Minnesanteckningar UtbK-möte mars 2023

Minnesanteckningar från SBF:s UTBK vid möte 30 mars 2023. Mötet ägde rum på Teams.

Deltagare: Krister Ahlesved (KAH), Florence Fridén (FFR), Brit-Marie Warborn (BMW), Björn Holm (BHO) och Micke Melander (MME)

PDF-för utskrift

1. Öppnande av mötet

KAH hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

2. Ordförande och notarie

Beslutades: Att KAH styr skutan och att MME noterar beslut.

3. Bridgelärarutbildning, Norrköping

MME rapporterade att vi 16:e mars genomförde den tredje bridgelärarutbildningen för året i Norrköping. Programmet var snarlikt det som tidigare genomförts i Varberg respektive Stockholm och förlöpte i stort som planerat. Om vi bortser från våra egna funktionärer har vi haft följande antal deltagare i de tre utbildningar som arrangerats: 19, 16 och nu senast 17. Det känns som väldigt lagom grupper och vi bör nog inte vara fler än 25 när dessa genomförs. Färre än 15 är inte heller att rekommendera.
I samband med att dokumentationen skickades ut bads det om kommentarer från utbildningen, några har inkommit, alla mycket positiva. För framtiden bör vi se över deltagaravgiften. Om målsättningen är att dessa utbildningar ska vara ”självfinansierande” så bör den kanske höjas med tanke på att vi inte verkar vara 20 deltagare.
Beslutades: Att MME skickar ut de sammanställda kommentarerna till UTBK.
Beslutades: Att lägga Norrköping till handlingarna.
Beslutades: Att KAH tar upp frågan vid nästa styrelsemöte om Bridgelärarutbildningarna ska vara fortsatt subventionerade eller om de ska vara ”självfinansierade”.

4. Bridgelärarutbildning, Gävle och framtid

Nästa utbildning ska äga rum i Gävle den 2 september. Vi kopierar de tidigare tre med lokala variationer som genomförts. Diskussion fördes om ev. Steg 2 utbildning och om vad innehåll skulle kunna vara. Förutom att tränga djupare in i nuvarande program skulle ett mer aktivt åsikts- och erfarenhetsutbyte mellan bridgelärarna kunna vara intressanta teman. Inga beslut fattades. Diskussion fördes om 90 minuters digitalt pedagogikseminarium.
Beslutades: Att KAH/CAH genomför Gävle-utbildningen tillsammans med personalstöd.
Beslutades: att genomföra ett första pedagogikseminarium söndag den 15 oktober med start 10.00. Et andra seminarium kommer genomföras i mars 2024. MME tar fram reklam och ser till att det marknadsförs.

5. Onlinekursen - Utvärdering – ev. fortsättningskurs – ev. träningsspel

KAH rapporterade att det är ett ”trögt projekt”. Vi har 21 deltagare just nu med utbildningen rullar på under ledning av Erik Fryklund. Respons från klubbarna har varit sådär och bara tre av dem har valt att bli medlemmar trots marknadsföring. Gruppen har en gång kvar och det har kommit frågor om fortsättning. BHO upplever också att det plötsligt inkommer en högre frekvens av frågor när det startar nästa gång. Diskussion fördes om träningsspel för de som gått kurs men att alla förbundets medlemmar bjuds in.
Beslutades: Att en fortsättningskurs genomförs till hösten med start i september. KAH samordnar med BHO och att MME tar fram reklamflyer efter information från KAH.
Beslutades: Att införa träningsspel vid några tillfällen under april-juni och att dessa är gratis. Arrangemanget öppnas för alla som vill deltaga över hela landet. BHO håller ihop det hela och KAH syr ihop uppgifter varvid vi tar fram marknadsföring. Tolv brickor per gång. Jourspelare kan komma att behövas.

6. Bridgefestivalen

CAH rapporterade om de seminarier som kommer göras vid Bridgefestivalen. En nyhet för året är att de kommer ske på Conventum Congress och inte som tidigare i Scandic Grands möteslokaler. MME kompletterade informationen med att förutom seminarier har vi ett paket till mindre rutinerade med handikappbrons, SM Par Nybörjare, Max klöver och ruter samt Stratabrons på kvällarna som borde paketeras för målgruppen på ett bättre sätt.

7. Hemsidan

Vår hemsida och menyalternativet utbildning har under längre tid varit föremål för diskussion och är högprioriterat då det är mycket svårt att hitta information där när sidorna helt saknas struktur. MME presenterade ny sajtkarta med upplägg för utbildningsdelarna.
Beslutades:Att anta förslaget om ny hemsida för utbildning och att vi har som målsättning att den ska vara i drift, augusti 2023.
Beslutades: Att KAH begär MME som resurs från verksamhetschefen för framtagandet av innehåll då det är en tidskrävande uppgift och mycket nytt måste skrivas.

8. Övningar från RealBridge

KAH rapporterade att RealBridge tagit fram 20:a enkla problem där man ställs inför en fråga och själv ska vara detektiv och lösa problemet. Bra tips till Bridgelärare och fina ”klura-på-problem” för mindre rutinerade. Beslutades: Att testa dem som veckans problem för publicering på hemsidan under 20 veckor, med start i juni 2023. Efter avslutad testperiod får det utvärderas och om det är av intresse fortsätter vi med det och skapar egna. RealBridge har dessutom redan nu utlovad att utkomma med 20 till problem inom snar framtid varför tid finns.
Beslutades: Att BHO är ansvarig för hemsidan.
Beslutades: Att de också kommer publiceras i bulletinen vid Bridgefestivalen

9. Minikurser

KAH rapporterade att inget hänt och frågan är fortsatt bordlagd.

10. Övriga frågor

Ett möte om att ta fram korta videofilmer som hjälpmedel har hållits. MME rapporterade om att en fråga kommer gå ut till förbunds kommittéer om man önskar den typen av pedagogiska hjälpmedel för sin egen verksamhet. Pedagogiska tips vid utlärning skulle kunna vara ett sådant. Sedan tidigare finns ett paket om fyra kortare filmer om MiniBridge som ligger på YouTube och är lite i samma stil.
Beslutades: Att nästa möte hålls live vid Bridgefestivalen onsdag 2 augusti och blir ett lunchmöte med start 11.30.

11. Mötets avslutande

KAH tackade för visat intresse och förklarade mötet avslutat.

MME 20230330