Mickes Bridge - Vecka 3, 2016

Sedan senast har juniorlandslaget påbörjat sina förberedelser inför sommarens Junior-VM. För U26-laget har detta inneburit träningsmatcher mot såväl öppna landslagstruppen som seniortruppen.

Simon Ekenberg och Simon Hult var hetast mot det öppna laget medan Mats Axdorph och Bengt-Erik Efraimsson visade framfötterna veckan efter. En av de mest intressanta spelföringarna från den träningssejouren var denna där ett oskyldigt misstag straffades hårt:

EK1072
3
ED10964
8
843
K54
kn8753
kn3
D9
kn1098762
-
EK95
kn65
ED
K2
D107642
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
D. Gullberg
Morath
M. Grönkvist
Bjerregård
1
2
2 1
Pass
2
Pass
2
Pass
3
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 Rondkrav

Sven-Åke Bjerregård som Syd gjorde sitt allra bästa för att övertyga partnern om att han verkligen bara hade hjärter och efter tre ombud av färgen hade meddelandet gått fram. Trots sin mycket spelstarka hand hittade Anders Morath därför att säga pass på 4 som blev slutbud. Klöverutspelet gick till knekt och ess och Bjerregård passade på att stjäla en klöver medan tid fanns. Nu följde A med klöversak och ruter till stöld på handen, ett spelsätt som kan tyckas naturligt men som faktiskt var ett misstag.

Vid ett av de andra borden inleddes nämligen spelet precis likadant och efter ruterstölden spelade spelföraren trumf från handen. Väst vann med Q och kunde nu spela klöver till stöld hos Öst. Ruter till stöld med esset gjorde att Öst fortfarande skulle ha ett trumfstick på K och kontraktet var bet.

Bjerregård undvek denna fadäs genom att efter en lång tankepaus spela Q och spader till bordet. På K kunde han lyckligtvis saka sin K när färgen satt jämnt och nu återstod bara att spela ruter till stöld med en av handens höga trumf. Försvaret fick på så sätt bara för AKQ och kontraktet var hemma.

Bästa spelsätt är att inleda med en klöverstöld men sedan bör man spela spader till handens dam för att sticka mellan med ett varv trumf. Spelar Nord nu klöver till stöld hos Öst kan inte han göra mycket annat än att spela spader till bordets ess. A med klöversak följs av en ruterstöld till handen och ny trumf som fäller A och K i samma stick vilket är nog för att hemgången ska vara klar. Att stjäla en ruter var därför ett oskyldigt misstag som straffades hårt om spelföraren inte såg möjligheten att reparera det.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge