Micke rapporterar 16 - Kampen om delisarna

Som bekant har vi två svenska lag i semifinal vid VM i Chennai. Det svenska framgångssagan för internationell landslagsbridge fortsätter med andra ord.

Efter att under helgen som gick mer eller mindre varit uträknade och som seniorerna gjorde sätta sig i ett underläge tidigt i matchen mot Australien för att sedan vända på steken och fullständigt pulverisera motståndet är fantastiska prestationer.

Men jag tror att det inte är någon slump. Dels är vi väldigt bra men det är också så att vi dels blivit så mycket bättre på att spela den här typen av KO matcher. Det ökade deltagandet på nationals i USA och spelet i vår egen Svenska Cupen och Chairmans Cup har alla format där vi lär oss handskas med cupspel på ett helt annat sätt. I början av 90-talet var det väldigt få svenska spelare som hade erfarenhet från sådant - det tror jag spelar roll till viss del.

Kämpa om delkontrakten för att vinnna sexor - sjuor är annars också en vinnande melodi. Se bara här på en giv med Eliasson - Östberg i farten på ena bordet och Morath - Bjerregård på det andra.

Bermuda Bowl
Chennai, Indien,
2015-10-05
kn6
Kkn1094
K762
62
ED97432
D82
108
7
K105
E763
ED4
kn103
8
5
kn953
EKD9854
Nord
Öst
Syd
Väst
3 +1
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Eliasson
Buchen
Östberg
Christie
1
Pass
1
1
2
Pass
Pass
2
Pass
3
3
3
Pass
Pass
Pass

Johnny Östberg hade väl en hand som de flesta rätt och slätt hade spärrbjudit med en gång, han valde en helt annat väg då han bjöd tre gånger och kämpade om kontraktet. Med en hjärter, två ruter och en synnerligen ihålig trumffärg såg det ju ut som en delikat uppgift.

Syd spelade ut hjärteress, och vände med trumf! Varför han inte tog för ruteress för att få så vad partnern skulle bekänna med står skrivet i stjärnorna. Spaderfem gick nu till åtta, knekt och dam. Tackar, tänkte säkert Östberg, som tog för spaderess och tre gånger klöver med rutersak från handen. Två hjärter och en trumf var allt han förlorade för 170 in.

Nord
Öst
Syd
Väst
3 =
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Klinger
Bjerregård
Haugie
Morath
1NT
Pass
2 1
Pass
Pass
3
Pass
Pass
3 2
Pass
Pass
Pass
1Naturligt
2Vi kämpar väl en gång…

Bjerregård fick två ronder klöver ut, med spadersak från öst på den andra. Väst skiftade till just spader som gick till ess varpå försvaret tog sin spaderstöld. Försvaret hade alltså just inlett med fyra stick och goda råd var nu dyra för Bjerregård.

Väst vände med en elak klöverdam, men Bjerregård stal högt med hjärterkung och maskade sedan ut östs hjärterdam för jämn hemgång då han kunde stjäla den sista rutern med bordets fjärde hjärter.

Det var 7 kämpa IMP till Sverige mot Australien då 14 brickor kvarstod i matchen. Ställningen var då 185-185 och matchen stod och vägde. Svenska seniorlaget fortsatte sedan med att notera en sexa, etta, femma, tolva, sjua, femma, etta innan australiensarna fick bokföra något på sin sida igen.

Idag fortsätter kampen vid de gröna borden i VM - fortsätt kämpa nu som ni gör så bra!