Mickes bridge - Vecka 43, 2015

Vi visste att det skulle bli tufft för Sverige att vända på steken i VM-finalen men matchen artade sig inte alls som man hade trott i de två sista segmenten.

Vi visste att det skulle bli tufft för Sverige att vända på steken i VM-finalen men matchen artade sig inte alls som man hade trott i de två sista segmenten. På morgonen började Sverige bra och ledde med 17-5 efter fem brickor. Den sjätte blev en likabricka med 6 med hemgång vid båda borden innan Sverige la in en ytterligare växel. 16 imp, 12 imp, 10 imp, 1 imp och 4 imp skrevs i den svenska kolumnen på de nästa fem brickorna och när man tog 10 imp till och släppte ett övertrick på sista brickan skrevs segmentsiffrorna till osannolika 70-6 i svensk favör. Från att ha varit nästan uträknade ledde man nu finalen inför de sista 16 brickorna.

Väl i det sista segmentet var det dock slut på det svenska flytet. Polackerna bjöd en dålig 3NT:are tidigt som gick hem och det polska flytet fortsatte. När Wrang - Sylvan kom trångt till och släppte ut 630 i 3 D med ett övertrick samtidigt som polackerna vid andra bordet betade 4 D var matchen över. Polen tog hem Bermuda Bowl 2015 med siffrorna 307,5-293. Ett stort grattis till våra silvermedaljörer Fredrik Nyström - Johan Upmark, Frederic Wrang - Johan Sylvan samt Tommy Bergdahl - Niklas Warne oavsett för en fint genomförd turnering.

Även om det blev svensk förlust kan jag inte undgå att rapportera om det här vackra utspelet signerat Fredrik Nyström när matchen skulle vändas:

KD108764
109
K
kn96
2
E2
Ekn109832
ED3
Ekn93
Kkn85
D
K1075
5
D7643
7654
842
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Klukowski
Upmark
Gawrys
Nyström
Pass
3
4
4
5
Pass
Pass
Pass

Efter att motståndarna spärröppnat med tre i högfärg är det populärt att låta inkliven med fyra i lågfärg visa den lågfärgen samt andra högfärgen. Den metoden är givetvis bra när man har tvåfärgshänder men här var det fördelaktigt för Piotr Gawrys att han kunde kliva in med 4 och bara visa den färgen. Fredrik höjde till utgång och nittonårige Michael Klukowski bjöd 5 eftersom det hade tre sätt att vinna på - antingen så gick det hem, var en bra offring eller så skulle Nord-Syd bjuda 5. Fredrik gick dock inte i fällan utan passade på 5 och skulle nu spela ut.

Med kungarna i båda sidofärgerna var Fredrik orolig för att spelföraren skulle kunna godspela en eventuell långfärg innehållandes damen på bordet genom att spela upp mot den. För att undvika detta skulle det vara bra om man kunde få partnern att spela den andra mjukfärgen men då krävdes det att han skulle komma in i spelet. Om man vill ha in en spärrbjudande partner är det i spärrfärgen som det är aktuellt och därför spelade Fredrik ut låg spader! Han valde nian för att få hjärtervända men när Johan Upmark kom in på Q såg han att det var i klöver stick behövde godspelas och vände med den färgen. Öst gick upp med A och lade ner A innan han spelade A och mer hjärter men Fredrik hade nu beten inne och tog den.

Vid andra bordet var budgivningen liknande (2-3-4-5) men Syd dubblade nu i sista hand. Han valde att spela ut Q och Johan Sylvan gick nu enkelt hem genom att ställa hjärtern med en stöld eftersom 76 var två ingångar till bordet. 550 till Sverige och 12 imp när det parades ihop med Nyströms utspel.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge