Mickes Bridge - Vecka 7, 2016

Det blev inga vinster för svenskarna nere i Monaco, men väl framskjutna placeringar i alla tävlingarna.

Blacks final mot Zimmermann var jämn och inför sista setet på 20 brickor skiljde bara 6 imp till ”hemmalagets” fördel. Black gick dock om och förbi i inledningen av setet men klarade inte av att hålla i ledningen utan fick se sig besegrade med 109-131.

I A-finalen av BAM:en slogs Young Swedes också om segern. Man ledde inför sista ronden då man hade frirond (!) och tyvärr sprang då två lag om svenskarna. När man dessutom förlorade en protest blev man nerknuffade till fjärdeplatsen. Oavsett är det en mycket fin prestation av Simon Ekenberg - Simon Hult och Ola Rimstedt - Mikael Rimstedt.

Även i B-finalen slogs ett svenskt lag om en framskjuten placering och Blue Chip Swedes (Adam Stokka, Gunnar Andersson, Johan Säfsten och Daniel Gullberg) blev till slut tvåa. Eftersom just andra- och fjärdeplatser brukar vara lite extra tråkiga får vi därmed både gratulera och beklaga samtliga tre lag.

EK1065
94
kn76
Kkn9
8
10863
EKD2
E1082
kn73
Dkn752
1094
53
D942
EK
853
D764
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Väst
Nord
Öst
Syd
Hallberg
Bocchi
Bertheau
Bianchedi
Pass
1
Dbl
2 1
2NT 2
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
1 Svag höjning
2 Naturlig invit

Veckans giv hämtar vi från semifinalen mellan Black och Lavazza. Inför de sista tjugo brickorna ledde Black med 27 imp och bara fyra brickor in i setet tror jag att de avgjorde matchen när Gunnar Hallberg spelade hem denna tresangare.

Peter Bertheau höjde aggressivtIfrån budgivningen är det värt att notera att 2NT uppenbarligen var en naturlig invit, något som jag inte tror att så många spelar det som. Istället är det populärt att använda 2NT över 2 i högfärg som svar på en UD som någon form av ”Lebensohl” (en avslagshand så att 3 i färg kan vara starkare) eller en tvåfärgshand (så kallad ”Scramble”). Hallberg är dock en naturspelare och verkar tycka om att den naturliga inviten tillgänglig. Här blev det lyckat när Peter Bertheau aggressivt höjde till utgång trots att partnern var passad i förhand.

Norberto Bocchi spelade ut ett naturligt A och släppte faktiskt därmed hem kontraktet. Han fortsatte med en låg spader till Syds knekt och spelföraren tog med damen. Det fanns inte mycket att be för utan rutern var tvungen att sitta jämnt så Hallberg inkasserade AKQ och kunde fortsätta hoppas när alla följde färg. På den sista rutern sakade han en klöver från handen, precis som Bocchi. Läget var därmed:

Bocchi
K106
94
-
Kkn
Bertheau
-
10863
-
E108
Bianchedi
7
Dkn75
-
53
Hallberg
94
EK
-
D76
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv

Ser du hur man spelar hem kontraktet härifrån? Hallberg tog helt enkelt för AK för att eliminera Nords kort i den färgen, innan han slog ifrån sig med 9. Bocchi vann och kunde inkassera två stick till i färgen men var sedan tvungen att spela klöver från kungen till Hallbergs dam för det nionde sticket. Jämn hemgång och 10 imp när Öst-Väst vid andra bordet nöjde sig med 3. Spelföringen hade också fungerat om Nord haft 5-3-3-2-fördelning då han måste saka en hjärter på rutern. Slänger han istället en klöver måste man visserligen gissa sitsen men med tanke på vilken form som Hallberg - Bertheau visat upp under veckan är jag nästan säker på kontraktet gått hem då också.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge