Mickes Bridge - Vecka 37, 2016

  • Ida och Emma mot Nya Zeeland

OS i polska Wroclaw är över och för svensk del blev det inga större framgångar i lagtävlingarna.

Öppna laget gick in som regerande mästare och silvermedaljörer på både senaste VM och EM. De fick dock inte riktigt spelet att lyfta och hade länge problem redan i gruppspelet. Väl i slutspelet kan dock allt hända och när man vann första matchen mot Japan klart fick vi på hemmaplan upp förhoppningarna. Polen blev dock för svåra i kvartsfinalen, trots att de kändes klart möjliga att besegra. En kvartsfinal är inget att skämmas över men vi hade hoppats på mer.

Damlaget spelade stabilt i gruppspelet och var relativt nära att knipa andraplatsen i gruppen. Tyvärr blev man trea vilket innebar svårare motstånd i form av USA i kvartsfinalen efter att ha slagit ut Nya Zeeland i åttondelen. Även här blev det förlust men laget ska ha en eloge för att man krigade hela vägen in till målsnöret vilket gjorde att matchen var riktigt spännande med fyra brickor kvar. Med 2 x Rimstedt förhoppningsvis tillbaka till VM i Lyon nästa sommar kan det bli riktigt spännande.

Veteranerna var på förhand vårt största medaljhopp men rök redan i åttondelsfinalen efter ett bra kval. Taipei blev för svåra redan i åttondelsfinalen och det blir tyvärr ett underkänt för det svenska laget. Även mixedlaget får ett dåligt betyg efter att inte ha placerat sig topp 16 bland de 23 deltagande lagen. Björn Wenneberg - Göran Selldén blev dock enda svenska medaljörer genom att plocka hem GULD i veteranpar, stort grattis!

En viktig svensk giv från slutspelet:

10762
K6
K87
E985
kn984
D5432
kn
D107
KD
E10987
D654
Kkn
E53
kn
E10932
6432
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Newton
I. Grönkvist
Wilkinson
Övelius
Pass
Pass
Pass
1NT
Pass
2 1
Pass
2
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
1 Högfärgsfråga

Damerna började bra i första set mot Nya Zeeland och ryckte direkt åt sig en ledning på 49 imp. Den höll man dock på att tappa tillbaka i det andra segmentet, ställningen var nämligen 0-31, innan man lyckades stoppa blödningen här.

Med nio av 15 hp i kortfärgerna såg Emma Övelius hand onekligen balanserad ut och hon valde att öppna med 1NT. Frågan är dock om handen verkligen är värd en sangöppning med så dåliga honnörer. Ida Grönkvist högfärgsfrågade och strax efteråt var paret i 3NT.

Väst borde inte ha spelat ut T från sin mellansekvens utan nöjt sig med en låg ruter (Hx hos partnern blir inget lyckat med en hög ruter i utspel). Som det var fick dock Emma sticka J med damen på handen. T fick med sig knekten från Väst men eftersom Qxxxx hos Öst ändå inte gick att plocka upp blev det mer hjärter till esset i nästa stick. Emma fortsatte med att godspela hjärtern (då Väst sakade två klöver) och fick en spadervända till kung och ess. Det hade varit bättre för Väst att ducka då hon nu var tvungen att slå ifrån sig med spader. Med två spaderstick godspelade för försvaret såg läget hopplöst ut i och med att Emma inte kunde spela upp mot K för sitt nionde stick. Hon löste dock problemet på vackrast möjliga sätt. Två hjärterstick följdes av K och J till bordets ess samt en tredje klöver. Öst var nu inpetad med bara Jx återståendes och tvingades därmed ge bordet ett nionde stick på T!

Vid andra bordet inleddes spelet likadant med ett par variationer. Maria Grönkvist spelade ut låg ruter och Syd maskade i hjärter på andra varvet (vilket hade gjort det rättvist om Väst haft QJ-punkt). Istället för att fortsätta godspela hjärterstick valde hon nu, efter att Väst sakat spader, att spela K och släppa runt J till Västs dam. Spader till ess och mer spader godspelade Västs J och när Nord nu ”glömde” att ta ut A från handen utan direkt spelade ruter mot kungen straffade svenskorna henne. Väst gick upp med A och spelade genast mer ruter så att bordet efter A9 var tvungen att ge Väst för J9 bakom sin Tx. 10 välbehövliga imp till Sverige.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge