Mickes Bridge - Vecka 25, 2016

  • Det öppna silverlaget

EM i Budapest har nu avslutats och för svensk del blev det stor succé. Silver för både öppna laget och veteranerna samtidigt som damerna klarade en VM-plats till nästa år.

Mer om mästerskapet hittar du på annan plats och jag nöjer mig istället med att rapportera om två av de större inkomsterna i form av dubblade straffar för svensk del:

E1073
K876
9
kn1076
K2
kn1032
kn832
E98
Dkn8654
-
E1064
KD2
9
ED954
KD75
543
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Manno
Nyström
Di Franco
Upmark
1
Pass
2NT 1
3
4 2
4
5
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass
1 Invit till utgång med minst fyra hjärter
2 Utspelsvisande/Ber partnern fatta ett klokt beslut över 4

Efter tre brickor i matchen mot Italien slet svenskarna åt sig ledningen och släppte sedan aldrig ifrån sig den igen. De tre sista brickorna i matchen blev det dock lite skakigt när italienarna plockade in 5 imp och 6 imp innan dagens giv lades på bordet. I slutna rummet bjöd sig Nord-Syd också till 4 efter en liknande budgivning men Öst-Väst dubblade (kanske för att det var kravtempo som gällde efter inledningen). Ett övertrick var billigt i ozon, framförallt som motståndarna inte redubblade. Det såg dock ut som att Sverige skulle förlora given om inget oväntat hände i slutna rummet, vilket det gjorde.

Det ser ut som att Andrea Manno plockade fram 4 för att tipsa partnern om ett alternativt utspel till hjärtern men det var svårt för Massiliano Di Franco att veta. Med anpassning i ruter och bra kort för övrigt bjöd han därför 5 över motståndarnas 4, något som han fick ångra när Fredrik Nyström dubblade och svenskarna spelade perfekt försvar. Ruter ut till esset följdes av 4 till stöld och klöver i vända. Efter A spelade spelföraren J till handens ess och mer hjärter men Nyström kunde vinna med kungen, spela in Johan UpmarkK och få en andra ruterstöld. Q och A gav försvaret stick sex och sju och i zonen innebar de fem beten 1400 poäng. 12 imp till Sverige istället för en sving till Italien, bättre än vad man vågade hoppas på som åskådare!

En andra giv på samma tema kommer från matchen mellan de svenska veteranerna och Danmark:

ED
E109874
8
EKD9
Kkn2
Dkn632
kn
8643
10987643
K5
D109
2
5
-
EK765432
kn1075
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Östberg
Nielsen
Eliasson
Boesgaard
2 1
5
6
Pass
Pass
Pass
1 Svag tvåöppning

Den danske Syd valde att öppna med två svaga spader trots halvdan spaderkvalitet eftersom färgen trots allt var på sju kort. Jonny Östberg höll inte igen när han nu tryckte i med hela 5. Med 8-4-fördelning var det budet dock helt förståeligt eftersom han inte hade någon aning om det var motståndarna eller hans egen sida som klarade högsta kontraktet. När Nord nu tog en chans på 6 snarare än att ta sina säkra pengar i 5 dubbelt skulle han spela ut mot lillslam.

Med hjärterrenons vore det trevligt att få in partnern så att han skulle kunna leverera en stöld. Den färg där det skulle krävas minst av partnern för detta var ruter så snarare än att spela ut A (eller K) drog han i den färgen! Vi kan bara gissa oss till hur dåligt han mådde när han såg spelföraren vinna första stick med Q eftersom K eller JTxx hos partnern nu innebar att han släppt hem slammen. Dessbättre för svensk del och Jonnys hälsa plockade partnern fram två trumfstick för beten och 14 imp mot 800 i 5 dubbelt vid andra bordet.

Största inbetalningen på korten fick de svenska damerna:

Väst
Nord
Öst
Syd
Pepic
I. Grönkvist
Zoranovic
C. Rimstedt
3
5
6
Pass
Pass
7 1
Dbl
Pass
Pass
Pass
1 Minst två klöver
2 Invit till utgång

Cecilia Rimstedt öppnade en nivå högre vilket gjorde det svårare för Ida Grönkvist att nöja sig med att dubbla 5. Över hennes 6 orkade dock serbiska Selena Pepic inte passa utan hon bjöd igen. När hon sedan inte insåg att det skulle vara mycket bättre att spela ruter med så många fler kort i den färgen måste Ida ha trott att julafton kommit väldigt tidigt i år. När kontraktet gick hela nio straff efter en mindre lyckad spelföring innebar det en inkomst på 2600 poäng! När 4 av någon outgrundlig anledning gick bet vid andra bordet blev det en sving på hela 21 imp till Sverige.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge