Forum » Juniorbloggen » White House Juniors 2018

White House Juniors 2018

41 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg

Sidor

Martin Löfgren
White House Juniors 2018

I veckan före påsk spelas den traditionella, högklassiga och mycket trevliga ”White House Juniors” i ”Het Witte Huis” i Sydvästra Amsterdam.

Länkar:
http://www.jeugdbridge.nl/index.php?id=white-house-juniors

https://www.facebook.com/search/top/?q=white%20house%20juniors%202018

24 lag ställer upp, varav 2 från England, 2 från Israel och 4 från Nederländerna, så 19 nationer varav 3 utanför Europa (Japan, Singapore och Kina).

Sverige ställer upp med 4/5 av våra U21-europamästare, Sanna (Södra Sandby), Alex (Östersund), Castor (Stockholm) och Erik (Helsingfors och Edsbruk). De får en minst sagt tuff uppgift eftersom det nu är en öppen juniorklass, men om vi bara kan fokusera så bör kunnandet i laget kunna räcka långt.

Motståndet då? Märkligt nog ställer Frankrike (tvåa i U26 efter Sverige) inte upp. Favoriter måste nog sägas vara fjolårssegrarna Netherlands Red, men därefter är det mer öppet. England har ett på pappret svagare lag men brukar alltid ta poäng, Danmark ställer upp med (vad jag kan se) det bästa man har (och det är verkligen inte dåligt) och Israelerna är alltid farliga. Norge väljer att sända sina U26-women och Tyskarna sina duktiga U21:or (som dock besvek ordentligt i EM). Polen är inne i en generationssvacka, men har en obehaglig vana att placera sig bra.

Det spelas kval i två dagar, därefter en slutspelsrunda med ett A-fält och ett B-fält. Roligt är att vinnarna i B-fältet går tillbaka till huvudtävlingen, och det var så vårt U21-lag vann hela tävlingen 2015. F ö går de sju bästa från A-fältet vidare till kvartsfinal medan övriga spelar B/C/D/E-finaler. Vi är då framme på torsdagen, och fredagen bjuder på final, möjligen en match om bronset (som dock inte spelats de två senaste åren) och en partävling för övriga.

Vårt mål måste i första hand att ta oss till kvartsfinal, men jag tror att vi med skärpning bör ha en chans att nå minst semifinal - det beror också på vem vi blir lottade mot förstås.

Att finna anständigt boende i Amsterdam som inte kostar skjortan är ingen lätt uppgift. För två år sedan hyrde vi en lägenhet via Airbnb, men 10 dagar före avresa annullerades bokningen och där stod man utan boende. Lösningen blev ett flygplatshotell, och det upprepades förra året och kommer även att bli formeln i år. En hyrbil står för logistiken och det hela blir billigare en ett cityhotell - att bo på på ett sunkigt red-light-district-vandrarhem anser jag inte vara något alternativ.

Laget reser ner lördag eftermiddag för att spela en ProAm på söndagen. Denna är en liten gest mot sponsorerna av tävlingen som jag tycker det är viktigt att delta i. Sanna-Alex får spela ihop tillsammans med ett par holländare medan Castor och Erik säras på, och intressant är att Erik som partner får brodern till världsmästaren Sjoert Brink.

Det kommer att bli BBO-utsändningar, och så fort jag får reda på dessa kommer jag att kungöra tiderna i tråden.

Håll nu alla tillgängliga tummar för oss!

Martin

Sidor

Martin Löfgren

Vi är nu på plats efter en händelsefattig nerresa. Dagens ProAm-turnering gick ”sådär” för de svenska spelarna som var uppdelade i tre olika lag och alla slutade i mitten av tabellen.

Vad gör du med:

K963
QT3
864
754

(2 *) X (pass) ??

2 var en svag 2-öppning.

I morgon inleds kvalspelet kl 11, fortfarande ingen info om BBO.

Sidor

Björn Sörling

Känns motbjudande att passa (när gör det inte det?), så föredrar att bjuda. 2NT visar, som jag brukar spela, minst två platser. Här har vi egentligen ingen färg utanför spadern men 4-3 får duga. Smile

Sidor

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Pass. Siktar på att P har 17+ och kan då ha några spader. (Men jag har ingen särskild bra erfarenhet att passa på en UD…)

Sidor

Martin Löfgren

Sverige på BBO i match 5, dvs kl 17.20. Lite märkligt matchval, Tjeckien, när vi i match 2 har värdnationen.

Nåväl 11.5 i första matchen mot Israel där vi hade rötan att födelsedagsbarnet Erik (18 vårar i morse, firat med tårta och sång) spelade bort 4 S samtidigt som Sanna-Alex offrade sig för 1100. Israelerna gick hem i en zonslam som krävde 3-2 i trumf och en Kung rätt samt ingen direktstöld i utspelet (man hade KJxxx mot Qx i en sidofärg) samt bjöd helt onödiga 5 S som hängde på en mask - som gick. Övrigt gick Sveriges väg.

Sidor

Martin Löfgren

Problemhanden: det fanns (vilket väl inte är någon överraskning) ingen vinnande lösning, bara mer eller mindre förlorande. Att passa kostar en utgång till fi.

Björns konvention fungerar här, för billigast (en bet) var 3 på 5-3. Klassisk Lebensohl fungerar mindre bra om man inte gissar på att ruter ska spelas. Min egen favorit, ”Scrambling Lebensohl” går också, 2 N visar då en sämre hand i hjärter eller ruter (än att bjuda direkt) ELLER en hand där man är intresserad av att få reda på bästa lågfärg. Partnern bjuder sin längsta lågfärg (om han inte är jättestark), och om man då korrigerar 3 lå till en rödfärg är det svagt. Nackdelen är förstås att man inte kan skilja på halvstarka eller svaga händer med just klöver (tror att det var Meckwell (någon kanske vet bättre?) som myntade uttrycket ”sacrifice the clubs”), men de här händerna man bara vill krångla sig ur på något sätt verkar mer frekventa (eller är jag partisk:-)?).

Någon här nere tyckte 3 (partner måste väl ändå ha 4 kort i andra högfärgen…?) och spelade det på 3-3. Erik bjöd 2 N som Lebensohl, men innan han fick chansen att gissa på de 3 han trodde sig få till svar så höjde ”okänd partner” till 3 NT. Uselt försvar lät kontraktet kosta endast 200 vilket under omständigheterna var ett rätt bra resultat…

Partnern hade 2 hackor i spader och 3-5-3 med 16 hp.

Sidor

Martin Löfgren

Det har flutit på rätt bra och inte helt utan tur. Bra spel har varvats med slarv som våra duktiga U21:or enligt min uppfattning är alldeles för bra för.

Som synes leder vi tabellen i grupp ”Diamond” och Sanna-Alex leder även Butlerrankingen. Laget hade även nöjet att få spela just sin BBO-match när man krossade inte alls dåliga Tjeckien med 59-0 över de 10 brickorna, trots två slammissar:

Kx
AKQTx
ATx
KQx

2 N (22-24) - 3 *
3 N - 4
??

3 var kommando till 3 N varefter 4 visade båda lågfärgerna med längre klöver, och slaminvit. Jag tycker nog att trots sub-mininum borde Alex med sina välplacerade honnörer och stick ha nappat med kontrollbudet 4 , men han slog av med 4 NT.

På sista brickan var det Castors och Eriks tur att missa:

Ax
Q
AJT9x
AQT9x

KQx
AT9xx
x
K8xx

1 - 1
2 * - 2 *
3 * - 3 NT
pass

2 var rondkrav och 3 visade lite tillägg. I enkel bridge hoppar Nord till 3 på andra varvet och så kommer man i alla fall i slam. Man kan säga att vi hade oerhörd tur att tjeckernas 7 som ser relativt spelbart ut gick bet (klövern satt 4-0 och rutern KQ8xx bakom spelföraren, så man måste ha röntgenblick för att gå hem), men i sanningens namn hade tjeckerna mot Sanna och Alex en budgivning där Nord plötsligt bjöd 6 NT med en axelryckning och Syd skakade på huvudet och tog bort med 7 , så analysen är nog att man hade bättre allmänna ambitioner på brickan, men inte direkt full kontroll.

Multi mot Multi spelade man minsann: X mot Eriks 2 på en annan bricka förklarades som ”5 kort i endera högfärgen”. Castor passade för att visa ruter och näste hand bjöd 2 som skulle visa bra hjärtertolerans; dock förklarades det som naturligt på andra sidan skärmen… Våra grabbar förlät storsint motståndarna för felförklaringen när de tilläts spela 4 X med jämn hemgång för +510 samtidigt som Sanna och Alex siktade på hjärterslam på andra ledden, men klokt nog bromsade i 5 med två ess borta… (Fram för svaga 2!!!).

I morgon 6 matcher, so far ingen BBO-match på schemat, vi hoppas att vi kan förvalta pundet. Vi inleder mot Japan som har ett par som spelar ett pass-system och en 1 -öppning som i ozon visar 0-10 hp oavsett fördelning. Detta verkar på mig rena nippran, men möjligen har holländare sedan 80-talet en liberal systeminställning. Ett sånt här system kommer ingen av oss att få möta, och japanerna inte få spela, i något annat internationellt juniormästerskap. Vi fick reda på det hela en stund i förväg (vi dagen före, några idag bara strax före match…). Trots att det bara är 10 brickor har vi under kvällen haft en liten genomgång av försvar med Sanna och Alex som utsetts till japan-dödare (vi får välja vem som ska spela mot pass-paret, och vi får även ha med skriftligt försvar till bordet).

Fortsätt håll tummarna…

Sidor

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Tack Captain f gedigen information. Får erkänna efter ovanstående att det jag skrev på FB om mycket bra budgivning inte är helt korrekt……men som Ass Coach får man ha sina brister….Blir spännande i veckan!

Sidor

Martin Löfgren

Fick ett helt korrekt påpekande att 4 på 4 hade satt rutertrumf och man måste cuea 4 för att acceptera klövern. My bad only!

Sidor

Martin Löfgren

Det såg mörkt ut ett tag när spelet verkade som helt låst: 3 raka förluster mot lag vi verkligen skulle ta poäng mot. Två utdubblingar i delkontrakt var bara toppen på isberget.

Men så kom BBO-matchen mot Tyskland och plötsligt var spelet någorlunda i lag igen. När vi sedan kunde vinna hyfsat stort mot Finland var matchen mot jumbon Irland nästan betydelselös - inte bara var vi så gott som klara utan poängen mot dem som inte når A-finalen stryks.

Som påpekats på annan plats hade laget den goda smaken att bara förlora matcher mot lag som INTE kvalade till A-final, så vi går till sängs som tabelletta. Framför allt måste sägas att det är imponerande att de våra slog Netherlands White, Hollands U26-lag och fjolårssegrare.

Det är sex matcher i morgon mot de sex lag som kvalat till A-final från den andra gruppen. Man kan alltså säga att morgondagens spel är en grupp om 12 lag där alla möter alla, men att vi redan mött fem av motståndarna och de poäng vi tog i kvalgruppen mot dem tas med.

Vårt lag har gjort mycket bra insatser på många brickor, för att sedan göra mycket konstiga saker på andra. Vi får putsa bort konstigheterna och spekulationerna så ska det här kunna gå bra - kunnandet finns!

I zon mot zon öppnar högeryttern med 1 och du har:

Jxx
AJ8xxx
xx
xx

Danmark kunde inte hålla sig utan bjöd 2 . Redan det kostar 800 TROTS att partner ställer upp med Q9x i stöd, men när partnern inte ont anande höjde till 3 kostade det hela 1100.

Roland Wald (som jag har lite som idol som BBO-kommentator) summerade det hela kärnfullt: ”pre-empting vulnerable is all about suit quality”. Kunde inte sagt det bättre själv om jag så tänkt en evighet…

Tack ni som höll tummarna för oss under dagen och inte minst under BBO-matchen, fortsätt med det!

Sidor

Martin Löfgren

Erik visade att han gjort sin hemläxa i ”BridgeMaster” (spelföringsgivar) när han på morgonen läxade upp Lettland:

Exx
Kx
knxxxx
xxx
Dkn10xxx
10x
Dx
Dknx
Kx
E8xx
EK9x
Kxx
10x
Dkn9xx
10x
E109x
2
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Lett2
Erik
Lett1
Castor
2
Dbl
3
Pass
Pass
Dbl
Pass
5
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Östs 2 visade enl bruksanvisningen 9-11 och Västs avslutande dubbling möjligen inspirerad av att det inte gått så bra för herrar Ö-V så långt i matchen. 3 N hade kanske varit ett alternativ, men Axx hos Erik gör ju att det ser ut som singel hos Syd…

Nåväl, när Öst missade klöverutspelet var det över: Spader Dam gick till Kungen och E-K visade till Eriks förvåning att straffdubblingen var avgiven på T-x. Sedan var det ”lett” att eliminera högfärgerna och avsluta med 8 från bordet och låta Väst vinna med Damen - själv kastade Erik en klöver och Väst var slutspelad och fick notera -750 i protokollet.

Visst är det upplagt när man ser alla kort, men jag gillar när man inte bara kan allt i eftersnacket utan presterar vid bordet också! Well Done! 17,68 i matchen och vi hoppas ni fortsätter hålla tummarna!

Sidor

Martin Löfgren

Dagens två första segrar följdes upp med fyra förluster och vår förstaplats förvandlades till en tredje. Laget har därmed levt upp till första- och andramålen: vidare till A-”mellan”final och vidare till kvartsfinal.

Det har känts lite ”trött” sa en i laget, och man märker det i en markant högre felprocent. Detta känns så mycket mer frustrerande då man vet att våra fyra kan spela riktigt bra när man är i full form, men de fyra sista matcherna har det slarvats rejält från samtliga.

Bara att bita ihop och samla krafterna mot Belgien som blir våra kvartsfinalmotståndare, och vinner vi de 28 brickorna blir det semifinal mot vinnarna i matchen Netherlands Red (deras U21) och England. Polen valde överraskningen Singapore och fjärdeplacerade Tjeckien fick det lag som blev över, lite oturligt Netherlands White (deras U26).

Castor hade ett oturligt utspel mot England:

Jxxx
xxx
x
KQJxx

1 NT - 2
2 - 4
4 - 4
5 - 6
pass

Efter Stayman blev det splinter av vänsteryttern och kontrollbud. Syd har förvisso förnekat spaderkontroll, men det känns ändå som om man riskerar röra upp något i färgen. Klöver ser mer ut som ”safe-”utspel så Castor valde, i tillägg med många andra, rutersingeln. Det var fel när bordets spader bestod av KT9 och partnern hade AQ bakom. Här fick man lufta ännu en gammal favoritkonvention: dubbelt av splinterbud (framför allt om man redan haft chans att bjuda, så att en offringsinvit inte längre är aktuell) är utspelsvisande i färgen närmast under kortfärgen. Risken att motståndarna spelar splinterfärgen är väl närmast ingen, och här hade Erik kunnat dubbla 4 för att visa ett utspel i färgen närmast under - alltså spader. Efter denna dubbling hade säkert inte fi bjudit någon slam alls, men…

Sidor

Martin Löfgren

Det blev (nog) inget av vår protest mot Belgien, som dessvärre inte uppförde sig särskilt trevligt vid Sannas och Alex bord.

K82
43
ED762
763
D1095
Kkn1096
-
6542
763
2
Kkn9853
K108
Ekn4
ED875
104
EDkn
Nord
Öst
Syd
Väst

Efter pass från Syd öppnade belgiske Väst med 1 stark , Nord klev in med 1 och Öst bjöd 1 . På Syds spärr 5 sa Väst ganska obegripligt dubbelt (om inte de spelar ”pass-double-inversion, men det sades de inte göra). Efter en viss fundering bjöd Öst 5 som Väst höjde.

När man ser alla kort hänger slammen på en mask av två och är alltså rätt bra (till skillnad från den ”rötslam” 6 man bjöd några brickor innan), men man kan ifrågasätta vägen.

Dessvärre blev en av våra spelare så irriterad att denne inte tillkallade TL (spelaren satt på andra sidan skärmen från tankepausen och är då den som enligt reglerna ska tillkalla TL vid ”break in tempo”) utan lämnade bordet - det var sista brickan. När vi sedan började röra oss mot TL undrade denne varför vi inte fastställt fakta vid bordet, något som förmodligen inte arbetar till vår fördel.

F ö bjöd svenskarna, riktigt bra och öste in tre (!) storslammar med bra kontroll, belgarna var i utgång på en av dem. Spelarna har all anledning att vara stolta över sin insats här, och vi fortsätter nu andra delen med gott mod.

Sidor

Anders Lundqvist
Bild för Anders Lundqvist

Spännande avslutning, som tyvärr gick åt fel håll. Begriper inte hur väst kunde undvika att bjuda sin fina spader på bricka 23. Det och en onödig extra straff på brickan därpå, blev en slags vändpunkt i matchen.

Sidor

Lisbeth Nilsson

Ja, och det usla försvarsspelet i 4 sp , när N lägger ner Hj Ess från AJx och P har Kx och trumf kvar.

Sidor

Mikael Grönkvist
Bild för Mikael Grönkvist

Anders Lundqvist skrev:


Spännande avslutning, som tyvärr gick åt fel håll. Begriper inte hur väst kunde undvika att bjuda sin fina spader på bricka 23. Det och en onödig extra straff på brickan därpå, blev en slags vändpunkt i matchen.

Glöm nu inte att du sett exakt alla kort. Det är väldigt lätt att kalla en extrabet i en gissningssituation ”onödig” men varför kunde det inte ha suttit 2-2 i ruter?

Lisbeth är också väldigt kritisk men Erik visste inte att spelföraren hade fyra hjärter vid bordet. Om han haft QTx istället hade hjA varit enda chansen att få honom att gå fel. Dessutom kunde det hindra partnern från att gå fel med KTx i hjärter.

Med det sagt tror jag att låg hjärter är bättre. Att kalla hjA för uselt är dock en klar överdrift, framförallt med spJ som potentiellt stick. Du ska inte skriva att belgaren spelade dåligt som inte ”bara” spelade spA och mer spader? Då är han ju hemma Smile

Sidor

Peter Backlund
Bild för Peter Backlund

Hjärter ess var väl inte fel.
Däremot var ”avblockeringen” av hjärter kung märklig.
Fortsättning med hjärter till kungen och klöver för promovering…

Peter

Sidor

Martin Löfgren

Precis så motiverade Erik sitt försvar. Det kan (även om det inte är så ofta) vara rätt att lägga Hj K (partner har AQx(x) och inte sp J. Att spela spader till Esset säger att man litar på att Hj knekt sitter rätt….

Svårt spel det här med många möjligheter. Ännu en anledning till att jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att kalla något för ”uselt”.

Sidor

Lisbeth Nilsson

Jo, ibland ser det enkelt ut vid datorn. Noterade att spelföraren kunde klarat kontraktet . Svenskarna borde kanske bjudit något. Men spännande var det i alla fall. Och många brickor var bra.

Sidor

Anders Lundqvist
Bild för Anders Lundqvist

Våra juniorer är jätteduktiga och har varit väldigt framgångsrika. Det är väl därför som man har höga förväntningar på dem. Alla bjuder/spelar mindre bra ibland. Möjligen fanns det en bra tanke med att inte bjuda in spader i bricka 23, men jag förstår den inte…

Sidor

Castor Mann

Att lägga låg hjärter från Kx är bara rätt om partnern hade KJ punkt från start. Om partner inte har spader J så går kontraktet alltid hem om jag lägger låg hj. Om partner har KJx i spader hade han inte vänt med hj A om han inte också har hj Q, för då hade han vänt med låg hj. Därför ska man alltså bara lägga låg hjärter den gången partner har J singel kvar (i vilket fall spelföraren redan spelat bort kontraktet 2 gånger genom att först stjäla klöver i stick 2 och sedan maskat i trumf). Kungen är rätt så fort partnern har hjQ vilket verkar sannolikare eftersom han inte så ofta lägger ner Esset utan damen. Därför står jag fast vid att min avblockering Ver korrekt. Sen tycker jag även att Erik gjorde rätt i att lägga ner hjärter ess eftersom han letar efter en uppercut. Dock vet han inte hur han ska spela in mig, hjärter kung eller ruter ess. Genom att lägga ner esset kan han få reda på det. Därför gjorde båda rätt och brickan var helt enkelt en otursbricka.

Sidor

Lisbeth Nilsson

Jo, ibland ser det enkelt ut vid datorn. Noterade att spelföraren kunde klarat kontraktet . Svenskarna borde kanske bjudit något. Men spännande var det i alla fall. Och många brickor var bra. Och ber om ursäkt för usel. Tycker vi har ett jättebra juniorgäng.

Sidor

Martin Löfgren

Mina egna tankar om sista segmentet:

18: Här var Castor och Erik inte förberedda på fortsättningen efter inklivet 2 efter 1 N (p) 2 (2 ). Vi hade innan diskuterat att X är UD (indikerar 4-korts S) och 2 visar 5-kortsfärg, så ”so far so good”. Man bör nu ha någon metod att finna ut det kombinerade hållet, men man försökte sig på någon form av ”syson” (3 frågar vidare…) i stället. På något sätt bör Nord kunna fråga efter håll (3 ?) och få nej (3 ) och då föreslå 3 NT med eget halvhåll. På 3 borde (?) 3 visa bättre färg, så höjningen verkar förnuftig. Trumfutspelet från Väst får inget pris (mer än av mig som höll på Sverige :-)).

19: Vet inte varför N lägger i ruter 10, längdmarkeringsläge? Tursamt gissade belgaren fel och så blev det en extra bet.

21: Bra av Erik att inte öppna med svaga 2 i zonen (deras Multi är 3-7…) med så dålig färg, bra att vara med på 4-läget. Vad belgarna sysslade med vid andra bordet vet endast de själva. Här var nog (?) ett exempel på att överdrivet klöverbjudande från Ö-V kanske t o m gör livet lättare för N-S?

22: Ser väldigt svårspelat ut efter ruter ut till Kung och duck. Bra av belgarna.

-23: Väst kan möjligen öppna med 1 , vilken han nog gjort om klöver Ess varit i hjärter. Att kliva in med 2 verkar rena nippran för mig efter partnerns pass och 2-över-1 (även om förhandspassad). Någon gång dubbelt, men för mig verkar korten kunna sitta för en riktig smäll i zonen när öppnaren har 4-kortslängd bakom. Här gjorde man heller ingen utgång (utan felförsvar) trots en magnifik hand hos partnern.

24 Borde Alex ha gissat rätt i ruter i 5 X? Naturligtvis, säger jag som sett alla korten :-). Fanns det något att gå på? Tvåa ut i stället för trea in.

25 Här gillar jag Alex och Sannas budgivning efter Syds 1 . Att UD:a med singel i objuden färg tilltalar mig inte (det gick bra denna gång) och att kliva in med en offshape-sang hade avslutat budgivningen denna gång. Man vill helst få ett ruterbud att UD:a, men S-A lyckades i alla fall. En dansk åskådare ville att man skulle kliva in med 1 och sedan bjuda … Kanske inte så dumt som det först låter…?

27 Näst sista chansen. Sanna kunde ha betat med spadervända, men satsade på att Väst skulle ha en hjärterhonnör i stället för den aktuella spaderkombinationen.

28 Bra bjudet att komma i 5 vid bägge borden. Erik tyckte sig ha korträkning med 24XX hos Öst - 52 eller 61? En oförsynt Öst kanske dock t o m lappkastar K med 3-kortsfärg. Enl Alex la han INTE spader nio när färgen spelades andra gången (vilket BBO visade) något som definitivt skulle göra masken mer attraktiv. Återigen lätt när man ser alla kort, dubblingen BRUKAR ju trots allt indikera kort klöver, men…

Så flera ”stolpar ut” men vad jag kan se inte utan motiv, jag såg en beslutsamhet och tankeverksamhet hos vårt lag som påminde om Samorin, men därefter inte riktigt kommit fram.

