Minnesanteckningar UtbK 2024-03-24

Minnesanteckningar från SBF:s UTBK den 20 mars 2024. Möte på MS Teams.

Deltagare: Krister Ahlesved (KAH), Britt-Marie Warborn (BMW), Florence Fridén (FFR) Catharina Ahlesved (CAH), Björn Holm (BHO) och Micke Melander (MME).
Förhinder: Gullvi Högberg (GHÖ).

PDF-fil för utskrift

1. Öppnande av mötet

KAH hälsade alla välkomna till mötet och förklarade det för öppnat.

2. Föregående mötesanteckningar

Artikel Bridge-training.com
KAH rapporterade om vi kanske ska skapa några givar och lägga ut på hemsidan där nya kan gå in och provspela på egen hand för att aktivera. I övrigt ska redskapet för att kunna skapa givar läggas ut på utbildningssidan och material.
Beslutades: KAH arbetar vidare med frågan.

Utbildningsplan
MME rapporterade att planen är klar. UTBK är ok med planen, MK och TK måste godkänna sina delar innan hela paketet beslutas av styrelsen förslagsvis vid mötet i maj.
Beslutades: MME meddelar till styrelsen.

Tappat kort (nya problem)
Vi har kvar 5-6 problem som ännu inte är publicerade. Diskussion fördes dels om att ta fram nya dels att ställa frågan till Real Bridge.
Beslutades: KAH undersöker vad Real Bridges agenda är och om vi får nya därifrån.
Beslutades: Att använda klart de som finns. Vidare fördes diskussion om att använda Bridge-training.com för att skapa ”veckans problem” och två nivåer, lätta/svåra, som kan aktivera våra medlemmar på hemsidan.
Beslutades: Att KAH undersöker förutsättningarna för att göra det och eventuell prislapp. Tänkbart är att vi ber tidningen Bridge och Tommy Gullberg om tidigare producerat material för publicering.

3. Onlinekurs

Steg 3 CAH rapporterade att man genomfört fem tillfällen. Det är några problem med det tekniska att administrera det, när man inte har dubbla skärmar som lärare. Många deltagare är nöjda över innehåll och kurs och ett 40-tal deltagare är med vid kurstillfällena. En del deltagare är dock bara med på presentationen, sen träningsspelar de inte. Totalt är 48 anmälda.
KAH/CAH rapporterade att det är svårt att känna av nivån på spelare när man skapar bord för att träningsspela så att det blir någorlunda jämn nivå, vilket är enklare då man har haft livekurs efter några tillfällen. Summa summarum är det en lyckad utbildning som verkar fylla sin funktion.

Höstterminen 2024 Online Diskussion om att köra Steg 4 – kurs. Fundering på ämne: Slam. Diskussion om att komplettera med parallell nybörjarkurs, med kursstart i september. För att kunna köra parallella kurser behövs dock fler lärare sannolikt. Alla ombeds fundera över tänkbara kandidater.
Beslutades: Att CAH/KAH funderar vidare om steg 4 för senare beslut och att vi kör en nybörjarkurs i höst. KAH återkommer med kostnader, datum, lärare etc varpå MME tar fram inbjudan och ser till att det blir marknadsfört.

4. Bridgelärarutbildning

Åhus Steg 1
MME rapporterade om status för utbildningen den 6 april. Allt ser bra ut och vi kan nog räkna med 20-25 deltagare.
Beslutades: MME bokar in FFR på Hotell Vesterhavet och anpassad tågresa. BMW ansluter till Falkenberg (med bil) för gemensam avfärd.

Hallsberg Steg 1
KAH rapporterade att allt generellt är klart med Hallsberg. Inbjudan och all marknadsföring ska ut så snart vi är klara med Åhus.
Beslutades: MME verkställer.

Örebro Steg 2
MME rapporterade att allt klart med januari och ramprogrammet kring de tre utbildningarna. Den stora uppgiften just nu består i att ta fram agendapunkterna, innehållet som döljer sig under dem kan göras under hösten.
Beslutades: CAH/KAH tittar på innehållet i rubrikform och att MME tar fram inbjudan för alla tre inbjudningarna i maj (TK är dock klara) samt att det går ut i kända kanaler.
Beslutades: Personlig inbjudan ska skickas till alla med Steg 1 licens

5. Kortkurser

CAH rapporterade att FFR/GHÖ tillsammans har tittat på materialet och lämnat återkoppling till MLÖ som skriver. Arbetet går vidare, förutom att det är jättebra är det ett mycket digert material. CAH gör sitt bästa för att dels kommentera och dels banta det för att fokusera på uppgiften, då det tenderar att ”svälla ut” ibland.
Beslutades: Att MME ber MLÖ skickar över draft på några lektioner så att alla kan se hur det ser ut och analysera på egen kammare.

6. Hemsidan

MME rapporterade att tidigare beslutade planer är sjösatta och att Utbildning har en ny portal på www.svenskbridge.se med delvis nytt innehåll. Två av sidorna kvarstår att fixa till i det omedelbara. Det ena är ”Kurs spelare” och det andra ”Material”. Det återstår lite saneringsarbete då det finns delar som handlar om rekrytering som inte hör samman med rekrytering och just nu ligger på dessa sidor.
Beslutades: att MME kontaktar distriktsförbunden och ber dem att i sin tur ta in rapporter för höstens nybörjarkurser (helst direktrapport till kansliet@svenskbridge.se) så att vi har aktuella sidor till höstens kurser och fortsätter arbeta så halvårsvis.
Beslutades: Att alla klubbar ska raderas från listan som inte rapporterar in aktuella kurser.
Beslutades: Att MME ser över ”Materialsidan” och den information som ska finnas där handlar om röda materialet, gröna materialet, Nya bridgeskolan och Stockholms Bridgeskolas material. Förutom det ska sidan kompletteras med information om nämnda material som är hjälpmaterial till den som är lärare.

7. Övriga frågor

Diskussioner om budget för nästa år.
Beslutades: Att KAH lämnar in budgetförslag för 24/25. Budgeten baseras på ett fysiskt möte, två, tre eller fyra onlinekurser, två steg 1 utbildningar och en steg 2 utbildning. Sen finns diverse administrativa kostnader som kan handla om programmering av hemsida, leverans av diplom och liknande som kan föra med sig kostnader. Dessa får i sådana fall budgeteras hur de ekonomiansvariga så önskar.

Diskussioner om steg 3 utbildare Diskussion fördes om att fundera vidare på hur vi ska märka ut de personer i systemet med steg 1 och steg 2 som faktiskt är utbildare av bridgelärare. Exempelvis har vi hela utbildningskommittén som är eller har varit aktiva i denna process.
Beslutades: Att alla funderar vidare på om Steg 3 är en bra titel eller om de kanske bara ska heta Bridgelärare - Utbildare. Frågan tas upp på nytt vid nästa möte.

Diplom
Beslutades: Våra funktionärer ska uppmärksammas och viktigt att systemet går igång. MME meddelar kansliet.

Seminarier CAH rapporterade att Nya Bridgeskolan tagit fram årets program för Bridgefestivalen. MME kompletterade med att informationen är publicerad på hemsidan och under Bridgefestival 2024.

Tematräffarna KAH tog upp tematräff 2 som har rubriken ”Så här genomför vi vår kurs”. MME rapporterade om att tidsbrist gjort att han inte har hunnit återrapportera beslut fattade av MK under måndagen har kunnat levererats till onsdagen. MME fortsatte med att det är tre kommande tematräffar nr 1 är tänkt att vara mellan MK och synlighet, nr 2 är MK och UTBK samtidigt som nummer är 3 är mellan MK och TK. Viktigt att komma ihåg är att denna tematräff inte är en bridgelärarutbildning utan handlar om allt före, under och efter själva utbildningen.

Nästa möte
Beslutades: Att nästa möte blir den 15 maj, 10.00-11.30 på MS teams.

8. Mötets avslutande

KAH tackade alla för visat intresse och förklarade mötet avslutat.

Vid minnesanteckningarna MME 2024-03-20