Mickes Bridge - Vecka 11, 2016

DM-lag i Stockholm spelades förra helgen och det blev seger för lag Juniorerna med Olle Wademark - Jan Selberg och Daniel Gullberg - Mikael Grönkvist.

I sista matchen mötte man Bromölla BK som dock inte hade en enda spelare tillhörandes Stockholmsdistriktet och som därmed bara slogs om en plats i SM-semifinalerna. Tvåa blev därför istället fjolårsmästarna Östberg med Hammershark på tredje plats.

Jag bjuder den här veckan på två vilda givar från kvalet i tävlingen:

98
kn8
Ekn32
Dkn543
E
EK43
D875
E987
KDkn7432
D97652
-
-
1065
10
K10964
K1062
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Wiberg
Gullberg
Almgren
M. Grönkvist
Pass
Pass
1 1
3 2
Pass
3NT
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 Minst trekortsklöver
2 Minst 5-5 i högfärgerna, bättre kort än 2 hade visat

När hade du senast en hand med två stycken renonser? Jag kommer inte ihåg när det inträffade mig förra gången men här fick jag alltså tillfälle att försöka göra den här extrema handen rättvisa. Efter Östs klöveröppning hade jag att välja mellan 2 för att visa en sämre hand med båda högfärgerna och 3 som en bättre hand. Honnörsmässigt var min hand inte särskilt stark, så kanske hade 2 varit mer klädsamt för att sedan återkomma med ett utgångsbud i någon av högfärgerna. Jag valde dock 3 och fick strax efteråt korrigera partnerns slutbudsförslag, 3NT, till 4. Väst spelade ut T och Öst vann de två första sticken för att spela en tredje hjärter. När Väst något oturligt för min sida hade T gick jag nu en bet i utgången.

Vid andra bordet klev Syd in med 1 över 1 och hörde sedan aldrig av sig mer! Öst-Väst överbjöd sina kort en del och kom i 3NT, ett kontrakt som garanterat gått hem om inte Öst haft A-singel eftersom man nu inte kunde bryta försvarets kommunikationer. Tre bet gav motståndarna 9 imp.

Även vid många andra bord var Syd ofantligt blyg och lade sig under utgång. Eftersom handen klarar av 4 mot fyra hackor i hjärter och 4 mot tre hackor i spader är det inte rimligt att försöka stanna under 4 i högfärg eftersom partnern aldrig kommer att kunna bjuda utgång med 0 hp. Dessutom kan det mycket väl vara så att motståndarna klarar ett högt kontrakt, framförallt när partnern är förhandspassad. Att se till att komma i 4 var alltså förlorande den här gången men garanterat rätt i längden. Eftersom det lär dröja innan man plockar upp en liknande hand igen kommer man inte få chansen att göra rätt i motsvarande läge än på ett tag.

Giv nummer två dök upp i nästa match:

D843
6
kn975
kn943
5
KD97
6432
K862
72
E3
KD108
ED1075
EKkn1096
kn108542
E
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Väst
Nord
Öst
Syd
M. Grönkvist
Gustawsson
Gullberg
Bremark
Pass
Pass
1NT
2 1
Pass
2
Pass
4 2
Pass
4
Pass
4NT 3
Pass
5 4
Pass
5 5
Pass
6 6
1 Nilslands 2, minst 5-4 i högfärgerna åt något håll
2 Splinter, kort klöver
3 RKC 1430
4 Ett eller fyra ess av fem
5 Har du Q?
6 Ja, men inget mer att visa upp

Leif Bremark valde en något atypisk sangöppning med kanske lite väl klena högfärger men fördelen var nu att han hade visat handens styrka med ett bud och slapp krånga till det för sig senare. Jag hade att välja mellan 2 som entydigt visandes högfärgerna och att kliva in med 2NT för att visa båda lågfärgerna eller en stark tvåfärgshand med vilka två färger som helst. För att inte krångla till budgivningen valde jag 2 eftersom jag då visat vilka två färger jag hade på en gång.

Överraskande nog svarade Daniel Gullberg nu 2, visandes fyra hjärter eller tre hjärter och en spader (för att undvika att få spela på 5-1 i spader med 4-3 i hjärter). Från att ha varit inställd på att spela rätt utgång siktade jag nu in mig på att spela slam! Om man utgår från att spadern löser sig utan tapp (troligt när partnern föredrog hjärtern) behövde jag nu ”bara” två hjärterhonnörer för att 6 skulle ha bra chanser. Jag hade kunnat bjuda 5 som ”Exclusion Blackwood” - essfråga med klöverrenons så att inte A räknas med i svaret. Problemet med den planen är dock att jag inte kan fråga efter Q, ett kort som förmodligen kommer att behövas för att 6 ska vara en bra slam. Istället hoppade jag till 4 som splinter för att sedan essfråga över partnerns nedgång med 4. Om Daniel haft A hade han inte räknat med det nu heller eftersom jag bör vara renons även för ett hopp till 4 och nu fanns det dessutom plats att fråga efter Q med 5 över 5. När Q också fanns hos partnern kom vi i den utmärka slammen och det vara bara för Daniel att stjäla två spader på handen för hemgången, +1430 och +13 imp när andra bordet stannade i 4.

Lyckligast med Västs kort var nog Mikael Rimstedt som i en annan match stannade i 4, såg Syd bjuda över med 5 och fortsatte med 5. Överraskande nog dubblade Syd detta och Mikael var inte sen att redubbla! Ett övertrick gav 1600 poäng men inte lika mycket som Öst-Väst i en annan match som tog in 1660 poäng i 6 dubbelt med jämn hemgång.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge