Matchens giv - Rond 9:1

Beslut under stress

Skalmans förlustmatch lämnade dem långt efter i tabellen: 105 mot Norrorts 123 och Harplinges 120. Därmed får man nog anta att antalet tänkbara vinnare reducerats till två.

En ständigt intressant fråga är hur läget i en match påverkar de beslut som tas och hur en bricka påverkar följande avgöranden. Visst, jag tror att det finns de som är bra på detta. Men ändå, beslut under stress är alltid mer känsliga. Det är därför vi alla spelar så bra när vi tittar på andra.

Ett exempel från matchen mellan Storsjöbygden och Lavec Smile:

E1075
ED10
D753
E2
D432
kn752
64
764
6
9
EK10982
Dkn1053
Kkn98
K8643
kn
K98
4
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Alla i zon

I slutna rummet bjöd sig Arne Larsson och Tobias Törnqvist till 6 ruter trots att Väst öppnat med 1. Bra gjort utifrån sunt förnuft och goda bedömningar.

Vid andra bordet gick budgivningen så här:

Väst
Nord
Öst
Syd
Fredin
Sandin
Sylvan
Karlsson
Pass
1N
Pass
2
Pass
2N
Pass
5
Pass
Pass
Pass

Alexander Sandin funderade en god stund efter partnerns 5. Jag är övertygad om att hans extremt fina hand skulle få honom att höja till slam nio gånger av tio – grabben är bevisligt begåvad.

Men nu var det så att han gjort en slarvig lapsus på brickan innan och gått bet i en utgång som i praktiken var hemma. Hur mycket blockerade det hans tänkande och självförtroende?

Jag diskuterade det här med Jan Wohlin på 60-talet och minns en formulering: du vet, alla gör misstag men de får inte smitta av sig. Kanske något att allmänt tänka på i Covid-tider?