Mickes Bridge - Vecka 31, 2016

  • Sabine Auken gick hem i lillslam

Sedan sist har sommarmästerskapen i USA spelats. Vinnare av den mest prestigefyllda tävlingen Spingold blev lag Fleisher. Varför vann då just de i ett startfält på över 90 lag?

Jo, Fleisher vann förmodligen Spingold på grund av att de förfogar över tre klart kompetenta par. Sponsorn Marty Fleisher är en av de individuellt skickligaste sponsorerna och bildar tillsammans med veteranen Chip Martel ett stabilt par som brukar prestera bättre än motståndarnas sponsorpar. Till detta har man också Joe Grue - Brad Moss, ett par som spelar väldigt snabb och aggressiv bridge och som därmed tvingar fram misstag hos motståndarna. Det tredje paret är (numer) tyska Sabine Auken - Roy Welland som också spelar en aggressiv bridge. Paret använder sig ofta av reläbudgivningar där den spelförande handen inte avslöjar något om sin fördelning för motståndarna. På dagens giv från vårens Vanderbilt får vi se dem i aktion när de bjöd och spelade hem en slam med 22 hp tillsammans:

Dkn8
EK10982
985
4
E
kn764
E43
ED1062
K10543
D3
Dkn72
75
9762
5
K106
Kkn983
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Welland
Duboin
Auken
Zia
Pass
Pass
2 1
3
3
4 2
Pass
6 3
Pass
Pass
Pass
1 Svag tvåöppning
2 Bra klöverhöjning
3 !!

Giorgio Duboin spärrade så gott han kunde i tredje hand när han öppnade med en svag tvåöppning på sin öppningshand. Auken klev in med 3 och Zia höjde till 3 för att ta bort möjligheterna till en hållfråga. På Wellands hand hade nog de flesta nu nöjt sig med en höjning till 5 men han kostade på sig att bjuda 4 för att visa en bra höjning eftersom han var passad i förhand och inte tyckte att han gärna kunde ha så mycket bättre kort än så här. Med en partner som nu var prickad med kort hjärter (kanske till med renons?) trodde Auken nu att slam skulle vara klart spelbart och hoppade därför hela vägen till 6, ett kontrakt som varit riktigt bra om partnern ”bara” haft Q till de övriga honnörerna.

Q till Duboins kung följdes av spaderskift som Auken vann på handen. Två varv trumf tog hand om den färgen och nu följdes tre hjärterstölder på bordet och två spaderstölder på handen till följande slutläge:

-
E
985
-
-
-
E43
10
10
-
Dkn7
-
9
-
K106
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen

Eftersom spaderhotet nu var isolerat till Syds hand kunde Auken spela ruter till handens ess och ta för T. Med QJ var stackars Zia nu skvisad och fick välja mellan att ge bort hemgången i spader eller ruter!

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge