Svenska Cupen – rond 3 är på gång

Omgång två av Svenska Cupen är nu färdigspelad, jag vill återigen rikta stort tack till kaptener och spelare för att göra allt som står i deras makt för att matcher verkligen ska komma att spelas, så vi inte får tråkiga WO-fall. Vi har haft flera kämpiga matcher under de första två omgångarna, men de flesta har lyckats lösas!

Detta betyder att vi nu har ett stort antal matcher i omgång ett och två som har färdigspelats. Det inkommer dessutom frågor om vad som gäller för fortsättningen och här kommer mer i detalj hur det fungerar.

Omgång 1 och 2
Vi hade till start 211 lag som anmält sig till start, av dessa har några i någon av de omgångar som spelats lämnat WO och är därmed utslagna eller noterat två förluster. Övriga av de 211 ska bli 128 i omgång fem.

Läget inför omgång tre är
1. Vi har 52 lag som har noterat vinst – vinst i sina två första matcher = 52.
2. Vi har 1 lag som kommer från triangeln på Gotland som spelas över omgång 1-4. = 53.
3. Vi har 48 seedade* lag som går direkt vidare. = 101.
4. Av de övriga lag som nu gått vidare, får de 54 som är kvar, göra upp om de 27 platser som kvarstår för att gå vidare till omgång 5. = 128.

Sålunda har vi 27 matcher som ska spelas i rond 3, du finner dem här.

Om ditt lag inte finns med i listan över matcher som ska spelas, så beror det på att ni blivit seedade (se nedan), förutsatt att ni vunnit någon eller båda av de av de första matcherna, (och inte har lämnat WO i någon av två de två tidigare omgångarna).

Resor
Kom också ihåg att du kan vara bortalag och kan komma att spela i något annat ”distrikt” för att de är närmare geografiskt. När vi ändå tittar på den parametern, kan vi konstatera att vi har en match, som efter lottningen, kommer utfalla The Eagles från Norsjö, Västerbotten och BK Hudik från Hudiksvall, Gävleborg. The Eagles hade redan en tung bortamatch i rond två och då det ska råda balans mellan hemma och bortamatcher när de då fick Paper Moon från Boden, Norrbotten (ca 23 mil enkel resa och närmsta motståndare), har alltså BK Hudik denna gång fått bortamatch, ca 48 mil enkel resa – detta om du undrar om ”ditt” lag har långt att resa… Vi kan vara glada över att matcher tillåts spela digitalt om man vill och så tycker behövs! En del gör det till en extra happening och slår på stort där hemmalaget hjälper till med än det ena än det andra.

Omgång tre spelas under perioden 21 april – 12 juni.

Regelverket
Regelverket säger att omgång tre spelas med att spelordning ska publiceras 20 april och att spelperioden börjar 21 april och avslutas 12 juni. Vi gör allt som står i vår makt för att alltid förkorta tiden mellan utlyst information och vad som finns i regelverket, vilket gör att vi publicerar redan nu 11 april. Det betyder kort och gott att ni är fria att spela de matcher som ska spelas redan nu (även om spelperioden inte börjat officiellt), men för att utlysa WO är det såklart efter spelperiodens utlysta spelstart, om man är hemmalag, och inte har fått inbjudan som sig förtjänar.

Övrigt:
Frågor, funderingar och övrigt skickar du bäst som vanligt till undertecknad på mme@svenskbridge.se.

Jag hoppas också att några av er som är kvar i tävlingen och ska spela kan mäkta med att skriva några rader och skicka in, så kan vi publicera det. Får du dessutom med någon giv blir det ännu bättre – men det räcker med ett lagfoto eller varför inte något trevligt foto med alla som spelade och några rader? Vi hjälper er från förbundet så det blir publicerat på rätt sätt!

Seedning
Alla lag seedas och får ett lagsnitt, detta baseras på lagmedlemmarnas antal MP, Hcp och rankingtal. De tal som då utkommer divideras med antalet lagmedlemmar för att få ut ett snitt varvid man får en rank i en lång lista. Se även tävlingsbestämmelserna för mer information.

Med vänlig hälsning

Micke Melander
Svenska Bridgeförbundet