Forum » Allmänna diskussioner » En mahjonghistoria för att inte stjäla Peter Swenssons tråd

En mahjonghistoria för att inte stjäla Peter Swenssons tråd

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tomas Brenning
En mahjonghistoria för att inte stjäla Peter Swenssons tråd

Peter Swensson skrev:

https://www.svenskbridge.se/forum/allmänna-diskussioner/138517

En vän letar begagnade bridgebord. Han vill bygga dem till majhongbord, dvs vill klä om och bygga upp en liten kant runt.

Går det vilt till, med tanke på den uppbyggda kanten? Det låter mer som couronne Smile Jag har tyvärr inga bord att sälja, men för egen del löser vi problemet så här:

Vi kör lite lugnare mahjong hemma hos oss, så sarg behövs inte. En period använde vi en 70x70-skiva i melamin (den största jag kunde hitta på Bauhaus) som vi la på 80x80- bordet. Fullt acceptabelt, trots den lilla höjdskillnaden längs kanten.

Under pandemin fick skivan annat användningsområde som underlag för allehanda prylar (läs ”skräp som inte får plats någon annanstans”) ovanpå fussball-spelet, vilket gjorde att vi stod inför ett problem vid nästa mahjonghelg eftersom skräpet hade tagit över mitt kontor.

Lösningen blev mer primitiv men fungerade helt OK. Vid leverans av gods på EU-pallar får man ibland ett underlag i 3,2 mm masonit. Fram med klingan, dela på den 120x80 cm stora skivan så den blev 80x80 cm. Förutom lite trasiga kanter, och det faktum att fukt hade fått skivan att slå sig, fungerade det helt OK. Trots något lutande underlag här och var höll sig brickorna på plats.

Nästa steg blir kommer att bli ett besök på IKEA. För närvarande finns bordsskivan TROTTEN med dimensionen 80x80 cm. Det kommer att bli helt lysande.

För övrigt hade jag behövt ett bord med sarg när jag som liten lekte med mahjongbrickorna ute på landet. Självklart kunde man ställa brickorna som dominobrickor och låta dem fälla varandra, men det roligast var i alla fall konstruktion och demolering.

Med majoriteten av brickorna byggde jag ett tempel i ena änden av bordet. Tänk en oktagon av basbrickor, sedan stående brickor på det, sedan ytterligare en oktagon med liggande brickor, och till sist varv på varv med gradvis färre brickor och minskande diameter för att skapa ett tak. Kan för övrigt rekommenderas som kurs i hållfasthetslära.

I alla fall, byggfasen var endast en del. Sedan kom artilleriet fram Smile

Vi spelar alltså mahjong med varsitt 25 cm långt ställ i trä så inte brickorna faller så lätt. Jag har aldrig förstått att man kan spela utan ställ, men så spelades det i staden Kunming i Yunnan-provinsen där jag på ett torg snackade in mig i ett lokalt mahjongparti. Viss språkförbistring rådde, men handsignaler löste det mesta. Tack och lov pausade de sitt cashgame när den galna farangen klev in i bilden, annars hade jag nog varit pank i kinesiska yuan.

Nåväl, tillbaka till den demolerande tolvåringen på landet…

Om man lade en bricka ned, spände stället mellan händerna, och snärtade till, fick man attack mot templets bas. Mycket fascinerande för en nyfiken tolvåring kunde templet stå kvar både med ett, två och ibland tre bortskjutna ben.

Det häftiga skedde sedan när man ställde brickan upp och sköt med spetsiga sidan av stället. Då fick man en luftburen missil som lobbades in över tidigare raserade delar av templet och istället besköt taket. Även här kunde många bitar skjutas bort innan templet till slut föll ihop och Peter Swenssons kompis sarg kring bordet hade kunnat vara användbart.

I övrigt är jag pacifist…

Ola Brandborn

På tal om Mahjong, så är det här (nog) den finaste Mojänghand jag någonsin fått ihop. Den skarpögde ser också att jag precis kastat två röda drakar också…

Mahjong

Johan Wahlberg

Speciella bord, skivor, kanter…. Jag fattar inte ingenting.. Spelade mycket Mahjong som barn. Vid ett tillfälle spelade vi ett helt parti i sittbrunnen samtidigt som vi seglade spinnaker!

Logga in för att kommentera