Chairman's Cup Semifinal

Semifinalerna har spelats klart och här följer en resumé av de fyra segmenten, där det blev en gastkramande avslutning i matchen mellan RSE och Denmark Mixed.

Tag plats och följ med på resan!

Vill du ta del av analyser av några av semifinalens brickor, läs då gärna Björn Sörlings artikel Rapport från semifinalerna i Chairman’s Cup.

Slutresultat Semifinal

Bord Hemmalag … vs …
Bortalag
TOT Seg 1 Seg 2 Seg 3 Seg 4
1. RSE
Denmark Mixed
121
113
38
36
27
41
32
30
24
6
2. Poland Seniors
England Juniors Red
149
110
46
30
30
12
53
36
20
32

Fyra lag, med representation från totalt fem olika länder:

  • Den svensk-sydafrikanska mixen i det förstaseedade RSE.
  • De polska seniorerna i andraseedade Poland Seniors
  • Danmark genom Denmark Mixed, som i sin kvartsfinal vann derbyt mot Denmark Open.
  • Och så slutligen de unga engelsmännen i England Juniors Red

Det är dukat för drygt åtta timmars speltid, spännande sådan, i onsdagens båda semifinaler!

Segment 1

Kl 12.50

Också idag har de lag som är kvar i Chairman’s Cup en dag full av bridge framför sig innan det utkristalliserats vilka båda lag som ska spela final och vilka som får trösta sig, så gott det nu går, med en hälften så lång match om tredje-/fjärdepris.

Efter de första 16 brickorna är det relativt jämnt i båda matcherna.

Denmark Mixed kom snabbast iväg i mot förstaseedade RSE och ledde drygt halvvägs in i segmentet med 29-14. RSE kom tillbaka mot slutet och leder en fjärdedel in i matchen med 2 imp; 38-36.

I matchen mellan Poland Seniors och England Juniors Red var det juniorerna som kom ur startblocken kvickats; en likabricka följdes av 12 imp till juniorlaget och därefter ytterligare tre likabrickor innan seniorerna kom på papperet. Men när de väl gjorde det, var det också med besked! 47 imp på de nästkommande sju brickorna, innan blodflödet stoppades upp av en tolva till England. Vartdera laget inhöstade några få imp på segmentets avslutande brickor, varmed resultatet med en fjärdedels semifinal spelas är 49-30 i polsk favör (som efter konstaterat tidsöverdrag korrigerats av TL till 46-30).

Segment 2

Kl 14.55

Ingetdera laget i sina respektive semifinalmatcher har kopplat något till synes avgörande grepp om sina motståndare, så vi kan sannolikt förvänta oss att båda matcherna kommer att ’go down to the wire’.

RSE vs Denmark Mixed
Först matchen mellan RSE och Denmark Mixed. Efter en inledande likabricka utökade RSE sin ledning med 13 imp, varpå mixedlaget raskt svarade med en tvåa följt av hela 16; det senare via 3X med hemgång vid ena bordet och 5 med ett övertrick på parallellbordet. Men RSE lät sig inte nedslås av en sådan bagatell utan kvitterade raskt med egen hemgång i dubblad delis (3) redan brickan därpå.

Bortsett från en och annan ströimp, avstannade poängflödet högst betydligt under de närmast följande sju givarna - ställningen: RSE 64 - Denmark Mixed 56. Segmentets fyra avslutande givar gick emellertid till största del i dansk favör, 21-1. Denmark Mixed leder denna semifinalmatch 77-65 halvvägs.

Poland Seniors vs England Juniors Red
I den andra semifinalen drog seniorerna i Poland Seniors på nytt det längsta strået, i en match som var på väg att bli riktigt ’low scoring’ ända tills polackerna fick in en tia på segmentets allra sista bricka. Imp-siffrorna i segmentet skrevs till 30-12; med halva semifinalen spelad har Poland Seniors skaffat sig 34 imps försprång. Långt från kassaskåpssäkert!

Segment 3

Kl 18.50

RSE vs Denmark Mixed
Matchen RSE - Denmark Mixed såg danskarna utöka sin ledning med ytterligare åtta imp till 107-87 med två brickor kvar av det tredje segmentet, som innehåll tre större svingar. Två av dem gick i mixedlagets favör. På den första stannande danskarna som det enda av de fyra semifinalparen i 4; tolv stick befarade de troligen en förlustbricka, då lillslam var bjudbart och storslam spelbart. Och mycket riktigt, vid andra bordet bjöds 7, så nu stod många imp på spel.

Hemgång eller bet? En nätt sving på 25 imp … Denmark Mixed var nog förvånade vid jämförelsen över att ha vunnit 11 imp istället för att förlora samma summa (om motståndarlaget bjöd lillslam; 14 om de bjöd - och gick hem - i storslam).

RSE revanscherade sig med råge redan brickan därpå genom en dubbelvinst. Vid ena bordet spelades 4X med två övertrick och på parallellbordet 5 med hemgång; 16 imp i den egna kassen! Ett par brickor senare spelade båda borden 4, två respektive tre straff, och med den inte helt oväsentliga skillnaden att RSE:s spelförare var dubblad. Denmark Mixed kunde därmed skriva in +9 i sin kolumn.

De sista fem brickorna i segmentet gav totalt 14 imp till RSE, som vann det knappt; 32-30. Det är dukat för en spännande upplösning av denna thriller där danskarna har 10 imps ledning (107-97) inför sista segmentet!

Poland Seniors vs England Juniors Red
Det tredje segmentet började dystert för juniorerna; minus 25 imp på de fyra första givarna. Lite drygt hälften av dessa plockades tillbaka på de därpå följande tre, innan polackerna åter fyllde på impförrådet - nu med en åtta. Juniorlaget kontrade med en tolva och ställningen i det aktuella segmentet var relativt jämn, 33-26 till seniorerna. Men, det var endast ett temporärt uppehåll i impflödet österut, för på de följande fem brickorna ökade Poland Seniors sin ledning med ytterligare 18 imp.

Det ena bordet i den här matchen var på nytt sena (de var det ju även i semifinalens första segment), och ånyo var det polska laget det som högst påtagligt konsumerat mer tid än sina motståndare. Tävlingsledaren, den i Chairman’s Cup-sammanhang inte helt obekante, Ton Kooijman, dömde således än en gång minus 3 imp till Poland Seniors för långsamt spel.

Eftersom man p.g.a. det långsamma spelet inte hann med att spela bricka 16 är det TL:s skyldighet att också bedöma huruvida det oskyldiga laget har ett fördelaktigt resultat eller inte på parallellbordet och, om så är fallet, döma ut ett troligt imp-resultat på brickan till detta lag. Summan av kardemumman blev att England Juniors Red fick tillgodoräkna sig +5 imp på den bricka de inte fick spela vid det långsamma bordet.

Efter dessa avdrag och tillägg slutade segmentet 53-36 till Poland Seniors.

Goda råd är nu dyra för juniorerna. Det kommer att krävas en rejäl långspurt i det fjärde segment om de ska ha en chans att jämna ut och, inte minst, passera seniorlaget. Om ett par timmar vet vi svaret …

Segment 4

Kl 20.45

I det fjärde och sista segmentet av året semifinalspel blev omsättningen av imp tämligen låg i båda matcherna. Det gynnade naturligtvis de båda lag som var i ledning inför segmentet, inte minst Poland Seniors som skaffat sig en ganska betryggande sådan över sina betydligt yngre kombattanter i England Juniors Red

RSE vs Denmark Mixed
Den mest spännande matchen, tvivelsutan den mellan RSE och Denmark Red och där differensen mellan de båda lagen vid slutet av varje segment aldrig varit större än 12 imp.

Sista segmentet inleds med en likabricka följt av två mindre inkomster på sammanlagt 5 imp till ledande Denmark Red. Därefter ytterligare fyra likabrickor och en etta, innan RSE kommer på papperet med tre respektive fyra imp. Med fem brickor kvar att spela har RSE alltså reducerat underläget med en futtig imp, till 104-113.

Kl 19.47. Bricka 60 spelad: likabricka. Ställningen fortsatt 113-104 till Denmark Mixed.

Kl 19.55. Bricka 61 färdig: 2 imp till RSE. Ställning: 113-106. Spänningen olidlig!

Kl 20.10. Bricka 62. Ännu en likabricka. Två kvar att spela, ställningen fortsatt 113-106 till Denmark Mixed. Tiden håller på att rinna ut, inte bara för RSE att komma ifatt, utan också rent bokstavligt för att det ena bordet är sent ute.

Låt oss verkligen hoppas att inte ett avdrag för långsamt spel ska fälla avgörandet!

Kl 20.17. Bricka 63. RSE vinner ytterligare 4 imp och är nu bara tre bakom: 113-110. En bricka - och åtta minuter- kvar.

Kl 20.23. Bricka 64. RSE spelar 4 med hemgång som N-S vid sitt bord. Vid andra bordet får RSE upp Denmark Red i 5 … som går en straff.

Som vi ju alla vet, men ofta glömmer bort, avgörs inga tävlingar på just den allra sista brickan. Även om det många gånger kan kännas så och vara det som plågar en mest när förlusten är ett faktum. Det har med all säkerhet funnits ett antal givar bland de övriga 63 som båda lagen kunde ha gjort annorlunda och där slutresultatet då blivit ett annat.

RSE, under lagkapten Anders Moraths ledning, är därmed klara för final med slutsiffrorna 121-113 mot väl kämpande Denmark Mixed. I finalen kommer de att möta, ja vilket lag då?

Poland Seniors vs England Juniors Red
När ketchupeffekten vägrar att infinna sig i England Juniors Reds favör är slaget förlorat. Med bara fem brickor kvar av semifinalen är ställningen i segmentet 14-12 i juniorernas favör, men totalt underläge med 92-141. Ett rent hopplöst läge.

England Juniors Red vinner de avslutande givarna 18-8 och segmentet med 32-20, till den tröst det nu hava kan i en match där det mesta gick i Poland Seniors favör. Slutnoteringen i matchen skrivs till: 149-110.

Därmed står det klart att vi har att se fram emot en spännande finalmatch imorgon mellan RSE och Poland Seniors över 64 brickor och en likaledes, men över halva distansen, match om tredjepris mellan Denmark Mixed och England Juniors Red!

Samarbetspartners