Jag ska gå igenom brickorna och sända till spelarna för analys och vad som kan förbättras. Det slarv och schabbel som präglade spelet i Finland och första dagen i Israel återkom lite i början av turneringen här, men jag tycker att laget kan vara stolt över insatsen i kvarten.

Over and out from Amsterdam och
Martin

Sidor

Lars Nilsson
Bild för Lars Nilsson

Tack f bra kommentarer Martin och beundran f den insats du gör. Detta var alltså U21 som har 6-7 år kvar innan de är för gamla för U26, så totalt en väldigt bra insats, de är ju nästan vinnare! Framtiden är ljus, och snart bankar ännu fler juniorer på Open-dörren.

Sidor

Peter Backlund
Bild för Peter Backlund

Castor!

Jag ber om ursäkt att jag använde ordet ”märklig”.
Jag kollade inte vem som var spelförare
utan trodde att HQTxx fanns på bordet.

Peter

Sidor

Peter Backlund
Bild för Peter Backlund

Martin!

En kommentar om bricka 24.
Jag tycker att Stridsvagnen borde ha maskat i ruter.
Der borde vara en win-win!
Om masken går tappar han bara en ruter
Om masken spricker har han en trumf att stjäla klöver med..

Bra kämpat i alla fall!

Peter

Sidor

Mikael Grönkvist
Bild för Mikael Grönkvist

Bricka 27 var inte alls bet även om Sanna vänder i spader. Spelföraren sätter i spQ och vips är färgen frusen. Om belgaren spelat så är dock en annan femma Smile

Sidor

Martin Löfgren

Fint med Peters och Mikaels kommentarer som naturligtvis är helt riktiga. Även om det är trist att ens egna (för snabba/ytliga) analyser brister är det givande att läsa det som folk som kan saker skriver. Man lär så länge man lever :-).

Sidor

Peter Backlund
Bild för Peter Backlund

Hej Martin!

Jag hittade ännu en poäng med den här brickan Bigsmile
Efter hjärter till ess, ruter ess och mera ruter borde Väst ha maskat (som jag skrev tidigare).
Fast efter ruter kung i tredje stck, kunde han ha spelat klöver till nian (oavsett vad Nord lägger)!

Svårare motspel hade nog varit att spela liten ruter i stick två.

Kom ihåg att det här inte är för att strö salt i såren!

Peter

Sidor

Martin Löfgren

Läckert!

Sidor

Castor Mann

Peter Backlund skrev:


Hej Martin!

Jag hittade ännu en poäng med den här brickan Bigsmile
Efter hjärter till ess, ruter ess och mera ruter borde Väst ha maskat (som jag skrev tidigare).
Fast efter ruter kung i tredje stck, kunde han ha spelat klöver till nian (oavsett vad Nord lägger)!

Svårare motspel hade nog varit att spela liten ruter i stick två.

Kom ihåg att det här inte är för att strö salt i såren!

Peter

Om man kollar på biddingen så ser det ut som att syd hat korthet i ruter eftersom han UD:ade. Att slå en mask i ruter safear för 2 bet vilket genererar en vinst på 3 imp. Om man toppar rutern går man en bet om den sitter 2-2 (vilket verkar troligt på biddingen) vinner man 8 imp och sitter den 3-1 torskar man 2 imp. Båda dessa alternativ innebär alltså antingen en vinst av 5 imp eller en förlust av 5 imp om man jämför med dom 3 imp man hade kunnat safea. Att spela klöver till 9 är bara rätt om det sitter JT framför (ca. 25%) men är fel så fort kl ess sitter rätt (lägre än 50% men betydligt högre än 25%). Att ducka från esset när man ser KQ9xxx i bordet är givet eftersom du ställer hela färgen om du tar esset. Du vet att spelföraren har 1 trumf kvar på handen så du kan inte förlora på att ducka. Därför skulle jag säga att Alex spelade bra både när han toppade rutern och när han spelade klöver mot kungen.

Sidor

Logga in för att kommentera