Mickes Bridge - Vecka 13, 2016

White House Junior Internationals är nu över för svensk del. Ett stabilt kval följdes av vinst i kvartsfinalen mot Tyskland innan Holland Blå blev för svåra i semifinalen.

White House som tävlingen kallas är den tävling som efter de officiella mästerskapen rankas högst. Sverige representerades av Simon Ekenberg - Simon Hult och Daniel Gullberg - Mikael Grönkvist och hade på förhand förstås hoppats på att få spela final, men så blev det alltså inte. Två givar från kvalet var dessa, en där jag hittade rätt spelplan och en där jag inte gjorde det:

642
75
93
EKD854
Kkn953
96
ED862
6
E
EKkn1043
kn74
1032
D1087
D82
K105
kn97
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Mendes de Léon
Gullberg
Sprinkhuizen
M. Grönkvist
Pass
1 1
1
3 2
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 Minst tvåkortsklöver
2 Utgångskrav med bra färg på minst sex kort

Daniels öppningsbud är av typen ”testa inte det här hemma”, framförallt inte i andra hand i zonen. Här fungerade det dock ypperligt eftersom Öst inte hade något tvåfärgsvisande bud att ta till över en klöver som kunde vara på två kort. Hans inkliv på 1 gav mig tillgång till ett hopp till 3 som utgångskrav med en bra färg på minst sex kort, ett bud som fungerar bra i störd budgivning om man vill spela bud i ny färg på tvåläget som okrav. Vi spelar visserligen med överföringar men det är ändå bra att ha ett bud som avlastar 2.

Väst hade visserligen fyrstöd till sin partner men med sämsta möjliga fördelning och motståndare som var i en utgångskrävande budgivning såg det inte ut som att det var någon större vits att bjuda 3. Han passade därför och Öst-Väst hade nu missat chansen att offra sig i 4 som bara går en bet.

4 gick dock bet vid ett par bord, till exempel där Norge spelade försvar. Spaderutspel till esset följdes av en ruter som Öst vann för att skifta till sin singelklöver. En hjärtermask innebar att Väst kunde ge sin partner en klöverstöld och A gav beten. Jag plockade därför fram en klassisk spelföring, som tagen från en bok, för att få så bra chanser som möjligt till hemgång. Spelar man AK riskerar man att förlora ett hjärter- och tre ruterstick men om man förlorar sitt hjärterstick medan man har en trumf kvar på bordet kan man stjäla den tredje rutern där. Därför spelade jag J från handen i andra stick! Väst tänkte ett tag men tog till slut för Q och skiftade till klöver i hopp om att jag skulle ha singelklöver på handen och att mina kommunikationer skulle brytas. Med aktuell sits kunde jag dock dra ut trumfen och saka mina tre ruter på klövern för två övertrick. Simon och Simon bjöd 4 vid andra bordet och Nord-Syd valde då att bjuda 5 som dubblades. Spelföraren var chanslös från start och gick två bet när han spelade klöver till bordet för att slå sin hjärtermask. +500 till våra +680 gav 15 imp och bidrog till 20-0 i matchen. Detta var i matchen mot Holland Blå och trots storseger i kvalet blev det alltså förlust i semifinalen mot samma lag.

D654
K10
Kkn7543
K
EK1087
kn5
D2
7653
932
64
E10
D109842
kn
ED98732
987
Ekn
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
M. Grönkvist
Overvelde
Gullberg
Nijssen
Pass
1
2
Dbl
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Om Daniel Gullberg bjudit 2 hade det varit okrav men med dubbelhjärter valde han en dubbling för att hålla öppet för att spela 2 om jag bjöd om min färg. Med sjukortsfärg och en spelstark hand utan bortkastade honnörer framför inklivshandens ruterfärg hoppade jag dock till 3 för att invitera till en utgång - en invit som Daniel inte var sen att acceptera.

Nord spelade ut spader och jag valde att hoppas på att försvaret skulle låta mig få en ruterstöld eller att hjärtern skulle lösa sig utan förlorare och tog för AK med klöversak innan jag spelade låg ruter från bordet. Syd kom in på T och skiftade i trumf och jag testade esset eftersom Nord ändå varit inne i budgivningen och därför borde vara favorit till att ha kungen. När K inte föll var jag nu bet eftersom Syd kunde spela mer trumf inne på A. Vid andra bordet gick spelet precis likadant så det blev en likabricka som ingen tänkte så mycket mer på.

Efter spelet dök så given upp på näthinnan - hade jag kunnat spela hem 4? Svaret uppenbarade sig ganska snabbt, det hade jag! Med tanke på att Nord inte spelade ut ruter och inte heller klöver borde Syd ha en honnör i båda lågfärgerna. För att ha till sitt inkliv borde Nord nu ha K och förmodligen även Q. Därför borde jag ha lagt lågt från bordet i första stick och följt upp med hjärter mot bordet. Nord kan gå upp med K om han vill eller lägga lågt, jag kommer oavsett åt att saka klöver och eventuellt också en ruter (om jag inte får stjäla för J) på AK. På så sätt går jag hem i mitt kontrakt och tjänar 12 imp till laget. Min spelplan är dock bättre om Nord har K-singel och Syd Q - i sådant fall spelar försvaret tre varv ruter inne på Q och promoverar på så sätt ett trumfstick åt endera handen. Den föreslagna spelplanen har dock bättre chanser på hemgång och har dessutom fördelen att den fungerar med aktuell sits.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge