Mickes Bridge - Vecka 47, 2015

Med vintern runt hörnet passar det väl bra med en humoristisk giv från sommaren? Dessutom får du chansen att testa dina kunskaper i färgbehandlingar.

Given hämtas från omgång fyra av Junior-EM där det fanns en chans att få pris för årets bästa budgivning:

K74
85432
54
D54
ED109852
E
KD86
10
kn3
976
kn109732
kn7
6
KDkn10
E
EK98632
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
S. Buus-Thomsen
Gullberg
E. Buus-Thomsen
Grönkvist
Pass
1 1
Pass
1
Pass
2
Pass
2 2
Pass
3
Pass
3
Pass
4
Pass
4NT 3
Pass
5 4
Pass
6
Pass
Pass
Pass
1 Minst två klöver
2 Utgångskrav med minst fem spader
3 RKC 1430 klöver som trumf
4 Noll eller tre ess av fem (K räknas också som ett ess)

Vilket kontrakt man vill spela är inte självklart och fältet hittade många olika slutbud. 6 och 6 var de två populäraste slammarna (men även 6NT och diverse storslammar förekom) och av dessa ser 6 ut att ha bättre odds eftersom man där klarar alla 3-2-sitsar och även har chansen med några 4-1-sitsar. De svenska juniorerna mötte Danmark och danskarna bjöd sig till 6. Spelföringen i detta kontrakt var inte särskilt spännande. Väst vann utspelet på handen, spelade hjärter till bordet följt av T. Planen var att släppa den runt men när jag täckte med J var allt över - jämn hemgång. Syskonen Buus Thomsen får därmed bra betyg för sin budgivning.

Om man spelade 6 stod desto mer poäng på spel. Den korrekta färgbehandlingen är att spela spader till damen eftersom man då klarar J-singel hos Syd men inte kan klara K-singel genom att maska med tian eftersom Nord då ändå ska ha ett spaderstick. Ett antal spelförare gick dock bet i 6 när de inte spelade med oddsen och blev rättvist bestraffade när sitsen var som den var.

Ola Rimstedt bjöd storslamVad var det då för budgivning som kunde ha fått priset för årets bästa? Jo, i den svenska U21-matchen mot Frankrike satt Ola Rimstedt och Johan Säfsten Öst-Väst. I en lång och komplicerad reläsekvens fick Ola reda på att Johans hand var AQxxxx Ax KQxx x. När han då insåg att han hade minst ett klövertapp i ett klöverkontrakt hoppade han istället till 7! Även om han skulle få det förväntade trumfutspelet så skulle han kunna stjäla en klöver med A och sedan gå in på handen på A för att trumfa ut. Kontraktet skulle visserligen kräva hjärtern 4-3 och klövern 3-2 men om det hade gått hem hade vi allihopa varit imponerade över hans klartänkthet. Med aktuell sits var det inte lika lyckat eftersom systemet inte tillåtit Öst att visa elva kort i två färger vilket tvingade fram en ”vit” lögn. 7 gick två bet och när motståndarna gått bet i 6 vid andra bordet kostade äventyret 2 imp.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge