Generella förbättringar och förbättrade klubbsidor

Den nya funktionaliteten på hemsidan innehåller bland annat Kontakt-, Forum- och Hjälp-knappar, notifieringsbollar, sidfot på klubbsidor, lite ny alias-funktionalitet, samt några felrättningar.

Här följer de generella ändringar som ingår i den nyligen utrullade versionen av hemsidan:

 1. Ändringar i knappraden högst upp på skärmen
 2. Notifieringsbollar har införts för Forum och Hjälp
 3. Ny knapp: Kontakt
 4. Ny knapp: Forum (bild på pratbubblor)
 5. Ny knapp: Hjälp (bild på frågetecken)
 6. Knappen Mitt konto har döpts om till Mina sidor

Det ingår också ett antal förbättringar av klubbsidorna:

 1. Klubbinfo och sidfot
 2. Nytt redigeringsalternativ: ”Sandlåda”
 3. Nytt redigeringsalternativ: Ändra författare
 4. Nytt redigeringsalternativ: Ändra datum och tid
 5. Klubbforum

Diverse alias är vad som gör hanteringen av klubbsidor flexibel. Här kommer förbättringarna som relaterar till alias:

 1. Alias: Ej rapporterade tävlingar visas nedanför spelade tävlingar
 2. Alias: Kommande tävlingar har ingen stor rubrik
 3. Alias: Spelade tävlingar har ingen stor rubrik
 4. Nytt alias: Mina tävlingar
 5. Nya alias: Klubbnyheter och Förbundsnyheter

Sedan kan du hitta några felrättningar på klubbsidorna:

 1. Felrättning: Visa tävling via Visa mer…
 2. SBF har tagits bort ur huvudmenyn
 3. Förbundets samarbetspartners är borttagna

Hittills har fem klubbar och distrikt skapat sina egna klubbsidor:

Ändringar i knappraden högst upp på skärmen

Denna har ändrats på flera sätt. De beskrivs i detalj nedan. Knapparna som har påverkats är:

Notifieringsbollar har införts för Forum och Hjälp

På knapparna Forum och Hjälp kan du se en röd boll med ett nummer. En sådan symbol indikerar att det har hänt något. I det förra fallet betyder det nya forumtrådar eller -svar. I det senare betyder det att en ny nyhet liksom denna har publicerats på Bridge-IT-minisajten.

Notifieringarna fungerar endast om du är inloggad.

Ny knapp: Kontakt

Denna leder till ”rätt” ställe beroende på var du befinner dig. Om du befinner dig på en klubbsida visas klubbens kontaktinformation, på gröna sidan visas förbundets kontaktinformation, och på någon av våra minisajter visas den kontaktinformation som gäller för den tävlingen eller händelsen.

Ny knapp: Forum (bild på pratbubblor)

Denna leder direkt till forumet. På sikt kommer Forum-länken i undermenyn på första sidan tas bort.

På knappen kan du se en röd notifieringsboll med ett nummer. Det indikerar hur många nya trådar och svar som finns sedan du läste forumet senast.

Ny knapp: Hjälp (bild på frågetecken)

Hjälp-knappen är till för att få en genväg till de kursavsnitt som finns publicerade. Vilken kurs du kommer till har att göra med var du befinner dig på sidan. Så här fungerar knappen (i prioritetsordning):

 1. Om en Bridge-IT-nyhet som denna har publicerats som du inte har läst, då visas en notifieringsboll, och du tas till Bridge-IT-nyhetsflödet.
 2. Om du befinner dig på gröna sidan kommer du till allmänna kursöversikten.
 3. Om du befinner dig i forumet kommer du till Kurs F - Forum.
 4. Om du befinner dig på en klubbsida kommer du till Kurs K - Klubbsidor.

Knappen Mitt konto har döpts om till Mina sidor

För närvarande leder knappen Mina sidor till en nästan tom sida som innehåller namn och adress. När vi börjar jobba mer med denna sida kommer till exempel de fem senast spelade tävlingarna att visas, och naturligtvis kommer information om mästarpoäng, handikapp och ranking att visas.

Klubbinfo och sidfot

Det har framkommit lite synpunkter på att alla sidor har Svenska Bridgeförbundets kontaktinformation i sidfoten. Det kommer att kvarstå, men på klubbsidorna kommer det nu att finnas dubbel sidfot, dels förbundets sidfot allra längst ned (på den röda bakgrunden), men även klubbens sidfot längst ned på den vita delen av sidan.

Sidfoten är information du själv redigerar. Klicka på INFO och därefter på fliken Redigera. Välj sedan fliken Klubbinfo. Här kan du mata in adress, telefonnummer och e-postadress. Denna information tillsammans med klubbnamnet visas sedan i sidfoten.

Om du vill kan du också ladda upp klubbens logotyp som sedan visas i stället för klubbnamnet i sidfoten.

Nytt redigeringsalternativ: ”Sandlåda”

En efterfrågad funktion på klubbsidorna är att kunna skriva en sida utan att för den skulle behöva publicera den. Detta kallar vi att placera sidan i sandlådan.

När du redigerar sidan ska du rulla ned längst ned. Bakom fliken Publiceringsalternativ kan du avmarkera alternativet Publicerad. Samma funktionalitet finns för nyheter.

När du vill väcka sidan till liv klickar du på Visa sidor i admin-menyn. Sedan letar du reda på sidan och redigerar den och aktiverar Publicerad-alternativet. Det kan också vara en god idé att uppdatera datum och tid som annars kommer att vara datum och tid när sidan ursprungligen skapades.

Den officiella dokumentationen är ännu inte uppdaterad.

Nytt redigeringsalternativ: Ändra författare

I vissa situationer är kan man vilja skriva en sida åt någon annan, till exempel om en av medlemmarna som inte har rättigheter att publicera har givit dig ett manus.

När du redigerar sidan ska du rulla längst ned. Bakom fliken Författarinformation kan du mata in den riktiga författarens medlemsnummer. Samma funktionalitet finns för nyheter.

Den officiella dokumentationen är ännu inte uppdaterad.

Nytt redigeringsalternativ: Ändra datum och tid

Det kan finnas lägen där du vill ange ett annat publiceringsdatum än det som sidan får vid ursprunglig publicering, till exempel om du har lagt sidan i sandlådan i väntan på publicering.

När du redigerar sidan ska du rulla längst ned. Bakom fliken Författarinformation kan du mata in önskat datum och tid. Samma funktionalitet finns för nyheter.

Den officiella dokumentationen är ännu inte uppdaterad.

Klubbforum

Än så länge finns inga klubbforum, men det är sådant som är under utveckling. Något en klubb kan använda ett klubbforum till är partnerförmedling. När väl klubbforumet är aktivt leder det säkert till många interna klubbdiskussioner.

Om klubben har ett klubbforum, då kommer Forum-knappen att leda till det forumet.

Alias: Ej rapporterade tävlingar visas nedanför spelade tävlingar

Ej rapporterade tävlingar visas nu under TÄVLING > Resultat. De tidigare helt obegripliga prestandaproblemen är nu lösta. Endast tävlingar de senaste 90 dagarna visas.

En fördel med detta är att det är enklare att rapportera tävlingen. I stället för att gå till gamla hemsidan väljer du nu TÄVLING > Resultat. Längst ned på sidan finns kvällens tävling i listan för ej rapporterade tävlingar. När du klickar på den kommer du till där du enkelt rapporterar din tävling.

Alias: Kommande tävlingar har ingen stor rubrik

Aliaset [tävling:kommande] har inte längre någon styckerubrik i fetstil. I stället visas texten ”KOMMANDE TÄVLINGAR” som rubrik i kolumnen för tävlingsnamn.

Det gör att du kanske vill lägga till en styckerubrik manuellt, eller kanske inte. Det beror helt och hållet på hur resten av sidan ser ut. Det kan vara så att du vill lägga till en ##-rubrik eller en ###-rubrik beroende på hur många rubriker sidan har.

När du klickar på TÄVLING > Kommande finns inte längre någon ##-rubrik ovanför tävlingslistan. Här rekommenderar vi att du låter det vara så.

Alias: Spelade tävlingar har ingen stor rubrik

Se Kommande tävlingar, fast för aliaset [tävling:spelade ] och kolumnrubriken ”SPELADE TÄVLINGAR”.

När du klickar på TÄVLING > Resultat finns inte längre någon ##-rubrik ovanför tävlingslistan. Här rekommenderar vi att du låter det vara så.

Nytt alias: Mina tävlingar

Det nya aliaset [tävling:mina] visar den inloggade medlemmens tävlingar. Detta kan du lägga på lämpligt ställe på dina klubbsidor.

Du kan också använda [tävling:mina-tävlingar] för samma funktionalitet.

Nya alias: Klubbnyheter och Förbundsnyheter

Det finns två nya alias som kan vara användbara till exempel på första sidan man kommer till på klubbsidorna:

 • [nyhet:klubb]
 • [nyhet:förbund]

I kombination ger de två aliasen en översikt över klubbens senaste nyheter samtidigt som förbundets senaste nyheter också visas.

Felrättning: Visa tävling via Visa mer…

Tidigare har fel genererats om man tittar på en tävlingslista (kommande eller spelade), klickar på Visa mer… och sedan klickar på en tävling.

Detta är nu åtgärdat.

SBF har tagits bort ur huvudmenyn

Flera klubbar tyckte att huvudmenyn på klubbsidorna tillhör klubben och inte förbundet. Därför har alternativet HEM (eller SBF) tagits bort från klubbsidornas huvudmeny.

Om man vill gå från en klubbsida till förbundets sidor kan man klicka på förbundets logotyp.

Förbundets samarbetspartners är borttagna

I de första versionerna av klubbsidor visades Svenska Bridgeförbundets samarbetspartners längst ned på alla klubbsidor. Dessa är nu borttagna.

På sikt kommer det att utvecklas funktionalitet för klubbarna att lägga in en lista med sponsorer eller samarbetspartners som då kommer att visas längst ned på sidan.