Partävlingsbryderier

Tidigare under festivalveckan skrev vi om hur man ska tänka i partävling. Här följer ännu en giv på samma tema, hämtad från dagens morgonbrons.

D
E96
D83
K432
542
72
E6
E98
EDkn1097
24
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen

Du spelar 2NT som Väst med ruterdam i utspel. Hur vill du spela?

Okej, du vinner första stick med ruterkung, då Syd lägger tian, för att slå en lyckad klövermask med damen.

Nu då?

Innan du spelar vidare – eller än hellre innan du spelar på i stick ett – ställ dig följande fråga: Är mitt kontrakt det normala och vad kan det övriga fältet spela på brickan?

En del par kanske övar sig i 3NT. Med spaderutspel är 3NT i fara, men slipper spelföraren spaderutspel finns minst nio stick. De resultaten kommer du inte kunna slå.

I fyrmanna riskeras inte hemgången efter du sluppit spaderutspel. Efter en lyckad klövermask inkasseras klöveress. Ramlar kungen under esset har du tio stick, annars nio.

Nu handlar det om partävling – och varje resultat du slår ger sköna extra poäng. Klöveress för att fälla Syds kung?

Maska igen? Nja, det finns inte någon bekväm ingång till bordet…

Det kan se lite crazy ut, att nu blotta spadern genom att spela spader till esset för att upprepa klövermasken. Det är vad du måste göra – och blir belönad när sitsen är denna:

Kkn8
kn972
Dkn765
6
E96
D83
K432
542
D10543
K1054
10
K83
72
E6
E98
EDkn1097
24
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen

Visst kan Nord ha varit listig och duckat klöverkungen. Då är det bara att gratulera till ett bra motspel. När Nord-Syd bara har fyra gemensamma klöver gemensamt är det dock mer sannolikt att Nord skulle huggit klöverkungen om den suttit där.

Samarbetspartners