Forum » Allmänna diskussioner » IAF - Division 3

IAF - Division 3

74 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg

Sidor

Tuve Gustavsson
Bild för Tuve Gustavsson

Thomas Andersson skrev:


Tuve Gustavsson skrev:


Det är väl irrelevant fråga? Ska vi sitta och gissa hur ni vill ha er tävling arrangerad?

Tuve, från SBFs officiella Styrelseprotokoll 15/2 framgår (§139 b) att önskemål om annan starttid inkommit. Någon (arrangören?) har således ställt önskemålet till SBF eller TK. Samma någon har rimligen fått svar från samma SBF eller TK vad som gäller (citat: ”…spelar helt egna givar (framtagna av den lokala arrangören) och ingår inte i den centrala IAF-beräkningen…

Om SBF inte svarat såväl denne någon som arrangören (i det fall det är olika personer) håller jag med om att SBF ska ges kritik för det. Men det faktum att andra starttider använts tyder på att så inte är fallet, och det är i så fall rimligen denne någons uppgift att informera berörda personer om vad som gäller.

Tuve Gustavsson skrev:


Mårten skrev ju att han trodde att det var så, men han blev ju snabbt varse om sitt misstag.

Ja, det är inte alltid lätt att komma ihåg vad som sagts på ett styrelsemöte 7 månader tidigare - men det kan väl knappast SBF bära skuld för?

Det jag reagerade på var Henriks försök att finta med att säga att det absolut inte var nödvändigt att komma ihåg styrelseprotokollet från 7 månader sedan, eftersom allt stod glasklart på informationssidan om man också hade lite sunt förnuft. Det är detta jag motstrider. Hade man från förbundet sagt ”Det stämmer. Vi antog att ni kom ihåg det, så vi tänkte inte på att påminna er 7 månader efter.”

Sen det intressanta som jag anser finns förbättringspotential inom, är ju frågan ”Hur kan förbundet se över sina rutiner så att något liknande överhuvudtaget inte kommer att kunna hända igen?” Något slags failsafe tänkande tycker jag måste ha om man nu är så mån om sekretess med givar. Man kan ju också fråga sig varför jag fick givsamlingen som TL. Denna hade kunnat läckt av misstag, om jag t.ex forwardat meddelandet till någon spelare som frågar om någon information. Säger inte att detta vore rimligt situation, men det är ju sådana frågeställningar man måste reflektera över om man är mån över att allt ska bli rätt, eller hur?

Jag var själv inte med på mötet, men jag antar att S:t Erik förklarade att vi har två lag från Gotland som genom att starta 1 timme tidigare slipper övernatta. Menar ni på fullaste allvar då att dessa lag får för sig att det är lugnt, vi tar in på hotell istället. Eller att S:t Erik tvärvänder och kör över dessa lag? Man kan väl tycka att det är lika mycket erat ansvar att hålla koll på vad som då sagts för 7 månader sen. Eller har jag missat något? Men sen är det ju SBf som äger tävlingen, så yttersta ansvaret kommer väl alltid att ligga hos er tänker jag rent spontant? Alltså att det är eran ansvar att se till att allt som avviker från all officiell information i tävlingsbestämmelser osv, tydligt förmedlas även när det är dags för spel, så att era arrangörer inte av misstag glömt något som sagts? Annars vore det ju lämpligt att denna informationen skrivs in i reglerna för Allsvenskan också, tänker jag

Sidor

Tuve Gustavsson
Bild för Tuve Gustavsson

Henrik Johansson skrev:


Tuve, hur ska förbundet veta att ni inte ska ha någon givfil när ni ber förbundet skicka en givfil? St Erik bad förbundet skicka en givfil trots att ni borde ha varit medvetna om att ni inte skulle ha någon utan skulle ta fram egna givar. Där är felet.

Och om ni nu fick en givfil från förbundet så är det minsta man kan begära av er att ni faktiskt säkerställer med förbundet att den fil ni fått inte är samma fil som övriga fått, bara för att garantera att det inte blivit fel i kommunikationen någonstans eftersom ni vet att ni skall spela andra givar. Det är ungefär lika självklart som att man verifierar givarna inför varje halvlek så man inte tar spelar fel givar, vilket verkar ha fungerat dåligt på annan ort.

För att använda samma argument som dig själv tidigare: sunt förnuft.

Och absolut har vi bidragit till att misstaget skett. Den som behandlade mailen den dagen var kanske inte vaksam, precis som inte vi då?

Ett förslag skulle ju kunna vara att ni för ett lista på arrangörer som bett om dispens och inte ska ha någon givsamling. Om någon av dessa arrangörer sen ångrar sig, så får de ringa och förklara, eller berätta varför, i det mail man skickar för att be om givsamlingarna. Det är ju ni själva som använder ord som ”Sekretess”. Då är det väl lämpligt att ha en rutin som ser till att en obehörig arrangörsklubb får tag på sekretessbelagda materialet?

Jag kunde inte heller bry mig mindre om vems fel det var, egentligen. Jag förstår bara mentaliteten ”S:t Erik har klantat sig. Hoppas det blir bättre nästa gång”. Vi ska kunna klanta oss, och det ska ändå gå rätt till. Nästa gång kanske någon annan klubb klantar sig menar jag.

Sidor

Björn Sörling

Enda anledningen till varför det blivit fel den här gången är ju att båda parter felat. SBF kunde ha haft koll på att S:t Erik inte skulle ha haft givfiler och inte skickat dessa. S:t Erik kunde ha reagerat när man fick givfiler (som antagligen skickats i ett gemensamt mail även till de övriga brickläggarna i samma omgång).

Nu lär det förhoppningsvis dröja innan det händer igen, och de som var inblandade den här gången lär inte vara det nästa gång. Smile

Sen kan det ju vara en fiffig lösning att anpassa ett justerat schema mot det ordinarie schemat med en (halv) match förskjutning och på så sätt spela gemensamma brickor i majoriteten av halvlekarna ändå.

Sidor

Björn Ohlsson

Jag gillar IAF. Det är ett bra verktyg för att analysera sitt spel. Ibland, men allt för sällan, är det bra egot. Kortsiktigt så är variansen väldigt stor, men över 100+ brickor brukar det jämna ut sig.

Tyvärr så är det allt för ofta problem med fel spelf, utspel och resultat eller t.o.m bricka. Arrangörer har fel brickset, antingen helt fel givar eller i fel ordning. Det finns också säkerhetsrisker, även om jag inte är speciellt orolig. Totalt sett så är jag tveksam till att gemensamma brickor, mellan olika serier, är värt besväret. Det blir allt för ofta fel.

/B

Sidor

Åsa Andersson
Bild för Åsa Andersson

Första gången jag gjorde fel på mitt nya jobb och gick till chefen med en skamsen min och bad om ursäkt. Han tittade på mig och sade sedan: Om Du aldrig gör några fel så kommer jag att utgå från att Du aldrig gör något!

Problemet är ofta att man tycker att någon annan har ansvar för vad som sker. Jag kan tänka mig ett scenario:

A: Hej! Meddelar du förbundet vem som ska ha filerna till första omgången i Div III.
B: Visst, fixar det (hrm, filerna? Skulle vi inte ha bara ruterfiler denna gång, jaja jag beställer det som önskats)
C: Oj, ska S:T Erik ha brickfiler i alla fall. Ja, ja, de har väl ändrat sig.
D: Har jag fått brickfiler, trodde vi skulle fixa sådan själva, men då har det väl blivit ändrat.
I detta scenario har ingen gjort något fel, men ingen har ifrågasatt förändringen.

Vi gör fel, det måste få ske, det viktiga är att man lär sig och gör rätt nästa gång. Så att det finns plats för nya fel Giggle

Sidor

Börje Rudenstål
Bild för Börje Rudenstål

Johan Sylvan skrev:


Har nu försökt tyda denna tråd, har förmodligen inte helt förstått hela händelsekedjan dock…
Hursomhelst verkar Henrik anklaga S:t Erik medan de försöker försvara sig. Kan inte se det meningsfulla i detta, ingen på S:t Erik eller SBF har naturligtvis haft något UPPSÅT utan det som hänt är bara olyckligaomständigheter och kanske dåligt konsekvenstänk från några i ”kedjan” (verkar gälla både SBF och S:t Erik)
Är väl knappast aktuellt med någon bestraffning av någon part så denna pajkastning känns helt onödig iIMO.
Det viktiga är naturligtvis att SBF ändrar sina rutiner för att säkerställa(om möjligt) att något liknande inte KAN inträffa igen alldeles oavsett den mänskliga faktorn och Henriks åsikt om var gränsen för ”sunt förnuft” går. NATURLIGTVIS ska det sen räcka med att respektive arrangörer följer dessa instruktionersom ska vara glasklara och så heltäckande som möjligt.

Mvh Joppe

Bra Joppe, oavsett vem som gjort mest fel, blir jag lite (inte så lite) irriterad på Henriks eviga tjat på att de gjort rätt och S:t Erik fel, punkt slut!

Sidor

Lars-Göran Larsson

Du får ju tycka, irritera dig på vad du vill, men bra du sätter punkt slut för er, vi behöver ingen som uttyder andras inlägg - det var relevant svarat av H (tycker jag).

Sidor

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

Börje Rudenstål skrev:


Bra Joppe, oavsett vem som gjort mest fel, blir jag lite (inte så lite) irriterad på Henriks eviga tjat på att de gjort rätt och S:t Erik fel, punkt slut!

Jag blev lite, och inte så lite, irriterad på att bli idiotförklarad av Mårten när han hade helt fel i sak. Men du tycker det är helt i din ordning att man beter sig så? Mårten insinuerade att TK hade tagit ett korkat beslut (och hade TK tagit det beslutet hade han givetvis haft helt rätt, det hade varit ett korkat beslut),men eftersom TK inte tagit det beslutet utan ett helt annat beslut så tycker inte jag att TK fortjänar att bli idiotförklarade för något de inte gjort.

Sidor

Tommy Andersson
Bild för Tommy Andersson

Dagens IAF-resultat för division 3 finns på IAF

Så fort jag får korrekta filer från Örebro så kommer de också med i sammanräkningen.

Som vanligt så skickas korrigeringar till >>e-post

Sidor

Peggy Nyholm
Bild för Peggy Nyholm

Fel kort till de scorer vi spelat

Sidor

Eva Gunnarsson

Helt allvarligt hur svårt kan det vara ? Helst när det var fel först gången också , någon måste väl ha ansvar för att rätt brickor spelas i rätt ordning ?

Sidor

Anders Eriksson

Som sagt fel givar i Värmland.
Hade ett monster i spader EKD åttonde som väst på absolut sista given (#20). Tittat genom alla fem halvlekar jag spelat utan att se till de korten.

Sidor

Tommy Andersson
Bild för Tommy Andersson

Är det alla halvlekar som ska bort?

Sidor

Eva Gunnarsson

Tommy du får kolla med brickläggaren och tävlingsledaren i Värmland vi har ju ingen aning vad som hänt ? Vi vet bara att det är fel som vanligt men kanske är någon annan som gjort fel ?

Sidor

Tommy Gunnarsson

Inlove

Sidor

Peggy Nyholm
Bild för Peggy Nyholm

Alla halvlekar är fel

Sidor

Anders Eriksson

Som Peggy säger, allt verkar tokigt. Ser inte ens ut som att det är fel ordning utan helt andra givar?

Sidor

Tommy Andersson
Bild för Tommy Andersson

Då var Karlstad bortplockat från IAF samt några korrigeringar som kommit in.

Sidor

Anders Darle

Kan man göra en IAFberäkning på bara Karlstad heatet och lägga upp den på VDBs hemsida, om man hittar givfilerna lägga till dem i efterhand?

Sidor

Anders Eriksson

Jo lokala resultaten finns på KBKs dator.
Är filerna därifrån som Sofia skickat in centralt.

Sidor

Tore Mattsson

Resultaten på bricka 1 i match 7:1 ser fortfarande konstiga ut.
-430 ger -13 medan -450 ger -131.
Kan det stämma?

Sidor

Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson

Tore Mattsson skrev:


Resultaten på bricka 1 i match 7:1 ser fortfarande konstiga ut.
-430 ger -13 medan -450 ger -131.
Kan det stämma?

Ja, inte ett dugg konstigt.

Om du inte litar på ruter, som gjort beräkningen, kan du alltid kontrollräkna själv.

Sidor

Tore Mattsson

Ok jag tror dig Smile

Sidor

Nils Andersson

Det händer mycket konstigt vid bordet. Det kan vara utspel från fel hand, det kan vara revoker eller andra konstigheter. Kan vi inte ta den här iaf:en för vad den är. En service till deltagarna för hur de har presterat och ingen exakt vetenskap. När man ser iaf i fyrmanna tas det ju ingen hänsyn till att det är en beräkningsform som egentligen inte är anpassad till tävlingsformen.

Sidor

Björn Ohlsson

Tore Mattsson skrev:


Resultaten på bricka 1 i match 7:1 ser fortfarande konstiga ut.
-430 ger -13 medan -450 ger -131.
Kan det stämma?

-400 ger +100 XIMPs
-420/430 ger -12/13 XIMPs
-450 ger -131 XIMPs

Given spelades 130 ggr. Det verkar fullt rimligt att 1IMP ger ca 130 XIMPs.

/B

Sidor

Urban Björklund
Bild för Urban Björklund

Tommy Andersson skrev:


Dagens IAF-resultat för division 3 finns på IAF

Som vanligt så skickas korrigeringar till >>e-post

Hej,
Match 6:2 från Bollnäs är fortfarande inte inlagd.
Fixar du det Tommy… Yes

Sidor

Suzanne Lemborn

Hej!
Beklagar verkligen att det blev knas med IAF:en i Värmland Div. 3 igen. Vi har dock rett ut vad som gick snett eftersom det är viktigt för att försöka undvika framtida liknande misstag.

Tommy har skickat ut korrekta givar. Ingen skugga ska falla på honom.

Karlstad hade införskaffat en ny brickläggningsmaskin och det gick något snett i uppladdningen av filerna till denna, då filerna slumpgenererades istället för att behålla sitt ursprungliga innehåll.

Det är beklagligt förstås att det inte uppmärksammades, men det är nu klarlagt, och vi hoppas därför att det inte kommer att hända igen, samt att det kanske är en erfarenhet att dela med andra som är i faggorna att skaffa nya maskiner… var uppmärksamma! Kan det gå snett så gör det oftast det:)

Vi kommer dock även på ”mottagarsidan” av de inskickade filerna från arrangörerna, att se över våra rutiner om vi inte kan upptäcka dessa ”tokiga” resultat innan vi sammanställer dem i den totala IAF-en för divisionen. Återkommer om detta.

Än en gång… beklagar att det blev tokigt. Brickläggaren trodde ju förstås att det var korrekta givar som levererades till omgångens spel.

Mvh Suz Lemborn

Sidor

Anders Eriksson

Kan bara hålla med Suz och beklaga.
Efter en hel del grävande då Ruterfilerna inte fanns kvar på datorn samt dessutom ”fel” givfiler (de centrala givarna) använts i Ruter har jag nu sammanställt en lokal IAF för Div 3 Värmland som återfinns på Karlstads sidor. Tror det ska stämma med vad som faktiskt spelades, känner själv igen en del givar nu.

Div 3 Värmland
7 Halvlek 1 Halvlek 2
8 Halvlek 1 Halvlek 2
9 Halvlek 1 Halvlek 2

Sidor

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

En idé vore kanske att förbundet skickade med givsamlingen i pdf så att man kan verifiera att filen man har fått innehåller rätt brickor. Det blir även lättare för TL att säkerställa att man spelar rätt brickor i rätt match.

Ja det är en liten ökad säkerhetsrisk, men har man fått tag i mailet med brickfilen och man tänker fuska så spelar det nog ingen roll om givarna finns som pdf utöver brickfilen.

Sidor

Mikael Westerlund
Bild för Mikael Westerlund

Jag orkar bara inte läsa hela den här tråden så jag ber om ursäkt om jag bara upprepar vad någon annan sagt nu.

Mitt förslag för att undvika dessa (fullt rimliga) misstag så anser jag att man först kollar med ö-borna. Jag gissar att dom har det rejält mycket struligare än alla oss andra.
Först därefter så sätter man schemat.

I det fallet som diskuterats här i tråden så skulle alltså alla spelorter starta 1 timme tidigare (om jag förstått det rätt?)

Det anser jag är det absolut minsta vi kan göra för ö-borna.

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund

Sidor

Logga in för att kommentera