Forum » Allmänna diskussioner » Sweden Sverige Svedala

Sweden Sverige Svedala

26 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Mats Nilsland
Sweden Sverige Svedala

Sverige är sig likt
I det nya riksmästerskapet på BBO finns en del märkliga bestämmelser och formuleringar. Vi kan börja med denna:

’Det är alltså de tio lag som skulle ha spelat i de vardera sex SM-lagsemifinalerna som har fått inbjudan.’

SBF borde veta att det är 10 semifinaler.

’Alla par måste ha fullständiga systemdeklarationer på svenska’ och det är då utskickat ett helt nytt formulär att fylla i för publicering på hemsidan. Vem bryr sig om att studera 118 pars systemdeklarationer inför en en-två-dagars tävling?

Kanske bakblåsarna? Nej, för du får inte lov att titta på i denna tävling. Har inte sett något om att spelarnas telefoner ska samlas in också, men det kanske kommer? 

Edit: Angående programmet: Matcher är planerade under hela lördagen fram till kvällen. SBF måste ha en reservplan, för det finns inte plats till lag framåt kvällarna och då kan det hända att vissa (många) matcher ej blir spelade

Edit igen: Detta inlägg var lite korkat skrivet, jag reagerade bara på att man skulle förbjuda åskådande på RM, vilket jag tror är fel taktik och också taskigt mot dem som gillar att följa våra elitspelare på bbo.

Björn Sörling

Min erfarenhet ang matcher på BBO säger mig att de stora problemen börjar efter kl 20. I så fall är den sista kvalmatchen i farozonen.

Carina Wademark
Bild för Carina Wademark

Mats Nilsland skrev:

’Det är alltså de tio lag som skulle ha spelat i de vardera sex SM-lagsemifinalerna som har fått inbjudan.’

SBF borde veta att det är 10 semifinaler

Den tar jag på mig lite …jag Kopierade texten från inbjudan till mikrosajten, men borde såklart ha reagerat på vad det stod och meddelat TK.

Tack för påpekandet jag har ändrat på mikrosajten

Mikael Grönkvist
Bild för Mikael Grönkvist

Mats Nilsland skrev:


Sverige är sig likt
I det nya riksmästerskapet på BBO finns en del märkliga bestämmelser och formuleringar.


Till skillnad från i tävlingen som du själv är med och arrangerar? Har man inga tävlingsbestämmelser (eller spelschema) finns det ju ingenting att klaga på Smile
Mårten Gustawsson

Mats Nilsland skrev:


’Alla par måste ha fullständiga systemdeklarationer på svenska’ och det är då utskickat ett helt nytt formulär att fylla i för publicering på hemsidan. Vem bryr sig om att studera 118 pars systemdeklarationer inför en en-två-dagars tävling?


Verkar självklart att när man möter ett par tar man upp just deras deklaration från SBf:s hemsida. De 117 andra deklarationerna får vänta.
Per Jephson

Nää… Sverige är sig inte likt…
Det är högst berättigat att fråga sig om den pågående BBO-tävlingen ( i mina och många andra lantisars ögon årets pseudohändelse, eftersom decenniet är ungt kan jag dock inte skriva ”årtiondets”…. vi har ju redan bevittnat hur Andy Murray servade hem Madrids GP från sofflocket och Karl-Petter Thorwaldssons brandtal inför en inbillad åhörarskara från en källare i LO-borgen) verkligen är kemiskt ren från IT-hjälpmedel….
Man kan däremot konstatera att förbundet höjer detta, på klämkäck svengelska kommenterade (till fromma för vad jag inbillar mig måste vara ett tvåsiffrigt antal internationella betraktare…) evenemang till skyarna…

Nu är det väl ändå dags för (vem eller varifrån framgår inte men en vild gissning är att vederbörande inte kommer från Jukkasjärvi eller Mellerud….) moderatorn att ta fram saxen..

Mats Nilsland

Vet inte riktigt hur man ska tolka svaren här. Jag tyckte att det är fel att hindra åskådare från att titta på det nya RM. Och att det onödigt med en separat systemdeklaration för en kort tävling. Det var inte min mening att trampa på ömma tår.

Mikael säger att jag arrangerar Fredins tävling, vilket är en nyhet för mig. Jag bara spelar.

Per Jephson’s inlägg är kryptiskt, men jag tolkar det som att han tror att det redan pågår fusk i Fredins tävling. Och Svengelska måste vara min ’blogg’ som egentligen inte var avsedd för SBFs hemsida.

Fredin får väl be om ursäkt för sitt undermåliga arrangemang, Linnea för att hon stöttar det och jag för att skriver fel saker på fel språk Smile

Conny Wahlgren
Bild för Conny Wahlgren

Jephsons inlägg är inte kryptiskt, det finns ingenting att begripa av det inlägget.

COW

Börje Rudenstål
Bild för Börje Rudenstål

Mats Nilsland skrev:


Per Jephson’s inlägg är kryptiskt, men jag tolkar det som att han tror att det redan pågår fusk i Fredins tävling.

Har sett en hel del av spelet i Fredins tävling och jag ser ingenting som pekar på att det förekommer fusk..

Stefan Andersson

Förstår inte heller varför man inte ska kunna bakblåsa RM.
Vore kul att titta.
mvh
Stefan

Ola Brandborn

Å ena sidan öppnar bakblåsmöjligheterna upp det lite för att fuska (men vill man fuska så finns det många andra sätt ändå).

Å andra sidan så är det mycket sannolikare att bli påkommet med eventuellt fusk om man har 100 ögon på sig som kan se hur ”genialiskt” man spelar.

Kjell Staffas

Väldigt mycket handlar om fusk och att vi ska förhindra det. Jag förstår att folk fuskar, jag har sett det obehagligt nära, men nog måste vi få bakblåsa RM om vi vill!?! Jag tror att det kommer förhindra eventuellt fusk. För övrigt vägrar jag tro att det finns mer än max ett eller två par som fuskar på den nivån. Så jävla ruttna är vi inte!?!

Per Jephson

Mitt inlägg var mer åt det oförlåtligt oförskämda hållet, här ser man vådan av att uttala sig på ett offentligt forum efter att ha dragit i sig några stänkare….
Förbehållslös ursäkt till Mats (det lilla jag har läst av hans rapporter är både fyndigt och pikant sarkastiskt), vad jag så kapitalt misslyckades med att poängtera är att Fredin-tävlingen framstår som en riksangelägenhet vilket i mina ögon är tämligen pretentiöst, att bakblåsa on-linebridge är för mig ett klent substitut för eget spel….
Just osäkerheten om huruvida fusk kan förekomma (eller via otillåtna medel ges möjlighet därtill..) tar dock Mats själv upp beträffande RM, jag feltolkar måhända hans resonemang i det avseendet…
att det förekommer vurpor och missförstånd i BBO-tävlingen kan inte heller utgöra en implicit garanti för fair play….

Mats Nilsland

Ja Per, jag tror att du feltolkar. Man kan inte helt förhindra fusk och i alla fall inte bara genom att förbjuda åskådare. Tvärtom är det bra, som andra också påpekar här, kan fler ögon vara bra. Men om du tolkar det som att jag tror att det förekommer i den aktuella tävlingen eller kommer att förekomma i RM så tror du fel.

Sedan tror jag det finns många som, till skillnad från dig, uppskattar att titta på bridge lika mycket som att spela själv, i varje fall nu när klubbarna är stängda.

Nils Andersson

Med tillåtna bakblåsare, lite lättare att fuska men mycket lättare att bli ertappad.

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Det vanligaste argumentet brukar vara att ”om några vill fuska kommer de att göra det ändå, de kan ju bara ringa varandra”.

Att ta ett sådant steg, där man aktivt kommer överens med partnern om att fuska, är (hoppas jag) så gott som oöverstigligt för de allra flesta bridgespelare.

Om det är öppet på bordet för åskådare, kan den enskilde spelaren väldigt enkelt ”hoppa in” i ett kritiskt läge, utan att den egna partnern har någon som helst aning om vad som händer. Jag hoppas verkligen att etiken och moralen bland våra spelare är högre än så, men den tröskeln är nog dessvärre lite lägre.

Förövrigt så kommer starten för kvalspelet att tidigareläggas en timme, så att vi förhoppningsvis slipper de värsta kapacitetsproblemen.

Mats Nilsland

Linnea Edlund skrev:


Om det är öppet på bordet för åskådare, kan den enskilde spelaren väldigt enkelt ”hoppa in” i ett kritiskt läge, utan att den egna partnern har någon som helst aning om vad som händer. Jag hoppas verkligen att etiken och moralen bland våra spelare är högre än så, men den tröskeln är nog dessvärre lite lägre.

Jag antar att du skriver det som försvar för att förbjuda publik, men så väldigt enkelt är det väl inte att fuska. BBO håller även koll på inloggningar från samma IP-nummer och anonyma inloggningar är nu oftast ej längre tillåtna, varför man då måste ha registrerat en användare till. Alltså planerat fusk, och det kommer vi inte åt ändå väl?

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

.. övertalningskampanj pågår om att tillåta bakspelare i alla fall i söndagens slutspel! Smile

Jag tänkte komma med lite motargument mot de tekniska delarna, men jag vill ju inte ge eventuella ondingar tips om hur de kommer förbi sådana enkla hinder. Bigsmile

Per Jephson

Det är naturligtvis alltid känsligt att ens våga föreslå att fusk förekommer, jag minns ju både Reese-Shapiroskandalen och de graverande bevis Anders Wirgren anförde visavi det blå laget…. det var extremt svårsmält för en stor beundrare av Belladonna, Garozzo och övriga italienare att förlika sig med. Jag gick länge och bar på en känsla av i det närmaste sorg, också en fullständigt irrationell ilska över Anders omsorgsfulla demaskering av mina ”hjältar”….
Det kan ju fortfarande finnas en och annan elitspelare som håller framgång högre än integritet…..

Ola Brandborn

Kan man inte lösa det hela med någon fördröjning (som man kan göra på Twitc), säg fem minuter eller så? Dvs bakblåsarna kan kolla på Twitch, och att ni då har ett litet tillåtna bakblåsare som spakar det tekniska?

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Alldeles strax kommer ny version av tävlingsbestämmelserna - publik kommer att tillåtas i matcherna på söndagen. Dock inte i grundspelet på lördagen.

”Någon” (jag tänker inte ta credd för detta) uttryckte sig så här klokt (och kanske lite långrandigt!) Wink

Ett av de huvudsakliga skälen till att inte tillåta publik i kvalet, är av samma kaliber som varför Ton Kooijman inte gillar att Running Scores visar givar och brickresultat under kvalet i Chairman’s, så länge som innevarande rond spelas. I första hand inte för att vi tror att några kommer att fuska (även om möjligheten öppnas upp, när det bara krävs ett par klick i en modern telefon för att se givarna vid ett toalettbesök), som att minimera grogrund för spekulationer och anklagelser, när någon gissar rätt åt vilket håll en mask ska slås, om en färg ska toppas eller maskas, om man ska bjuda en maskslam eller stenhård utgång, o s v.

Någon skrev på nätet: ”Ju fler ögon som tittar, desto lättare att upptäcka fusk.” Sant! Men inte alla rättgissningar eller tokigheter som råkar bli rätt är fusk - det börjar stinka först när ett antal ologiska aktioner (f f a från bra spelare) blir rätt oftare än fel. Problemet är bara, att de som tittar på, ser DEN HÄR enstaka aktionen - och vips, så är det ingen känd och/eller omtyckt spelare med synnerligen gott renommé som hittat helt rätt på några brickor, så kommer det i folkmun att heta att vederbörande måste ha haft dubbla konton och bakblåst sitt eget bord.

Utan möjlighet att bakblåsa det egna bordet, måste spelaren ju involvera inte bara partnern i myglet (vilket även om denne går med på det, heller inte alltid är tillräckligt) utan även lagkamrat vid andra bordet, t ex för att få reda på hela kortsitsen. Det är inte bara riskfyllt, utan kräver en rejäl portion arbetsinsats samtidigt som man själv är i full färd med att spela given. En kik via dubbelt konto är både enklare och mera effektivt.

Läs också gärna i EBU:s regler för onlinespel
https://www.ebu.co.uk/documents/competitions/regulations-and-conditions-of-contest/Online-match-regs-2020.pdf

Och om etik och moral på BBO!
https://www.ebu.co.uk/documents/laws-and-ethics/skyblue-book-2020.pdf

Philip Berggren

Ola Brandborn skrev:


Kan man inte lösa det hela med någon fördröjning (som man kan göra på Twitc), säg fem minuter eller så? Dvs bakblåsarna kan kolla på Twitch, och att ni då har ett litet tillåtna bakblåsare som spakar det tekniska?

Är det där ens möjligt rent tekniskt på BBO i lagmatcher?

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Apropå det Ola skriver så tror jag att det kanske finns en funktion för att lägga in en fördröjning av själva sändningen i Twitch - rent tekniskt så skulle man i så fall kunna göra så att den som håller i Twitch-sändningen sätter upp matchen. (Det går att sätta upp en match där man inte spelar själv). Då kan man ju dela enbart sin egen skärm, utan att ”vanliga dödliga” har chans att gå in på bordet och klicka sig runt.

Det skulle dock förta lite av det interaktiva nöjet att eventuella kommentarer ”halkar efter”, och man skulle i så fall behöva se till att det som visas är det långsammare bordet. Smile Alternativt ha stenkoll på vilka som är inne och kikar i twitch-sändningen.

Men jag kanske ska förtydliga också, jag tror inte att det är någon som skulle ha för avsikt att fuska, men slipper gärna eventuella spekulationer i det hela.

Ola Brandborn

Vad man gör är att man öppnar upp för TVÅ bakblåsare, en vid varje bord, som i sin tur sänder bordet på Twitch (med X minuters fördröjning) (eller den som satt upp bordet sänder bordet som Linnea sa). På Twitch finns en bra chatfunktion, så alla kan sitta där och tjata om brickan… Jag förstår inte vad Linnea menar att kommentarerna ”halkar efter” där?

Mats Nilsland

Antar att varje match arrangeras av lagen själva och då måste det framgå hur man gör sådant (enligt Ola’s förslag)

Philip Berggren

Mats Nilsland skrev:


Antar att varje match arrangeras av lagen själva och då måste det framgå hur man gör sådant (enligt Ola’s förslag)

Helt riktigt. Lagen startar/sätter upp sin egen match. Det är ingen automatiskt genererad match utan instruktioner kommer att finnas tillgängligt för respektive lag om hur man startar en match.

Logga in för att kommentera