Mickes Bridge - Vecka 43, 2016

  • Harplinge BK vann Elitserien

Med tanke på utgångsläget inför de sista matcherna i Elitserien blev det en väntad, överlägsen, serie för klanen Rimstedt i lag Harplinge.

Pappa Magnus Eriksson vann Elitserien för första gången och kan därmed lägga en sådan titel till sin digra meritlista. Att han tog segern tillsammans med tre av sina barn (Mikael, Ola och Cecilia Rimstedt) gör nog inte saken sämre. Dessutom hade familjen förstärkning av Marion Michielsen och Meike Wortel (som ”bara” spelade första sammandraget) - stort grattis till samtliga! Tvåa, mer än en match efter, blev efter en mer spännande kamp BK Lavec Smile före Norrorts Bridge som tog hand om bronset. Fjolårsmästarna Skalman klarade sig efter en nervpärs kvar i serien och tar nu nya tag nästa år.

Sista matchens mest spektakulära giv var denna:

kn862
65
kn952
976
ED95
4
864
E10852
74
KDkn1098732
107
-
K103
E
EKD3
KDkn43
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
O. Rimstedt
Cullin
M. Rimstedt
Ekenberg
4
Dbl
Pass
4
5
5NT 1
Pass
7 2
Pass
Pass
Pass
1 Välj en slam
2 !!

En semisolid niokortsfärg tillhör minst sagt inte vanligheterna och hur en sådan bäst hanteras är mycket svårt att säga. Simon Ekenberg valde för lag Skalmans räkning att inleda med 4 men hade inga planer på att passa resten av budgivningen om motståndarna skulle bjuda över. Ola Rimstedt inledde med en upplysningsdubbling och såg partnern bjuda det närmast förväntade 4. När Syd nu kom tillbaka med 5 valde flera Västar att dubbla en andra gång. Oftast passade nu Öst och Öst-Väst fick därmed inte in mer än 500 poäng, en besvikelse. Ola hade dock inga planer på att spela försvar mot ett hjärterkontrakt på Nord-Syd och valde istället, något aggressivt, att kräva till slam genom att bjuda 5NT. Budet bad helt enkelt partnern välja en slam, 6 med minst femkortsfärg (med fyrstöd hade han kunnat stötta färgen direkt), eller en lågfärg om han hade en sådan med sig. Med oväntat bra kort på budgivningen tog nu broder Mikael Rimstedt chansen att hoppa till 7. Partnern borde absolut ha något som liknar den aktuella handen när han kräver till slam mot en hand som kunde ha varit betydligt sämre än så här.

Förutom att Öst-Väst nu hade hittat till toppkontraktet hade de dessutom bjudit det på ett sätt som fick Ekenberg att inte vilja offra sig. Så lite som JTxx hos partnern skulle ju räcka till bet i storslammen och med tanke på den chansartade budgivningen skulle det inte alls vara orimligt. I sista hand borde därför istället Per-Ola Cullin ha bjudit 7! Han vet att han inte har något oväntat försvarsstick mot storslammen och att inte Syd kommer att dyka upp med ett efter sin tidigare budgivning. Med aktuell sits var 7 lättspelat och Harplinge vann 17 imp mot andra bordets 500.

Om Nord-Syd offrat sig med 7 kan dock Öst-Väst fortfarande få in sin storslamsbonus i antingen 7 (med rättgiss i trumf) eller 7NT (där Nord blir skvisad i spader och ruter så att gissen inte behövs).

Vid vårt bord passade Syd som giv! Jag valde det praktiska öppningsbudet 2NT (21-23 hp och balanserad hand) och Daniel Gullberg frågade efter högfärg med 3. Nu återkom Syd med ett hopp till 5! Hur vi nu skulle bjuda storslam med kontroll är svårt att svara på men våra 6 med ett övertrick räckte till 13 imp mot samma 500 till Öst-Väst vid andra bordet.

En av helgens bästa spelföringar var denna:

K6
D76
Dkn1042
943
E10732
K82
6
Kkn62
-
kn1054
K8753
ED85
Dkn9854
E93
E9
107
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Åhlén
Peterson
Gärds
Ahlesved
1
Dbl
4
Pass
Pass
Pass

Efter Östs spaderöppning var Syds fördelning i det närmaste idealisk för en upplysningsdubbling. Kanske att 4441 hade varit mer passande, åtminstone om partnern straffpassar, men handen dög ändå för en dubbling. Vid många bord tog nu Väst till Stenbergs 2NT eftersom en slam på Öst-Västs ledd inte alls behövde vara särskilt långt bort. Det gav Nord chansen att bjuda 3 vilket gjorde att Nord-Syd hade chansen att hitta den (mycket) billiga offringen i 5 mot 4. Öst-Väst bjöd nu ofta över med 5. Här spelade Öst-Väst stark klöver så Östs öppningsbud var begränsat. Väst drog nytta av detta och hoppade direkt till det troligaste slutbudet - 4. Att bjuda 5 var inte aktuellt på Nords kort och Öst fick därmed försöka ta tio stick i 4.

Syd spelade ut en låg hjärter istället för att spela ut J från sin tvåkortssekvens. Tom Gärds insåg att det var stor chans att AQ båda skulle sitta hos Syd och att kontraktet därmed hängde på att gissa spadern. Han insåg dock att han med en psykologisk ploj skulle kunna slippa den gissningen. När Nord lade Q i första stick duckade han nämligen från handen! Förståeligt nog lurades Jonas Peterson av detta och fortsatte med hjärter. Spelföraren vann med K, spelade ruter till bordets ess och stal en ruter. Hjärter till bordet följdes nu av Q som släpptes runt när Nord följde färg med en hacka. Om Syd kommit in på K hade han nu nämligen varit inpetad och fått se till att en klöverförlorare försvunnit även om han hade AQ. Om Nord varit renons i spader (vilket är osannolikt) hade Öst istället gått upp med A och spelat mer spader för att på samma sätt peta in Syd. Med aktuell sits gick han förstås också hem och fick därmed in 620 poäng.

Det var dock värt en imp till Skalman som bjöd 5 över 5, fick ruter i utspel (med hjärter ut även här kan Öst inte klara sig undan en bet) och gissade rätt i spader baserat på budgivningen för 650.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge