Bra bild Tobbe men jag erbjöd dig ju att sitta i soffan? Fast det är klart, vi hade ju inget bord heller så det hade kanske varit obekvämt…

Roger Wiklund
Bild för Roger Wiklund

Skulle man inte kunna ha en egen rubrik för lagmiddagar och dylikt där man diskuterade eventulla stols- eller trädgårdsproblem i anslutning till dessa?
Och som nu gjorts lite trevliga kort och dylikt. Kul om vi kunde rikta fokus mot god lagsammanhållning som man verkar ha i Tobias och Johans lag. Härligt med goda exempel! ❤️

Med vänlig hälsning,
Roger ”inga gröna fingrar” Wiklund

ps. Jag är fortfarande på jakt efter en schysst trädgårdsmästare till vettigt pris!

Johan Sylvan

Usch usch Rogerdet är ju inte 100% bridgerelaterat!
Och tänk om man ser en sån rubrik och är helt ointresserad och ÄNDÅ känner sig tvingad att ödsla bort tid på att läsa hela tråden! Nej vill man läsa något roligt får man ta fram en gammal MAD t.ex…

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

En liten återpostning från det gamla forumet - apropå bridgemiddagar!

Dessa instruktioner hittades i en liten bok om vett och etikett för den moderna människan, utgiven någon gång under tidigt 60-tal. Boken hittades i metropolen Svabensverk, under ett litet träningsläger för ca tio år sedan.

(Enligt bifogad bild)

Bridgesupé

Till en bridgekväll är det viktigt att se till att skickligheten i spelet är ungefär likvärdig hos dem som hamnar vid samma bord. Irritationer på grund av motsatsen botas knappast av aldrig så god förtäring.

Dukningen består av spelbord - antingen specialbord eller vanliga bord med en filt, så att korten ligger kvar där de skall ligga. Rena spelkort, nyvässade pennor och block för protokoll finns också framme. Under spelets gång är en byffé framdukad med förfriskningar, frukt och cigaretter.”

På nästkommande sida står följande text:
”Värdinnan är med och spelar, och därför får den lilla supén vara kall. Antingen äts den vid ett avbrott i spelet eller, vilket kanske är trevligare, efter spelets slut. Har man plats, så finns ett färdigdukat bord - annars ställs maten fram på byffébordet sedan detta kvickt snyggats till. Supén kan bestå av öl, kanske snaps, och goda smörgåsar, eller rödvin och kallt kött med sallad, eller olika sorters sallader med rostat bröd och mineralvatten eller vitt vin till.”

Lycka till med bjudningarna!

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

I samma gamla tråd la Tok-Johan in ytterligare tips.

Ur ”Konsten att vara Värdinna” tryckt 1950 andra upplagan, hittade jag:

BRIDGEBJUDNING
Inbjudan sker muntligen eller per telefon en eller ett par dagar i förväg. Ofta brukar goda vänner stråla samman en viss veckodag till en bridgeafton och då turas man om att se varandra som gäster. Bridge räknas till kvällsnöjen och 8 anses vara en lämplig tid.

Vad bjuder man på?
Under spelets gång bjuder man på frukt, grogg och läskedrycker. Den lätta supén eller tebrickan serveras under ett uppehåll i spelet eller när det är slut.

Klädsel
Kavajkostym och enkel mellanklänning.

Här är lite annat:

Allmänna regler för bordsskick
3. Vill man vara riktigt artig börjar man inte äta förrän värdinnan blivit serverad. Denna praktiska och hövliga sed åsidosätts tyvärr alltmera.
11. Räkor får skalas med fingrarna (tack!) Böcklingen bör däremot rensas med kniv och gaffel (tack igen!)
12. Soppas ätes med skedens bredsida. Att ”blåsa vågor” på soppan eller sörpla är absolut förbjudet både borta och hemma.

Herrmiddag

Värdinnans pliktelser
Vid en herrmiddag inskränker sig värdinnans synliga pliktelser till själva middagen. Då kaffet serverats låter hon herrarna i lugn och ro slå sig ner vid groggen eller spelbordet och drar sig tillbaka. Ett litet gästspel vid vickningen uppskattas säkerligen, men dessförinnan föredrar nog gästerna att fördjupa sig i politiken, affärerna eller ”de goda historierna”.

Utomlands anses en middag utan damer helt misslyckad och jag varnar livligt den svenske herre som tror sig charma någon utländsk gäst typiskt svensk, damfri herrmiddag.

Joakim Nordlindh

När Tobias skriver om Joppes lagmiddag anses det tydligen vara relevant för forumet men när Joppe gjorde detsamma blev det borttaget Wondering . Jag har inget emot något av inläggen men om man nu börjat censurera inlägg som inte anses bridgerelevanta så får man väl ändå vara konsekvent.

PO Sundelin

Joakim , jag har tydligen missat borttagningen i denna tråd. Annars är väl både Rgers och Linneas ideer värda eftertanke.
Låt Allmänt vara bridgeorienterat.
Döp en separat tråd till Middagar så att ointresserade besparas mödan att läsa det dom inte vill. Ställ krav på Middagarinläggen att namnge alla gäster (kanske inkludera medlemsnummer), specificera recept på serverad mat om den avviker från Linneas rekommendationer.
Ge betyg på maten.
Nu ska väl alla bli nöjda.

Johan Sylvan

Ska ha en 7-rätters lagmiddag hemma hos mig på lördag. Kan tänka mig att lägga ut bilder (givetvis får 2 sitta på golvet:-)) och beskriva menyn
så alla vet vad man ska äta….
Förutsatt att tråden är kvar givetvis:-)

Johan Sylvan

[quote=PO Sundelin]
Joakim , jag har tydligen missat borttagningen i denna tråd. Annars är väl både Rgers och Linneas ideer värda eftertanke.
Låt Allmänt vara bridgeorienterat.
Döp en separat tråd till Middagar så att ointresserade besparas mödan att läsa det dom inte vill. Ställ krav på Middagarinläggen att namnge alla gäster (kanske inkludera medlemsnummer), specificera recept på serverad mat om den avviker från Linneas
rekommendationer.

Följer PO:s förslag och lägger upp menyn samt lite bilder från Bahajs lagmiddag i lördags 23/10.

Drinkar och tre olika smörrebröd
Sashimi på lax och tonfisk
Carpaccio på oxfilé
Creme Ninon med champagne och forellrom
Boeuf Bourguignon med potatismos
4 olika blåmögelostar
Pavlova med hjortron
Kaffe med avec
Givetvis olika viner till varje rätt


Delad seger i ostprovartävlingen. Pris en puss av värden.

Johan Sylvan

Yvonne Wiseman och Micke Lindblom

Logga in för att kommentera