Mickes Bridge - Vecka 1, 2016

USA har hållit sina uttagningstävlingar till den kommande sommarens Junior-VM i mellandagarna. Amerikanerna har två platser i U26 och U21 där den mest prestigefyllda är den som USA1 i den äldre tävlingen. Den tog lag Kaplan hand om efter en jämn semifinal men inte särskilt spännande final.

Det innebär att Adam Kaplan - Zach Brescoll, Zach Grossack - Adam Grossack och Kevin Rosenberg - Ben Kristensen kommer att tampas med svenskarna i Milano i augusti. Platsen som USA 2 tog Anam Tebha - Oren Kriegel, Christian Jolly - Greg Herman och Jordan Kaye - Julie Arbit.

Veckans giv hämtar vi från semifinalen i spelet om USA 1 mellan Kaplan och Bomber:

2
EK764
kn1097
D75
E4
kn10832
D86
1042
K987
-
E42
EK9862
Dkn10653
D95
K53
kn
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Rathi
A. Grossack
Bomber
Z. Grossack
1 1
1
2 2
Pass
2 3
Pass
3
Pass
3
Pass
3 4
Dbl
Pass
Pass
4
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 Minst tre klöver
2 Rondkrav med minst fem hjärter
3 Utgångskrav
4 Inget bättre bud

Bröderna GrossacksJuniorer är inte direkt kända för att vara blyga i budgivningen och det fick vi se flera exempel på i den här matchen. Bröderna Grossack såg inga problem med att bjuda sig till slam med 14 hp mittemot 10 hp utan någon vidare anpassning. Nords 3 var klart tveksamt utan fyrstöd i klöver men å andra sidan fanns det inget riktigt bra bud eftersom 3 hade tagit upp mer utrymme. Dubblingen av 3 var positiv för Syd eftersom den ökade värdet på K men jag måste erkänna att jag fortfarande inte hade hoppat direkt till slam på 4 med renons i partnerns främsta färg.

Bjuder man hårt måste man spela bättre och det var precis vad Zachary gjorde, med lite hjälp av försvaret. Öst vann första stick med A och skiftade till ruter som han vann med esset för att spela 8. Väst begick nu ett misstag när han inte täckte med knekten eller tian och det utnyttjade spelföraren till fullo genom att saka en ruter från bordet! Utifrån Östs pass över 2 satte han honom med dubbelton i spader eftersom han med Axx ofta hade höjt till 2. Med spadern 6-2 ökade risken för 3-1-sits i klöver markant och med den sitsen krävs att 8 ska vinna sticket för att man ska kunna gå hem i sitt kontrakt.

Det var dock inte över än. Syd fortsatte med A och noterade Västs knekt. Spader till stöld med damen avslöjade den förväntade sitsen i den färgen och nu fortsatte Syd sin fina spelföring med att ta för AK med rutersak från handen och sedan spela klöver till handens nia i enlighet med lagen om begränsat val. När den stod var det en smal sak att trumfa ut och begära resten för 11 imp när lagkamraterna gått för 800 i 3 dubbelt vid andra bordet.

Om Väst täckt 8 med en honnör hade Syd inte längre kunnat spela hem slammen eftersom Öst antingen stjäl över om han stjäl den andra spadern lågt eller får ett trumfstick om man stjäl den med Q. Notera också att det med spaderfortsättning från Öst i stick två blir svårt att gå hem i slammen eftersom Väst nu knappast duckar Syds spaderhacka.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge