Mickes Bridge - Vecka 9, 2016

Det blev en brutalt spännande upplösning på finalen i Slava Cup. De svenska juniorerna (Hult, Ekenberg, 2 x Rimstedt) bjöd upp till kamp mot Sabine Auken - Roy Welland och 2 x Bilde.

Matchen bytte ledare mest hela tiden men med tre brickor kvar såg det tufft ut för svenskarna som då låg under med 12 imp. 5 imp på en delkontraktsbricka och sju imp för ett dubblat övertrick i en utgång såg dock till att det var helt lika inför sista brickan. Där blev det dock samma resultat när försvaret vid båda borden i svåra lägen släppte övertrick i en sangutgång.

Morten Bilde fick till en inpetningsskvisDärmed skulle man kunna tro att det skulle bli förlängning men sin vana trogen hade Welland hittat en giv som han inte var nöjd med. Efter att ha överklagat en budgivning tidigare i matchen fick han tävlingsledningen med sig och därmed hade man vunnit finalen på ett domslut. Laget kvalificerade sig för slutspel efter ett annat märkligt överklagande och därmed fick tävlingen en sur eftersmak för de svenska juniorerna som förstås ändå har gjort en jätteinsats.

En av de mer intressanta brickorna i sista segmentet var denna:

K
96
EDkn10975
1032
752
kn10874
86
kn65
EDkn1096
K53
3
E84
843
ED2
K42
KD97
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Hult
D. Bilde
Ekenberg
M. Bilde
1NT
3
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Dennis Bildes 3 var inte ren spärr utan mer konstruktivt eftersom han inte hade tillgång till ett naturligt 2-inkliv. Morten Bilde valde därför att kräva med 3 och fick en höjning på K-singel, något som man inte ser varje dag.

Simon Hult spelade ut en naturlig K som Syd vann (duckar han kan försvaret beta kontraktet genom att vända i ruter!) för att spela tre varv trumf. Det ser vid första anblick omöjligt ut att inte förlora fyra stick i mjukfärgerna även om rutermasken går bra men se vad som hände när han malde ner ytterligare tre trumf. Hult kunde saka en hjärter och en klöver relativt smärtfritt men på den sista trumfen var han i knipa:

D. Bilde
-
9
EDkn10
103
Ekenberg
-
10874
86
kn
M. Bilde
6
K53
3
84
Hult
-
ED
K42
D7
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen

Att saka ruter skulle vara dödsdömt och en klöver skulle inte heller vara bra, då kunde spelföraren bara slå rutermasken (K var Väst prickad med efter öppningsbudet) och spela klöver för att peta in Väst. När han istället sakade Q blev det samma slutläge. Syd slog rutermasken och spelade sedan klöver. Ekenberg kom in och vände med hjärter men Hult fastnade nu på A och var tvungen att spela ruter så att Syd kunde slå masken en andra gång för hemgången. När Rimstedts spelade 3 med elva stick vid andra bordet förlorade man 7 imp.

Bästa chansen att beta kontraktet får man förmodligen om Väst tidigt sakar en ruter! Spelföraren kommer nu förmodligen tro att man har Kxx kvar och läser därför förmodligen inte slutläget korrekt så att Öst kan komma in på J och vända med hjärter genom K för beten.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge