Mickes Bridge - Vecka 23, 2016

  • Mikael Rimstedt bjöd på femläget

Sedan sist har JSM-lag avgjorts i Yxnerum. Vinnare blev lag Ekenboda trots att man var lite sega ur startblocken.

Vi säger grattis till Simon Ekenberg - Ola Rimstedt och Erik Hansson - Castor Mann. För de sistnämnda var det första guldet medan Ola och Simon redan har samlat på sig ett par. En av de mest intressanta brickorna i tävlingen var denna, där det fanns en chans att bjuda psykologiskt:

9754
9
kn1087654
3
kn106
EKD
K92
Kkn105
EKD
kn64
E3
D9874
832
1087532
D
E62
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
M. Rimstedt
Gullberg
Hult
M. Grönkvist
4
Dbl 1
5
5
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass
1 Upplysningsdubbling

Daniel Gullbergs spärröppning var långt ifrån klassisk med tanke på att ruterfärgen inte var särskilt bra och han dessutom hade en fyrkorts högfärg vid sidan av. I första hand ozon mot zon gäller dock inte samma regler som annars för spärröppningar eftersom man nu har betydligt mycket mer att vinna på att sätta käppar i hjulet för sina motståndare. Simon Hult hade visserligen en helt balanserad hand men kände sig tvingad att agera med så här bra kort och upplysningsdubblade vilket gav mig ett intressant budläge. Jag trodde inte att 5 skulle ha några chanser då det såg ut som att vi hade ett par hjärter- och klöverförlorare även om trumfen skulle vara solid, vilket var långt ifrån säkert eftersom jag sett min partners spärröppningar tidigare. Någon bet i 5 skulle dock kunna vara en billig försäkring mot att 4/4 skulle gå hem om någon av motståndarna var renons i ruter eller om Väst bara hade två spader så jag höjde till utgång ändå. Dessutom hade jag nu chansen att motståndarna skulle göra fel och bjuda över vilket var precis vad som hände. 5 var ett tveksamt bud men Mikael Rimstedt kunde inte hålla sig från att bjuda med sexkortshjärter och singelruter. Med tanke på att det knappast skulle bli några övertrick i 5 dubblade jag på vägen ut med förhoppningen om att kunna ta in 500 poäng.

Så blev det också. Klöverutspelet gick till knekt, dam och ess och spelföraren drog sedan ut trumfen i tre drag. Daniel sakade 8 följt av 7 (J hade nog varit bättre som första sak) vilket borde visa ett udda antal ruter. När spelföraren följde upp med låg ruter mot handen gick jag därför upp med A och fällde något överraskande Q hos Väst. AKQ stod upp och kontraktet hade därmed gått två bet för 500 in och en liten vinstbricka.

Vid ett annat bord gick budgivningen likadant men Syd dubblade inte 5. Här duckade Syd J och la också lågt efter uttrumfningen när Väst spelade ruter mot handen. Utan ingång till att stjäla en ruter och inkassera K för sitt elfte stick fick spelföraren istället spela alla sina trumf och A till detta slutläge:

97
-
kn10
-
kn
-
K
K10
EK
-
E
D9
832
-
-
6
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Ö-V i zonen

Syd har ett kort för mycket i diagrammet och var tvungen att gå ifrån en spaderhonnör för att inte släppa hem kontraktet direkt. Väst kunde dock nu spela spader och peta in Syd för en klöverfavör efter A och A - jämn hemgång och uppenbarligen var det korrekt att inte dubbla.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge